Suomalaiset iskivät paniikkinappulan pohjaan: Uusien autojen tilauksissa aivan karmea pudotus

2:06
Vuoden 2018 romutuspalkkiokampanja auttoi nuorentamaan autokantaa. Romutuspalkkion turvin kierrätettiin noin 6 700 vielä liikennekäytössä ollutta keskimäärin yli 17-vuotiasta autoa ja ne korvautuivat uusilla vähäpäästöisillä autoilla.

Pandemian vaikutus autojen ensirekisteröinteihin näkyy vasta lähikuukausina, mutta uusien autojen tilaukset ottivat jo valtavan osuman. Poikkeuksellinen tilanne näkyy myös huolto- ja korjaamopalveluiden kysynnän hiipumisena.

Koronapandemia on muuttanut talouden näkymät lievästä kasvusta jyrkkään taantumaan. Ennennäkemätön tilanne on heikentänyt näkymiä dramaattisesti myös autoalalla.

Pandemian vaikutus ei vielä näy ensirekisteröinneissä, sillä maaliskuussa ensirekisteröidyt autot on pääosin tilattu viime vuoden loppupuolella. Uusien autojen tilausten määrä sen sijaan romahti maaliskuun viimeisellä viikolla lähes 80 prosenttia normaalitilanteeseen verrattuna.

Toimenpiteitä tehtävä nopeasti

Taloustilanteen nopea käänne hiljentää sekä autokauppaa että huoltopalveluja. Uusien autojen kysyntä on viime viikkoina romahtanut, mutta tilanne näkyy myös korjaamoilla.

Autoalan mukaan uusien autojen kysynnän elvyttämiseksi tarvittaisiin nopeita toimia. Se ehdottaa keinoiksi muun muassa romutuspalkkiota ja täyssähköautojen hankintatuen laajentamista myös vähäpäästöisiin autoihin.

– Kysyntää elvyttävät toimet vähentäisivät merkittävästi rankkojen autoalan työllisyyttä leikkaavien sopeutustoimien tarvetta, autoalalta kerrotaan.

Alkuviikolla tehdyn kartoituksen perusteella noin 90 prosenttia alan yrityksistä toteuttaa parhaillaan tai on jo toteuttanut yt-neuvotteluja kysynnän putoamisen vuoksi.

Lamavuosien lukemat pian edessä?

Autokaupan on ennakoitu painuvan tänä vuonna lukemiin, joissa viimeksi oltiin 1990-luvun lamavuosina.

Autoala on nopean markkinamuutoksen takia viime viikolla alentanut kuluvan vuoden ensirekisteröintien ennustettaan 85 000 henkilöautoon ja 10 500 pakettiautoon, kun vielä ennen koronapandemiaa arvioitiin päädyttävän 116 000 henkilöauton ja 15 000 pakettiauton tasoon.

Koko autoklusterin yhteenlaskettu liikevaihto on viime vuosina ollut noin 20 miljardia euroa, josta yli puolet on autojen vähittäis- ja tukkukaupan liikevaihtoa.

Liikevaihdolla mitattuna autojen vähittäiskauppa on suurin vähittäiskaupan toimiala heti päivittäistavarakaupan jälkeen.

Lähteet: Autoalan Keskusliitto, Autotuojat ja -teollisuus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja