Tällainen on Suomen halvin sähköauto – ”Toimintasädettä näytti olevan 268 kilometriä, mutta...”

Seat Mii electric maksaa Suomessa vain reilut 15 000 euroa 0:51
Seat Mii electric maksaa Suomessa vain reilut 15 000 euroa.

Sähköautot kiinnostavat, mutta suomalaista on vaikea saada autokaupoille ennen kuin hinta on kohdallaan.

Seatin ensimmäisen sähköauton Mii electricin hinnat lähtevät 15 389 eurosta, mikä tekee autosta markkinoiden edullisimman sähköauton. 19 389 euron listahintaa laskee valtion 2 000 euron hankintatuki, sekä Seatin oma 2 000 euron lisäalennus.

– Aloitus on ylittänyt arviomme. Olemme saaneet jo yli 400 ennakkotilausta, myhäilee Seatin Suomen johtaja Jukka Kiuru.

Vaikka uutuus tulee Suomeen keväällä, joutuvat uudet tilaajat odottamaan autoaan vuoden 2021 alkuun.

Mii electric on pieni, vain 3,55 metriä pitkä sähköauto taajama-ajoon, kakkosautoksi tai pienille reissuille. Lyhyt akseliväli tuntuu rauhattomuutena moottoritievauhdeissa, vaikka meno muuten onkin vaivatonta aina 138 kilometrin huippunopeuteen saakka. Kaupungissa auto on näppärä kankeahkoa kääntösädettä lukuun ottamatta.

Yhdistetty toimintamatka kaupunki- ja maantieajossa on Seatin mukaan parhaimmillaan 259 kilometriä. Pelkällä kaupunkiajolla akkua pitäisi riittää jopa 359 kilometriin.

Reilusti moottoritieajoakin sisältäneessä koeajossa energiankulutus oli keskimäärin yli 15 kilowattituntia. Ajon aluksi toimintasädettä näytti olevan 268 kilometriä, mutta ajotietokone ilmoitti 136 koeajokilometrin jälkeen reserviä riittävän enää 48 kilometriä.

Akun takuu on kahdeksan vuotta tai 160 000 kilometriä.

Kaupunkiajossa Mii ottaa jarrutusenergiaa talteen mainiosti. Sen intensiteettiä säädetään vaihdekepistä manuaalisesti. Iskunvaimennuksella on vaikeuksia niin hidastetöyssyissä kuin vauhdikkaissa mutkissa.

Hallintalaitteet edustavat tuttua VW-konsernia, eikä muotoilussa muutenkaan ole villiinnytty sähköistymistä alleviivaavaksi. Istuimen rajallisen liikkuvuuden ja ratin etäisyyssäädön puuttumisen vuoksi parasta ajoasentoa ei löydy. Tietoviihde nojaa omistajan omaan älypuhelimeen. Konttiin mahtuu pari lentolaukkua tai ostoskassia, ja takapenkille saman verran lapsia.

Mii electric on tekniikkaa ja akkua myöten sama auto kuin Volkswagen e-Up, jonka rajoitettua erää myydään hintaan 17 535 euroa. Skoda hinnoittelee pian identtisen sarjan kolmannen, Citigo e iV:n.

Hintakilpailu Suomen sähköautomarkkinoilla roihuaa erilaisten hankintatukien ansiosta villinä, asiakkaan eduksi. Metro-Auto myi Renault Zoen väistyvän mallin loput autot kampanjassa, joka valtion hankintatuen kanssa pudotti hintaa noin 10 000 euroa.

Seat Mii electric on halpa ja pieni sähköauto, jollaista Suomen markkinat ovat odottaneet. Pienestä koosta ja rajoittuneista ajo-ominaisuuksista huolimatta se on varteenotettava vaihtoehto normaalihintaisen sähköautoilun aloittamiselle.

Lue myös:

    Uusimmat