Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Runsasrasvainen ruokavalio ei näy vain vartalossa – tämän se tekee aivoille

5:18Syöpä ja ravintoVideolla keskustellaan ravinnon ja syövän yhteydestä.
Julkaistu 23.09.2019 07:40

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio aiheuttaa muutoksia eläinten aivojen soluissa. Muutokset saavat syömään ruokaa enemmän kuin tarve vaatii, mikä johtaa lihomiseen.

Tuoreessa Yalen yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio edistää muutoksia aivojen hypotalamuksessa, joka rekisteröi elimistön tarpeita ja pyrkii ylläpitämään elimistön tasapainoa.

Runsaasti rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio on yhteydessä ylipainoon, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan vastaava ravinto vaikuttaa kehon lisäksi myös aivoihin. Epäterveellisen ruokavalion aiheuttamat neurobiologiset muutokset saavat syömään enemmän ja lihomaan.

Rasvainen ruokavalio näkyi hiirten aivoissa jo kolmessa päivässä

Hiiritutkimuksen mukaan runsasrasvainen ruokavalio stimuloi aivojen hypotalamuksen tulehdusta vain kolmessa päivässä – siis jo ennen kuin dieetti näkyy kasvavassa kehossa.

Runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio aiheutti muutoksia eläinten mikrogliasoluissa. Mikrogliasolut ovat aivojen luontaisen puolustuksen soluja, joilla on havaittu olevan merkittävä rooli tulehdusreaktion synnyssä ja ylläpidossa.


Laboratoriotutkimuksissa havaittiin, että mikrogliasolujen aktivoituminen oli seurausta muutoksista niiden mitokondrioissa. Mitokondriot ovat solujen aineenvaihdunnasta vastaavia soluelimiä. Runsasrasvaista ruokaa syövillä hiirillä mitokondriot olivat huomattavasti pienentyneet.

Koon kutistuminen johtui UCP2-nimisestä proteiinista, joka säätelee mitokondrioiden energian käyttöä ja vaikuttaa hypotalamuksen kykyyn hallita energia- ja glukoositasapainoa.

UCP2:n välillinen vaikutus aivojen mikrogliasoluihin sai hiirillä aikaan runsasrasvaisesta ruokavaliosta johtuvan tulehduksen hypotalamuksessa. Tämä sai eläimet syömään enemmän ja lihomaan. Jos UCP2-proteiini poistettiin mikrogliasolusta, mekanismi pystyttiin kumoaman ja runsasrasvaiselle ruoalle altistetut eläimet söivät vähemmän eivätkä olleet yhtä herkkiä lihomaan.

Tutkimus julkaistiin Cell Metabolism -tiedelehdessä.

LUE MYÖS: Asiantuntijat väittävät: Lisää tätä rasvapommia lautasellesi – ja laihdut kuin huomaamatta!

Ihmisen kehitys kääntyi lajia vastaan

shutterstock_406893664Rasvaisen ruoan aiheuttamat neurobiologiset muutokset saavat syömään enemmän ja lihomaan. Kuvituskuva.Shutterstock

Näyttääkin siltä, että runsasrasvainen ruokavalio voi muuttaa syömismääriä neurobiologian kautta.

– Tietyt aivojen mekanismit aktivoituvat, kun altistamme itsemme tietyille ruoille. Tämä mekanismi on saattanut olla tärkeä evolutiivisestä näkökulmasta. Kun runsaasti rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävää ruokaa on jatkuvasti tarjolla, sillä on haitallisia vaikutuksia, sanoo tutkimusta johtanut neurotieteen professori Sabrina Diano tiedotteessa.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että ihmisten itsehillintä pettää sekä hiilihydraatteja että rasvoja sisältävien ruokien äärellä. Syy ilmiöön piilee aivojemme palkitsemisjärjestelmässä. Ihmisaivot ovat kehittyneet ympäristössä, jossa törmäsi harvoin runsaasti hiilihydraatteja ja rasvoja sisältäviin ruoka-aineisiin.

Himo runsasenergisiä ruokia kohtaan lienee seurausta saaliseläintaustastamme. Ihmisen ei ollut järkeä riskeerata henkeään vähäenergisen ruoan vuoksi. Tästä johtuen ihmiselle kehittyi taito arvioida potentiaalisen aterian sisältämää energiamäärää.

LUE MYÖS: 5 asiaa, jotka rasvainen ruoka tekee kehollesi

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Yale News, Science Daily, UPI, Cell Metabolism

Lisää aiheesta:

Vaikutus näkyy jo yhden pizzan jälkeen – tästä suolan terveyshaitasta kannattaa olla tietoinenMaailman käytetyin kasviöljy saattaa muuttaa aivoja – suurin vaikutus ”rakkaushormoniin”Tutkimus: Roskaruoan syöminen stressaantuneena johtaa helpommin ylipainoonVähemmän proteiinia ja enemmän hiilareita? Tämä yllättävä ruokavalio voi suojata muistisairaudeltaEpäterveellinen ruoka sekoittaa aivot ja saa ylensyömään – syyttävä sormi osoittaa evoluutiotaVaro näitä rasvoja! Vaikeuttavat laihtumista huomattavasti
TutkimustuloksetRavintoRavitsemusTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset
  • ke15:06
    Tekoäly

    Tutkimus: Tekoäly saa ihmiset yliarvioimaan älylliset kykynsä

  • ti17:27
    Musiikki

    Tämän ikäisenä kuultu musiikki on sinulle merkityksellisintä – suuri suomalaistutkimus selvitti

  • ma19:15
    Mielenhallinta

    Haluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!

  • 26.10.12:01
    Sokeri

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi

  • 25.10.06:12
    Tiede

    Tutkijat pusersivat vettä timanttien välissä: Tuloksena omituista XXI-jäätä