Putinin väitetään olevan valmis tulitaukoon Ukrainassa – Käihkö: "Kulissien takana tapahtuu"

Reuters: Putin valmis lopettamaan hyökkäyssodan 0:56
Reuters: Putin valmis lopettamaan hyökkäyssodan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on valmis lopettamaan sotatoimet Ukrainassa ja neuvottelemaan tulitauon, joka ottaa huomioon nykyisen rintamalinjan, kirjoittaa uutistoimisto Reuters lähteisiinsä vedoten. Suomalaisasiantuntijan mukaan sota voi kestää vielä vuosia. 

Reuters perustaa tietonsa neljään nimettömään venäläislähteeseen.

Vladimir Putinin sanotaan kuitenkin olevan jatkamaan sotaa, jos Ukraina ja sitä tukevat länsimaat eivät ole valmiita neuvotteluihin. 

– Putin voi sotia niin pitkään kuin on tarpeen, mutta hän on myös valmis tulitaukoon – jäädyttämään sodan, sanoi yksi kokenut venäläislähde, jonka Reuters kertoo työskennelleen Putinin kanssa ja olevan tietoinen Kremlin käymistä keskusteluista.

Reuters kertoo lähteidensä olevan tietoisia Putinin lähipiirin käymistä keskusteluista.

Kolme venäläislähteistä sanoo Putinin olevan turhautunut siihen, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei hän ole halukas neuvottelemaan Putinin johtaman Venäjän kanssa. 

Putinin kerrotaan myös katsovan, että länsimaat yrittävät vaikeuttaa neuvotteluita. 

Zelenskyi on este neuvotteluille

Yksi lähteistä oli sitä mieltä, että neuvottelutulosta ei voida saada aikaan niin kauan kun Zelenskyi on vallassa.

Kaksi lähteistä sanoi Putinin katsovan, että sodan tähänastisten saavutusten riittävän siihen, että tulokset voidaan myydä voittona Venäjän kansalle.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi Reutersin tietoja sanomalla, että Putin on tehnyt kerta toisensa jälkeen selväksi Venäjän olevan avoin keskusteluille, joiden kautta se saavuttaa tavoitteensa. Peskovin mukaan Venäjä ei halua "ikuista sotaa".

Ukrainan ulko- tai puolustusministeriö ei kommentoinut Reutersin tietoja. 

Yhdysvaltain puolustusministeri Antony Blinken sanoi viime viikolla Kiovassa uskovansa, ettei Putinilla ole aitoa kiinnostusta vakaviin neuvotteluihin.

Käihkö: Sota loppuu kun se ei hyödytä kumpaakaan osapuolta

Sotatieteiden dosentin Ilmari Käihkön mukaan sota loppuu, kun se ei enää hyödytä kumpaakaan osapuolta.

– Sota jatkuu siihen pisteeseen asti, että kumpikin osapuoli katsoo, ettei sotimalla pysty parantamaan tilannetta, Käihkö kommentoi aiemmin tällä viikolla.

Tällä hetkellä Venäjä on sodassa niskan päällä, Käihkö katsoo. 

Ukrainan kannalta tilanne ei ehkä kuitenkaan ole niin paha kuin vielä jokin aika sitten arvioitiin. Ukraina pyrki tuolloin vakuuttamaan Yhdysvallat suuren apupaketin välttämättömyydestä.

– Kaikki varmasti ymmärtävät, että sotatilanne on Ukrainan kannalta vaikea. Kysymys on lähinnä siitä, kuinka vaikea. Tämä vuosi tulee olemaan hankala, Venäjä tulee todennäköisesti etenemään, Käihkö arvioi.

Ukrainan päästävä altavastaajan asemasta

Käihkön mukaan Ukrainan pitäisi päästä tilanteeseen, jossa se ei ole näin altavastaajana neuvotteluissa. 

Ukrainan julkisesti havittelema voitto eli se, että se saisi takaisin vuoden 1991 rajat, ei ole Käihkön mukaan tulevina kuukausina tai edes lähivuosina ”hirveän realistinen”.

Saman hengenvetoon Käihkö tosin katsoo, että ei Venäjänkään ole realistista suunnitella saavuttavansa alkuvuoden 2022 tavoitteita. 

Venäjän alkuperäinen tarkoitus oli vaihtaa Zelenskyin hallinto Venäjä-mielisempää ja vallata esimerkiksi pääkaupunki Kiova.

– Vaikea nähdä, että Venäjä pystyisi koko Ukrainaa miehittämään. Näiden ääripäiden väliltä varmasti haetaan ratkaisua jossain vaiheessa, Käihkö arvioi.

Sota voi kestää vielä vuosia 

Rauhanneuvotteluissa olisi useita konkreettisia ongelmia. Turvallisuustakuut, Venäjän valloittamat alueet, sotarikoskysymykset, Käihkö listaa.

Nyt on ”vähän epäselvää”, neuvotellaanko tällä hetkellä lainkaan vai vain soditaan. Se on kuitenkin selvää, että Venäjä hyökkää laajalla rintamalla Itä- ja Pohjois-Ukrainassa ja on oikeastaan koko alkuvuoden ajan kyennyt etenemään hitaasti, mutta tasaisesti, samalla toki raskaita tappioita kärsien.

– Kulissien takana varmasti tapahtuu asioita, mutta ei välttämättä Ukrainan ja Venäjän välillä, vaan välittäjien kautta. Voi olla, että keskustelut ovat tunnustelevia. Varautuisin siihen, että sota voi kestää vielä vuosia.

Lue myös:

    Uusimmat