Mainos

Suomalaisasiantuntijat: Syyrialla synkät näkymät

Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, että jos Syyrian sekasortoon löytyy ratkaisu, sen on löydyttävä maan sisältä. Ulkomaat eivät pysty konfliktiin vaikuttamaan.

Mutta maan oppositio on hajanainen ja vastaa hyvin syyrialaisen yhteiskunnan mosaiikkimaista rakennetta.

- Syyriassa ovat edustettuna erilaiset uskonnolliset suuntaukset sekä islamin että kristinuskon kuin juutalaisten uskonkin puolelta, ja monet niistä pieninä ryhmiä, sanoo dosentti Pertti Multanen Helsingin yliopiston Kehitysmaatutkimuksen laitokselta.

Maata johtava Assadien suku kuuluu yhteen näistä vähemmistöistä, shiiamuslimien alawiitteihin. Mutta puoli vuosisataa kestänyt vahva hallinto alkoi Multasen mukaan lähes sattumalta, kun eversti Hafez al-Assad kaappasi maassa vallan.

Vuosi sitten alkanut niin kutsuttu arabikevät raotti myös Syyriassa ristiriitojen painekattilan kantta. Ulkomailla asuvat syyrialaiset perustivat opposition poliittisen siiven, armeijasta loikanneet puolestaan sotilaallisen siiven.

- Näillä kahdella, sotilaallisella osalla ja poliittisella oppositiolla ei käytännössä ole yhteistoimintaa mitenkään merkittävässä määrin, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen tutkijaesiupseeri Juha Mäkelä.

(MTV3)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.