Mainos

Suomalaisaktivisti pysäyttämässä öljynporausalusta Skotlannissa

Ympäristöjärjestö Greenpeace on ollut pysäyttämässä öljynporausaluksen etenemistä Shetlannin saarten vesillä Pohjois-Skotlannissa. Yksi Greenpeacen kolmesta aktivistista on suomalainen Timo Puohiniemi.

Aktivistit ovat kiinnittäneet aluksen ankkuriketjuun 500-kiloisen pelastuskapselin, jonka avulla he voivat jatkaa protestia jopa kuukauden ajan. Mielenosoitus jatkuu nyt neljättä päivää.

Öljynporausalus on öljy-yhtiö Chevronin käytössä. Alus on meripeninkulman päässä Shetlannin saarista ja se oli aikeissa lähteä Lagavulinin öljykentälle tekemään koeporausta 500 metrin syvyyteen. Viime kesällä tapahtuneen Meksikonlahden öljyonnettomuuden jälkeen Greenpeace aloitti kampanjan uusien syvänmeren öljynporauskohteiden kieltämiseksi.

- Pelastuskapselin sisällä pystyy lämmittämään ruokaa ja nukkumaan ja me pystymme jatkamaan protestia viikkoja. Niin kauan kuin roikumme laivan 12-tonnisessa ankkurissa, sillä ei ole keinoa lähteä Shetlannin haavoittuville vesille poraamaan öljyä. Öljyn ehtyessä öljyteollisuus siirtyy jatkuvasti vaarallisempiin esiintymiin. Entistä vähemmän öljyä tuotetaan entistä kalliimmalla ja entistä suuremmin riskein. Nyt on aika siirtyä öljystä eteenpäin, sanoo Timo Puohiniemi.

Ympäristöministerit kokoontuivat eilen Norjaan, Bergeniin, Koillis-Atlantin suojelua käsittelevän OSPAR-komission kokoukseen. Saksan esityksestä kokouksessa käsiteltiin uusien syvänmeren öljynporausoperaatioiden kieltämisestä. Mm. Iso-Britannia ei kuitenkaan suostunut jatkamaan keskustelua seuraavassa kokouksessa.

Greenpeace uhkaa Iso-Britannian hallitusta oikeustoimilla saadakseen pysäytettyä uudet syvänmeren öljynporausluvat estettyä. Shetlannin saarten länsipuolella on arvioitu olevan kahdesta neljään miljardia barrelia öljyä, ja alueella on öljy-yhtiö BP:llä kolme öljy- ja kaasukenttää.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.