Suomalaisasiantuntija: Pelkkä suojapuku ei riitä suojaamaan Ebolalta

Suomessa koettiin eilen ensimmäinen säikähdys Ebolaan liittyen Helsinki-Vantaan lentokentällä olleen Ebola-epäilyn myötä.

Vaikka epäily osoittautui vääräksi saatiin sen myötä kuitenkin esimakua myös siitä, kuinka Suomessa on varauduttu Ebolan torjuntaan.

Tärkeässä roolissa tässä on terveydenhuollon ammattilaisten käyttämä Ebola-suojapuku, johon MTV Uutislive tutustui.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkimusprofessori Mika Salmisen mukaan pelkkä puku ei kuitenkaan riitä suojaamaan Ebolalta, vaan erityistä huomiota on kiinnitettävä myös siihen, kuinka pukua käytetään.

– Kriittisintä on se, että se puetaan päälle ja myös puetaan pois päältä oikein, jotta se oikeasti suojaa, Salminen toteaa.

– Täytyy ymmärtää, että kun näitä potilaita hoidetaan, riippuen heidän kunnostaan puku saattaa saastua aika paljonkin. Ja silloin on ihan oleellista, että erityisesti se pois pukeminen tehdään oikein ja valvotusti.

Salminen korostaakin, että puvun käyttöä kannattaa todellakin harjoitella.

Kuinka hyvää Ebola-osaaminen on Suomessa?

Terveydenhuollon ammattilaisten varautuminen ja kouluttautuminen Ebola-suojapuvun käyttöön voi Salmisen mukaan vaihdella Suomessa alueittain.

– Ohjeet terveydenhuollon varautumiseen on jaettu jo muutama kuukausi takaperin ympäri Suomea. Eli periaatteessa sitä aikaa on ollut.

– Helsingin alueella, johon suurimmalla todennäköisyydellä yksittäinen tapaus tulisi, on paljon panostettu harjoitteluun, kouluttamiseen ja kokeiluun. Valmius on kyllä hyvä.

Ebola-epidemian leviämiseen suuremmassa mittakaavassa Eurooppaan Salminen ei usko.

– Kaikki arviot ovat sen suuntaisia, että tämä on äärimmäisen epätodennäköistä, Salminen sanoo.

– Ei voida täysin poissulkea yksittäisiä tapauksia ja pieniä tartuntaketjujakin voisi tulla. Mutta ne saadaan kyllä katkaistua. Laajan epidemian todennäköisyys on erittäin pieni.


Lue myös:

    Uusimmat