Mainos

Suomalaisanalyytikot: Maailmantalouden tila yhä epävarma

Suomalaisanalyytikot pitävät maailmantalouden tilaa yhä epävarmana. Mandatum Pankkiiriliikkeessä arvioidaan, että osakemarkkinat voivat kuitenkin piristyä loppuvuodesta, mikäli Yhdysvaltain talous alkaa piristyä. Mandatumin mukaan amerikkalaisyritysten odotuksia paremmat tulokset ovat jo vahvistaneet osakemarkkinoilla uskoa siihen, että amerikkalaisvetoinen talouskasvu on kääntynyt nousuun.

-Mikäli talousmittarit vahvistavat seuraavien kuukausien aikana parantuneet näkymät, voidaan osakkeiden hintojen odottaa edelleen kohoavan, Mandatum Pankkiiriliikkeen markkina-analyytikko Esko Immonen sanoo.

Euroalueella tuntuvampaa elpymistä saadaan Mandatumin arvion mukaan odotella vielä ensi vuoden puolelle. Suomessa myös yritysten alkuvuoden tulokset näyttävät jäävän vielä ennakoitua heikommiksi, mutta kansainvälisen suhdannekuvan kohentuminen kirkastaa pienellä viiveellä myös suomalaisfirmojen näkymiä.

Mandatumin mukaan orastava elpyminen suosii ennen kaikkea suhdanneherkkiä toimialoja, kuten metsä- ja metalliteollisuutta. Kotimaisten teleoperaattorien näkymät ovat synkemmät, sillä kiristyvä kilpailu nakertaa yhä niiden tuloksentekokykyä.

Myös Teknologiateollisuus ry. arvioi teknologiateollisuuden tulevaisuudennäkymien olevan melko heikkoja. Yhdistys arvioi, että teollisuustuotanto jatkuu vaisuna sekä Länsi-Euroopassa että Yhdysvalloissa, arvioi Teknologiateollisuus ry.

Järjestön mukaan teknologiateollisuuden yritysten huhti-kesäkuussa saamien uusien tilausten määrä väheni verrattuna tammi-maaliskuuhun sekä viime vuoden toiseen neljännekseen.

Alan yritysten vienti oli vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana kaksi prosenttia vähäisempää kuin viime vuonna vastaavana aikana. Vienti Pohjois-Amerikkaan väheni yhdeksän prosenttia, vienti Länsi-Eurooppaan kaksi prosenttia ja Kaukoitään 12 prosenttia. Sen sijaan vienti Keski- ja Itä-Eurooppaan kasvoi 14 prosenttia ja vienti Lähi-itään 34 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.