Mainos

Suomalaisammuksia viedään yhä sotanäyttämöille

Suomesta viedään edelleen patruunoita useisiin sotaa käyviin maihin - muiden muassa Turkkiin ja Sri Lankaan.

Suomesta viedään edelleen patruunoita useisiin sotaa käyviin maihin, mm. Turkkiin ja Sri Lankaan, vaikka Suomi ei periaatteessa toimita aseita sotaa käyviin maihin. Ainut poikkeus on siviilikäyttö, jolla tarkoitetaan urheiluammuntaa, ampumakoulutusta ja metsästystä. Tällä verukkeella Suomesta - pääasiassa Lapualta - lähtee jatkuvasti patruunoita varsin epävakaille alueille: Turkkiin, Algeriaan, Kolumbiaan ja Sri Lankaan. Esimerkiksi Turkkiin myönnettiin vientilupa vain muutama viikko sitten.

Monet vastaanottajat ovat lähellä sotilastahoja: ostajina esiintyy niin puolustusministeriötä, pääesikuntaa kuin ampujien liittoa.

Lapua Oy:n toimitusjohtajan mukaan ammusten vientilupa myönnetään Lapua Oy:n hakemusten perusteella. Näissä hakemuksissa panosten ostaja vakuuttaa, mihin aikoo ammuksia käyttää. Käyttötarkoitusta ei tutkita tämän tarkemmin.

Vientiluvan myöntää sisäministeriö pyydettyään ensin lausunnon ulkoministeriöltä. Ulkoministeriön rooli on keskeinen; jos sen kanta on kielteinen, lupaa ei taatusti myönnetä.

Ulkoministeri Tarja Halonen ilmoitti tänään, ettei hän ole tietoinen patruunaviennistä - vientilupapäätökset on tehty virkamiestasolla. Halosen mukaan asiaa aletaan selvittää pikimmiten.
(Kirsi-Marja Peräkylä, MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.