Ravitsemusterapeutti: Karppaus ja paleo on väännetty överiksi

Laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen mielestä paleo ja karppaus olisivat melko terveellisiä ruokavalioita, ellei niissä liioiteltaisi.

– Huonoja puolia näissä molemmissa on se, että niissä on yleensä paljon punaista lihaa, paljon enemmän kuin on terveydelle hyväksi. Kuidun saanti voi jäädä vähälle, jos sitä ei osaa oikein hyvin hoitaa, Reijo Laatikainen sanoi Hyvää Elämää -lähetyksessä maaliskuun alussa.

Myöskään rasvan laatu paleo- tai VHH-ruokavaliossa ei saa Laatikaiselta kiitosta.

– Monesti näihin liittyy tässä suomalaisessa versiossa ja nettiversioissa se, että käytetään paljon kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Sehän ei ole tutkimuksissa ollut näin mustavalkoista, vaan siellä on käytetty myös paleoruokavaliossa paljon terveellisiä rasvoja, jopa rypsiöljyä.

– Jos nämä ruokavaliot – sekä paleo että karppaus – tehtäisiin niin kuin on tutkimuksissa tehty, ne olisivat melko terveellisiä. Mutta kun ne on väännetty vähän tällaisiksi överiruokavalioiksi netissä, niin äsken mainituista syistä ne eivät ole hyviä.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion etuna yleisesti ottaen Laatikainen pitää sokerin ja valkoisten höttöhiilareiden poisjäämistä.

– Se johtaa yleensä laihtumiseen ja veren joidenkin rasva-arvojen, kuten triglyseridien, paranemiseen, Laatikainen kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat