Suomalaiset loistivat maailmancup-ladulla – huippupäivän arvoa nostaa erityinen yksityiskohta: "Antaa isojakin lupauksia"

Maastohiihdon maailmancup jatkui erinomaisin suomalaissuorituksin Ruotsin Falunissa. Perttu Hyvärisen loistoveto jätti MTV Urheilun Jari Isometsän mielen päälle harmitusta. Isometsä lupailee kovaa tuloskuntoa Lahtea silmällä pitäen. 

Kerttu Niskanen oli ylivoimainen perinteisen kympillä Falunissa. Kakkoseksi jäänyt Katharina Henning jäi suomalaisesta 15,9 sekuntia.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ei pitänyt Niskasen näytöstä yllättävänä, etenkään sen jälkeen, kun kävi ilmi, että ruotsalaistähdet Frida Karlsson ja Ebba Andersson jättävät kisan väliin.

– Kyllähän siinä aika lailla voittotoiveet kasvoivat isoiksi, Isometsä toteaa.

Hiihtokalenteri on ollut vuodenvaihteen molemmin puolin täynnä. Planican MM-kisat päättyivät hiljattain. Niskaselle perinteinen hiihtotapa osui nyt oivalla tavalla nappiin. 

– Päivän virettä on aina vaikea ennakoida. Perinteisessä on se hyvä puoli, että kun se ei ole niin lihaspuolen hommia, vaan ennemminkin puhdasta fysiikkaa, niin se on yleensä vakiintuneempaa väsyneenäkin, Isometsä avaa. 

Niskanen aloitti nousunsa 4,3 kilometrin väliaikapisteellä. Tätä ennen Ruotsin Jonna Sundling oli hiihtänyt kahdet pohjat. Kauden toinen voitto irtosi lopulta Isometsän mielestä mukiinmenevällä suorituksella.

– Ihan ok isku, siihen nähden, että on pitkä kausi takana. Ihan niin terävää se ei ole, se on ihan selvää. Jotakin oltaisiin tehty harjoittelussa väärin, jos nyt oltaisiin huippukunnossa, kun tärkeimmät kisat ovat jo ohi, hän jatkaa. 

Falunissa olosuhteet olivat kohtuullisen haastavat. Lähellä nollaa huidellut lämpötila ja lumisade haastoivat myös huoltojoukkoja. Isometsä jakaa vuolaat kehut Suomen taustaryhmälle.

– Kyllähän myös Suomen huolto oli tänään varmasti paras. Aina kun suksilla onnistutaan noin hyvin, niin se kokonaispanos on se, mikä näkyy.

Niskanen taistelee maailmancupin distanssicupin voitosta. Isometsä uskoo, että saavutus on vankasti suomalaisen näpeissä. Voitto ratkeaa Lahdessa perinteisen 20 kilometrin kisassa. 

– Tietysti hiihtää pitää. Ei saa sairastumisia tulla, muutaman sauvankin kestää katkaista, mutta viivalla pitää olla. 

Hyvärinen lähellä kärkikolmikkoa

Miesten kisassa Johannes Hösflot Kläbo otti omansa. Ristomatti Hakola puristi upeasti uransa parhaan normaalimatkan tuloksen. Hän oli kuudes. Isometsä osoittaa jälleen kunniaa huoltojoukkojen suuntaan. 

– Suksi antoi varmaan muutaman sijan. Normaalisti tämä olisi ollut sellainen noin 10. sija, hän arvioi. 

Perttu Hyvärinen laittoi vielä paremmaksi. Neljän norjalaisen jälkeen suomalainen oli viides. Suoritus oli Hyväriselle uran paras maailmancupin henkilökohtaisilla matkoilla. 

Kärjestä Hyvärinen jäi lopulta 24,7 sekuntia. Palkintopalli jäi vain neljän sekunnin päähän.

– Aavistuksen jäi harmittamaan, että Perttu ei sitten siihen palkintopallille päässyt. Ne on kuitenkin urheilijoille sellaisia merkkipaaluja. Se nostaisi urheilijan itseluottamusta ja statusta urheilukentässä, Isometsä analysoi.

– Toisaalta, kun on lähellä riittävän monta kertaa, niin kyllä se sieltä napsahtaa. 

Erinomainen suomalaispäivä innostaa Isometsän povaamaan mainioita tuloksia Salpausselän perinteisen 20 kilometrin kisan osalta. Kauden päättävä kilpailu mitellään ensi viikon sunnuntaina.

Erityisen tärkeäksi Falunin tuloksissa Isometsä nostaa sen, että loistohiihdot saatiin aikaiseksi ilman Iivo Niskasta

– Tämä tietysti antaa aika isojakin lupauksia sinne. Nyt täytyy muistaa, että saavutettiin nämä viides ja kuudes sija ilman Iivoa. Se nostaa vielä sitä arvoa, kun ei olla yhden hiihtäjän varassa, Isometsä sanoo.

Ennen Lahden huipennusta on luvassa vielä vielä tukku sprinttikisoja.

– Iivo todennäköisesti ei hiihdä näistä yhtään. Tuskin Perttukaan näitä sprinttejä hiihtelee. Me saadaan aika paljon tuoreemmat miehet, jos ajatellaan esimerkiksi Kläboa, joka hiihtää varmaan nämä kaikki.

– Odotetaan menestystä kyllä vesi kielellä. Sitä varmasti myös saadaan, Isometsä päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja