Runsasrasvainen ruokavalio ei näy vain vartalossa – tämän se tekee aivoille

Syöpä ja ravinto 5:18
Videolla keskustellaan ravinnon ja syövän yhteydestä.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio aiheuttaa muutoksia eläinten aivojen soluissa. Muutokset saavat syömään ruokaa enemmän kuin tarve vaatii, mikä johtaa lihomiseen.

Tuoreessa Yalen yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio edistää muutoksia aivojen hypotalamuksessa, joka rekisteröi elimistön tarpeita ja pyrkii ylläpitämään elimistön tasapainoa.

Runsaasti rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio on yhteydessä ylipainoon, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan vastaava ravinto vaikuttaa kehon lisäksi myös aivoihin. Epäterveellisen ruokavalion aiheuttamat neurobiologiset muutokset saavat syömään enemmän ja lihomaan.

Rasvainen ruokavalio näkyi hiirten aivoissa jo kolmessa päivässä

Hiiritutkimuksen mukaan runsasrasvainen ruokavalio stimuloi aivojen hypotalamuksen tulehdusta vain kolmessa päivässä – siis jo ennen kuin dieetti näkyy kasvavassa kehossa.

Runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio aiheutti muutoksia eläinten mikrogliasoluissa. Mikrogliasolut ovat aivojen luontaisen puolustuksen soluja, joilla on havaittu olevan merkittävä rooli tulehdusreaktion synnyssä ja ylläpidossa.

Laboratoriotutkimuksissa havaittiin, että mikrogliasolujen aktivoituminen oli seurausta muutoksista niiden mitokondrioissa. Mitokondriot ovat solujen aineenvaihdunnasta vastaavia soluelimiä. Runsasrasvaista ruokaa syövillä hiirillä mitokondriot olivat huomattavasti pienentyneet.

Koon kutistuminen johtui UCP2-nimisestä proteiinista, joka säätelee mitokondrioiden energian käyttöä ja vaikuttaa hypotalamuksen kykyyn hallita energia- ja glukoositasapainoa.

UCP2:n välillinen vaikutus aivojen mikrogliasoluihin sai hiirillä aikaan runsasrasvaisesta ruokavaliosta johtuvan tulehduksen hypotalamuksessa. Tämä sai eläimet syömään enemmän ja lihomaan. Jos UCP2-proteiini poistettiin mikrogliasolusta, mekanismi pystyttiin kumoaman ja runsasrasvaiselle ruoalle altistetut eläimet söivät vähemmän eivätkä olleet yhtä herkkiä lihomaan.

Tutkimus julkaistiin Cell Metabolism -tiedelehdessä.

Ihmisen kehitys kääntyi lajia vastaan

Näyttääkin siltä, että runsasrasvainen ruokavalio voi muuttaa syömismääriä neurobiologian kautta.

– Tietyt aivojen mekanismit aktivoituvat, kun altistamme itsemme tietyille ruoille. Tämä mekanismi on saattanut olla tärkeä evolutiivisestä näkökulmasta. Kun runsaasti rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävää ruokaa on jatkuvasti tarjolla, sillä on haitallisia vaikutuksia, sanoo tutkimusta johtanut neurotieteen professori Sabrina Diano tiedotteessa.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että ihmisten itsehillintä pettää sekä hiilihydraatteja että rasvoja sisältävien ruokien äärellä. Syy ilmiöön piilee aivojemme palkitsemisjärjestelmässä. Ihmisaivot ovat kehittyneet ympäristössä, jossa törmäsi harvoin runsaasti hiilihydraatteja ja rasvoja sisältäviin ruoka-aineisiin.

Himo runsasenergisiä ruokia kohtaan lienee seurausta saaliseläintaustastamme. Ihmisen ei ollut järkeä riskeerata henkeään vähäenergisen ruoan vuoksi. Tästä johtuen ihmiselle kehittyi taito arvioida potentiaalisen aterian sisältämää energiamäärää.

Lue myös:

    Uusimmat