Mainos

Suomalaiset äänestävät kuntavaaleissa

Kunnallisvaalien varsinainen äänestyspäivä on tänään. Vaalihuoneistot ovat auki aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.

Kunnallisvaalien kampanjointi huipentui eilen eri puolilla maata, kun puoluejohtajat koittivat vielä vaikuttaa äänestäjien päätöksiin.

Kyselyissä hyvin pärjänneiden perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ennakoi Vantaalla, että puolueen kannatuksen pitäisi ainakin kolminkertaistua. Perussuomalaisten ennustetaan pääsevän Vantaalla ensimmäistä kertaa valtuustoon, rohkeimmat veikkaavat jopa kolmea paikkaa.

Niin ikään Vantaalla puhunut SDP:n Jutta Urpilainen uskoi puolestaan äänestysprosentin nousevan selvästi neljän vuoden takaisesta. Hän patisti myös kuulijoitaan uurnille "Kaadetaan gallupit kumoon" -kannustuksellaan.

Vaalien suurimmaksi puolueeksi on gallupien perusteella nousemassa kokoomus, jonka puheenjohtaja Jyrki Katainen kampanjoi kotikonnuillaan Kuopiossa. Puolueen hyviä galluplukuja Katainen selitti osin nukkuvien heräämisellä, mutta myös poliittisen kentän siirtymisellä oikealle.

Perussuomalaisten ja SDP:n tapaan Vantaalla nähty keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen puolestaan julisti keskustan tarjoavan finanssikriisin keskellä vakaata johtajuutta ja varoitti kuulijoitaan juoksemasta katteettomien lupausten perässä.

Joka neljäs äänesti ennakkoon

Suuri osa suomalaisista on kuitenkin äänestänyt jo ennakkoon. Äänioikeuttaan käytti seitsemän ennakkoäänestyspäivän aikana kaikkiaan 1 012 656 kansalaista eli 24,16 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.

Neljä vuotta sitten ennakkoääniä kertyi 940 000 eli 22,94 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla ennakkoon.

Äänestyssäästä tulossa kehno

Tuuli ja sade riepottelevat äänestäjiä. Koko maahan on vaalipäiväksi luvassa sateita ja navakkaa, merialueilla myrskyksikin yltyvää tuulta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan yhtenäiset sateet ovat aamuyhdeksään mennessä levinneet lähes koko maahan ja sateinen keli jatkunee koko vaalipäivän.

Vaaliseurantaa MTV:n netissä ja tekstikanavalla

MTV:n nettisivuille avataan tänään reaaliaikainen tulospalvelu.

Animaatiopohjainen palvelu päivittyy minuutin välein. Siitä löytyy koko maan puolueiden tilanteen prosentteina, ääninä ja paikkoina, sekä vertailu edellisiin vaaleihin.

Myös kuntakohtaista tilannetta voi seurata samalla tapaa prosentteina, ääninä ja paikkoina, sekä vertailla paikkajakoa edellisiin vaaleihin.

Palvelusta voi myös nähdä jokaisen ehdokkaan tilanteen eli äänet ja sen, meneekö ehdokas läpi. Sivuilta selviää myös, onko ehdokas tällä hetkellä valtuutettu, meppi tai kansanedustaja.

Netin tulospalvelu ja kännykkätulospalvelu löytyvät siis tänään myöhemmin osoitteesta mtv3.fi/vaalit. Tekstikanavan tulospalvelu toimii sivulta 149 alkaen.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.