Suomalaisasiantuntija Belgorodin hyökkäyksestä: "Hyökkääjänä olivat suoraan Ukrainan armeijan alaisuudessa toimivat osastot"

Hyökkäys Venäjän puolella Belgorodissa – tältä paikan päällä näyttää 1:48
Katso videolta: Tällainen savu nousi ilmaan hyökkäyksen jälkeen Belgorodissa. Videolla myös hyökkäyksestä vastuun ottaneen yksikön lausunto.

Maanantaina väitetysti vain venäläisistä vapaaehtoisista koostuneet, Ukrainan puolella taistelleet joukko-osastot hyökkäsivät Venäjän rajan yli Belgorodin alueelle. Tiettävästi sotilaat eivät ole poistuneet Venäjän puolelta tiistaiaamuun mennessä.

Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi pitää Belgorodin alueelle tehtyä iskua Ukrainan armeijan hyökkäyksenä, jonka se teki venäläisvapaaehtoisista koostuvia joukkoja hyödyntäen.

– Ukrainan armeija ylitti rajan Venäjän puolelle ja hyökkäsi Graivoronin rajanylityspaikalle, Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä.

– Hyökkääjänä olivat suoraan AFU:n (Armed Forces of Ukraine, Ukrainan armeija) alaisuudessa toimivat osastot, jotka eivät toteuta laajoja operaatioita autonomisesti, Kastehelmi vastasi hänelle Twitterissä esitettyyn kysymykseen.

Ukrainan puolella taistelevat Venäjän vapaaehtoisjoukot ja Vapaan Venäjän legioona ovat ilmoittaneet olevansa iskujen takana.

Ukraina väitti maanantaina olevansa tietoinen iskuista, mutta kiisti olevansa suoraan vastuussa niistä. Paikallisen venäläiskuvernööri Vjatseslav Gladkovin mukaan hyökkäyksen seurauksena haavoittui ainakin kahdeksan henkilöä.

Venäjän valtion uutistoimisto Tass kuvailee iskua "Ukrainan sabotaasihyökkäykseksi". Kuvernööri Gladkovin mukaan "terrorismin vastainen operaatio" alueella jatkuu.

Venäjälle hyökänneet yksiköt koostuvat yksinomaan Venäjän kansalaisista, jotka tekivät hyökkäyksen "vapauttaakseen nämä alueet" presidentti Vladimir Putinin hallinnon vallan alta, väitti Ukrainan tiedustelupalvelun tiedottaja Andriy Yusov.

Ukrainan presidentinkanslian päällikkö Mykhailo Podolyak väitti Ukrainan seuraavan tilannetta. Hänen mukaansa "aseistetut, hallintoa vastustavat venäläiset partisaaniliikkeet" ovat "väistämättömiä sota-aikana".

Belgorodin hyökkäys kartta WAR IN UKRAINE
Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

"Venäjälle ne toimivat itsenäisinä yksiköinä"

Kastehelmi ei pidä uskottavana, että Ukrainassa toimisi sotilasyksiköitä, jotka voisivat aloittaa Venäjän rajan ylittäviä operaatioita ilman, että olisivat vastuussa siitä kenellekään.

Ukrainan tiedustelupalvelun tiedottaja Yusov totesi yhdysvaltalaismedia CNN:lle, että "voimme vahvistaa, että Venäjän kansalaiset tekivät tämän operaation".

Yusov väitti, että hyökkäyksen tehneet yksiköt olivat "osa puolustus- ja turvallisuusjoukkoja", kun ne olivat Ukrainassa.

– Venäjällä ne toimivat itsenäisinä yksiköinä, hän jatkoi.

Yusov myös väitti, että näiden "itsenäisten yksiköiden" tavoitteena on tehdä turvallinen vyöhyke Venäjän puolelle rajaa, joka suojelisi ukrainalaisia Venäjän pommituksilta.

Ukraina on aikaisemmin ainakin osin kiistänyt tai pitänyt radiohiljaisuutta sen tekemiksi epäillyistä iskuista kansainvälisesti tunnustetuilla Venäjän alueilla.

Toisaalta Ukraina on toisinaan jälkikäteen myöntänyt osan sellaisista hyökkäyksistä, joista se ei tuoreeltaan ole ottanut vastuuta.

CNN:n mukaan kyse on tiettävästi ensimmäisestä kerrasta, kun Ukrainan puolella olevat joukot ovat tehneet "maarajan ylittävän operaation venäläiskohteita vastaan".

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
"Odotamme vain marssijärjestystä ja tarkempaa suuntaa, johon lähdemme. On se sitten Bahmut, Soledar tai mitä tahansa" – Ukrainalaissotilaat sanovat olevansa valmiita vastahyökkäykseen. Juttu on julkaistu huhtikuussa.

Vastahyökkäystä valmisteleva operaatio?

Kastehelmen mukaan Belgorodin tapahtumissa on "todennäköisesti" kyse vastahyökkäystä valmistelevasta operaatioista. Kyse on myös informaatio-operaatiosta, Kastehelmi lisää.

– Ukraina hallitsee tiedotusta, kun taas venäläiset ovat hämillään ja epäorganisoituja, Kastehelmi kirjoittaa.

Yhdysvaltalainen kenraaliluutnantti evp. Mark Hertling on Twitterissä Kastehelmen kanssa samoilla linjoilla. Myös hän pitää iskua isompaa hyökkäystä valmistelevana operaationa.

Hertling, toisin kuin Kastehelmi, ei suoraan kirjoita, että kyse on Ukrainan armeijan tekemästä operaatiosta, mutta ei selvästikään pidä sitä myöskään venäläisvapaaehtoisten omana päähänpistona.

Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Venäjän rajan yli tunkeutumisen "luonne on epäselvä".

Pekka Toveri arvioi, millaisissa tunnelmissa Venäjä viettää voitonpäivää: "Mikä olisi nöyryyttävämpää kuin ampua hävittäjä Punaisen torin yllä" 4:16
Pekka Toveri kertoo: Tällainen tulee olemaan Ukrainan vastahyökkäys.

Venäjän sotakommentaattorit panikoivat

Venäjä-mielisten sotakommentaattorien reaktiot Belgorodin hyökkäyksiin olivat ISW:n mukaan sekoitus paniikkia ja kuppikuntaisuutta, mikä on ajatushautomon mukaan tyypillistä kommentaattoreille uuden ja yllättävän tiedon tullessa käsiteltäväksi.

Osa sotakommentaattoreista epäili, että kyse on viestintäoperaatiosta, jolla pyritään viemään huomio Bahmutin taistelusta. Venäjä väitti viikonloppuna vallanneensa Bahmutin kokonaan. Ukraina on kiistänyt väitteen. Sota-asiantuntijat ovat pääosin sitä mieltä, että kaupunki on vähintään käytännössä venäläisjoukkojen hallinnassa. Samaan aikaan Ukraina on tosin onnistunut tekemään paikallisesti menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä kaupungin sivustoja vastaan.

– Sotabloggarien kommentit olivat vaihtelevasti huolestuneita, ahdistuneita ja vihaisia. Vastaukset eivät olleet koherentteja, mikä viittaa ennen kaikkea siihen, että hyökkäys tuli venäläiskommentaattoreille yllätyksenä.

MTV:n kirjeenvaihtaja Ukrainan tavoitteesta Bahmutissa: "Ottaa pois päiviltä venäläisiä sotilaita niin paljon kuin pystytään" 3:47
MTV:n kirjeenvaihtaja Ukrainan tavoitteesta Bahmutissa: "Ottaa pois päiviltä venäläisiä sotilaita niin paljon kuin pystytään".

Lue myös:

    Uusimmat