Suomalaisasiantuntija: Kaupunkisodan riskit erittäin korkeat

Jos Yhdysvallat ja Britannia aloittavat Bagdadissa kaupunkisodan, riskit ovat erittäin korkeat. Suomalaisasiantuntijan mukaan nykyaikaisessa kaupunkisodassa hyökkääjä ei ryhdy taistelemaan jokaisesta talosta, vaan saartaa kaupungin ja suuntaa hyökkäyskiilat tärkeisiin kohteisiin.

Kaupunkisodan ensimmäinen sääntö on se, että sitä pitää välttää. Näin liittouman joukot ovat Irakissa tehneet. Nyt näyttää ilmeiseltä, että Saddamia ei kukisteta ilman että amerikkalaiset hyökkäävät Bagdadiin.

- Asutuskeskustaistelua pidetään yhtenä vaikeimpana taistelulajina. Yleensä asutuskeskukset pyritään kiertämään ja sitoutumista kiivaisiin katutaisteluihin pyritään välttämään, sanoo majuri Jukka Jokinen Kaartin jääkärirykmentistä.

Viimeksi amerikkalaiset ovat joutuneet laajamittaiseen asutuskeskustaisteluun Vietnamissa vuonna 67. Huen kaupunki vallattiin kuukauden kestäneissä taisteluissa. Taktiikkana oli pommittaa kaupunki maan tasalle.

Samaan taktiikkaan ajautuivat venäläiset Grosnyssä kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Bagdadissa tuhoamishyökkäys ei sovi taktiikkaan, koska amerikkalaiset haluavat vapauttaa Irakin. Nykytaktiikan mukaan kaupunki saarretaan ensin.

Jokisen mukaan saartamisen jälkeen järjestetään voimakas tulituki, hyökkäyskiiloilla hyökätään asutuskeskukseen ja tavoitellaan tärkeitä kohteita. Mikäli ympäristä on vihamielinen, on hyökkäys Jokisen mukaan erittäin vaarallista, koska avoimet sivustat muodostuvat helposti erittäin suureksi uhaksi hyökkääjälle.

Ylivoimaa haetaan myös yksittäisen sotilaan varusteista: pimeänäkölaitteista, luotiliiveistä, seinien läpi näkevistä tutkista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat