Suomalaisasiantuntija epäilee Putinin lausuntoja – vetoomus ei tehonnut Itä-Ukrainassakaan

Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset kapinalliset eivät aio lykätä sunnuntaista kansanäänestystä alueen itsenäisyydestä. Suomalaisasiantuntijat muistuttavat, että äänestys on laiton. He toivovat sen sijaan, että presidentinvaalit voitaisiin pitää kuun lopulla suunnitellusti.

Kolme viikkoa on pitkä aika Ukrainassa. Näin arvioi ulkoministeriön itäosaston päällikkö, ulkoasiainneuvos Terhi Hakala MTV Uutislivessä. Sen verran on aikaa maan presidentinvaaleihin. Ne on määrä pitää 25. kuluvaa kuuta.

Hakala toivoo, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin eiliset lausunnot rauhoittaisivat tilannetta ja olisivat jonkinlainen liennytyksen merkki. Putin vetosi Itä-Ukrainan kapinallisiin, jotta nämä lykkäisivät sunnuntaiksi kaavaitua kansanäänestystä alueen itsenäisyydestä. Hän kertoi lisäksi, että Venäjä on vetänyt joukkonsa pois Ukrainan vastaiselta rajalta.

Hakala suhtautuu Putinin ilmoituksiin varauksellisesti.

– Saa nähdä millainen u-käännös lopulta on kyseessä. Niitä on nähty matkan varrella muitakin. On hyvä, jos kanta pitää. Toisaalta niin Suomen omien kuin Nato-lähteidenkin perusteella Venäjän joukkoja ei ole rajalta ainakaan vielä siirretty.

Kansanäänestys herättää hämmennystä

Itä-Ukrainan kapinallisiin vetoomus kansanäänestyksen siirtämisestä ei ole tehonnut. He päättivät tänään iltapäivällä järjestää äänestyksen Donetskin ja Luhanskin alueilla suunnittelemallaan tavalla. Luhanskin alueen tärkeimmän kapinallisryhmän edustajakin sanoi, ettei äänestystä lykätä. 

Monet asiantuntijat epäilevät, toteutuuko kansanäänestys. Donetskissa vastikään vieraillut MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että kansanäänestystä valmistellaan kuitenkin kiivaasti. 

– Kyllä siellä tosissaan ollaan. Äänestystä varten on muun muassa painatettu 3 miljoonaa äänestyslipuketta, ja tänään on alettu merkitä äänestyspaikkoja.

Putinin lausunto on aiheuttanut Sarasteen mukaan lähinnä hämmennystä.

– Donetskin alueen vaalikomitean puheenjohtaja on sitä mieltä, että jos äänestys ei toteudu, Donetskin alue menee täysin sekaisin ja verenvuodatus yltyy.

EU puolestaan kommentoi tuoreeltaan, että Itä-Ukrainassa pidä järjestää kansanäänestystä, koska se ei vastaa demokratian vaatimuksia eikä ole pätevä. Unioni varoittaa, että kansanäänestys pahentaa tilannetta entisestään. 

Presidentinvaaleja valvoo yli 1 000 Etyj-tarkkailijaa

Kuun lopulla pidettäviä presidentinvaaleja valmistellaan yhä samaan aikaan, kun keskustelu kansanäänestyksestä käy maassa kiivaana ja levottomuudet jatkuvat.

Suomesta Ukrainan-komennukselle lähdössä oleva Matti Teräväinen valmistautuu matkaan pelottomin mielin.

– Missio voi olla vaarallinen, mutta kyllä demokraattisten vaalien järjestäminen on niin tärkeä asia, että omat pelot eivät tule mukaan.

Niin Teräväinen kuin Hakalakin muistuttavat, että maassa on 225 vaalipiiriä ja vain murto-osassa niistä on väkivaltaisuuksia. Lisäksi maahan on lähdössä 1 000 Etyj-tarkkailijan ”armeija” varmistamaan vaalien läpivientiä.

– Henkilökohtaisesti en näe länsi-Ukrainassa suurta ongelmaa, mutta etelässä ja idässä ongelmia saattaa olla, Teräväinen luonnehtii.

Hakala arvioi, että jos presidentinvaalit joudutaan perumaan, kansainvälinen tilanne Venäjän ja länsimaiden välillä kiristyy entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat