Mainos

Suomalaisasiantuntija Syyriasta: Tilanne on umpikujassa

Syyrian tämänhetkisestä tilanteesta on vaikea saada tietoa sekä ulkopuolelta että paikan päällä. Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen kertoo, että maan hallinto kontrolloi tiedotusvälineiden toimintaa tarkasti.

Damaskoksen vanhan kaupungin basaareista puhelimitse tavoitetun Kerkkäsen mukaan tietoa tapahtumien todellisesta luonteesta saa lähinnä sosiaalisen median kautta.

– Silloin kun on enemmän mielenosoituksia, internet on usein poistettu käytöstä. Siten oppositiotoimintaa ja mielenosoitusten järjestämistä on pyritty jonkin verran koordinoimaan myös Syyrian ulkopuolelta, Kerkkänen sanoo.

Syyrialaiset huolissaan tulevaisuudesta

Kerkkänen kuvailee tämänhetkistä tilannetta umpikujaksi. Hallinto on pyrkinyt tukahduttamaan mielenosoitukset, mutta siinä ei ole onnistuttu.

Armeijan rivit ovat rakoilleet, mutteivät täydellisesti revenneet.

– Mielenosoituksilla ei ole edelleenkään sellaista kriittistä massaa, joka nähtiin esimerkiksi Egyptissä. Hallinto pystyy pitämään tilanteen tällaisessa vaiheessa, joka kestää pitkään.

Syyrialaiset ovat peloissaan ja huolissaan tulevaisuudesta. Ihmiset pelkäävät, että tapahtumat kärjistyvät eri uskontokuntien ja heimojen välisiksi yhteenotoiksi.

– Tilanne on uusi, ja tullut monelle yllätyksenä. Tilanne ei kuitenkaan ole mustavalkoinen, sillä nykyisellä hallinnolla on edelleen tukijoita.

Ramadanista voi tulla vaikea jakso

Kerkkänen sanoo, että elämä jatkuu kaupungissa suhteellisen normaalisti. Tilanteen poikkeuksellisuuden huomaa lähinnä turistikadosta. Tilanne on vaikein lähellä Turkin rajaa.

– Mikäli mielenosoitukset eivät ole ohi elokuun Ramadaniin mennessä, siitä saattaa koittaa vielä tähänastista vaikeampi ajanjakso. Silloin kansalaiset ja uskonnolliset muslimit menevät käytännössä päivittäin moskeijoihin, joten silloin voidaan nähdä enemmän sellaisia mielenosoituksia, joita nyt on nähty lähinnä viikonloppuisin, Kerkkänen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.