Mainos

Suomalaiset naiset käyvät tunnollisesti gynekologilla

Kahdeksan naista kymmenestä käy jopa suosituksia useammin papa-testissä eli irtosolukokeessa.

Gynekologisessa tarkastuksessa käy säännöllisesti 40 prosenttia naisista. 17 prosenttia käy vastaanotolla vasta oireiden ilmaantuessa. Tulokset käyvät ilmi Terve potilas -lehden tekemästä kyselystä, johon vastasi lähes 900 naista.

Neutraali kokemus

Gynekologilla käynti on useimmille naisille neutraali kokemus. Joka neljäs kokee käynnin positiivisena. Koska kyse on intiimeistä alueista, osa kokee pelkoa ja ahdistusta. Terve potilas -lehden lukijoista noin joka viides pitää käyntiä negatiivisena kokemuksena. Ultraäänitutkimukset ovat vähentäneet kivun tuntemisen riskiä ja pelkoa. Terveenä kipua ei pitäisi tuntua, joten jos kipua on, silloin on syytä epäillä sairautta.

Nainen suosii naista

Suurin osa, yli 70 prosenttia naisista, suosii naisgynekologeja. Miehen ensisijaisesti valitsee vain alle neljä prosenttia. Kuusi kymmenestä käy yksityisellä gynekologin vastaanotolla.

Selkeästi yli puolelle vastaajista käy hoitajan määräämä resepti raskauden ehkäisyä varten yhtä hyvin kuin lääkärin määräämä. Terveyskeskusten hoitajat ovat saamassa oikeuden kirjoittaa reseptejä hormonaalisille ehkäisyvalmisteille.

Kyselyyn osallistui lähes 900 naista. Kysely toteutettiin internet-kyselynä helmi-huhtikuun aikana.

Vastaajien asuinpaikan ja iän mukaan otos vastaa Suomen naisväestöä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.