Suomalainen yrittäjä tuskastelee kantasuomalaisten haluttomuutta siivoustöihin: "Töitä ei edes vaivauduta hakemaan – tasan nolla työhakemusta"

Suomalainen yrittäjä kummastelee kantasuomalaisten haluttomuutta tarttua siivoustöihin. Maahanmuuttajat tarttuvat hänen mukaansa töihin ahkerasti ylikouluttautumisesta huolimatta.

Yrittäjä Rauno Nurmelta on kysytty, kuinka halukkaita nuoret ovat valmiita nousemaan kotisohvalta ja tarttumaan siivoustöihin.

– Eivät he siihen valmiita ole. Olen ollut puhumassa nuorisotyöttömyydestä, jota ei Suomessa oikeasti ole. Tarvitsemme jatkuvasti töihin suomalaisia nuoria, jotka lojuvat mieluummin kotona, eivätkä edes halua töihin, Nurmi sanoo.

Tilastokeskus kertoo, että syyskuussa nuorten työttömyysasteen trendi oli 17,3 prosenttia. Se on korkea luku.

– Kyllähän korkean nuorisotyöttömyyden pitäisi näkyä meillä, mutta kun se ei vain näy. Kun töitä ei edes vaivauduta hakemaan, vaikka meillä on niitä tarjolla useammalla paikkakunnalla.

Kunnollisia nuoria on, muttei tarpeeksi

Nurmi arvioi, että suhtautuminen työntekoon arvona sinänsä on kokenut jonkinasteisen haaksirikon. Yrittäjän mukaan työhaluisia ja kunnollisia nuoria on, muttei suinkaan tarpeeksi.

– Olemme tarjonneet avoimia työpaikkoja, joihin on tehty tasan nolla hakemusta, Nurmi kertoo.

Voimakkaasti kasvava N-Clean tunnetaan hotelli- ja laivasiivouksesta. Yhtiön palkkalistoilla on tällä hetkellä noin 2000 henkilöä, ja heistä enemmistö on nuoria ja maahanmuuttajia.

Arkkitehti muutti Suomeen töihin – ei kelvannut edes siivoojaksi 0:20

Video: Arkkitehti Antonio muutti Suomeen töihin, muttei saanut töitä edes siivoojana.

Kantaväestö karttaa

N-Clean hakee parhaillaankin siivoojia ja kerroshoitajia eri puolelle Suomea. Nettisivujen perusteella avoimia työpaikkoja on kymmenittäin.

Yrittäjä Nurmi sanoo, ettei kantaväestö halua siivousalan töihin. Yhtäkään hakemusta ei tule, vaikka työtä on tarjolla yllin kyllin.

Onneksi maahanmuuttajat haluavat töihin. N-Cleanilla on siivoustöissä insinöörejä, lääkäreitä ja juristeja, jotka haluavat osoittaa tarpeellisuutensa tekemällä töitä. He oppivat samalla kielen, joka hyödyttää tulevissa työtehtävissä.

– Vaikka heillä on omasta maasta saatu korkea koulutus, he valitsevat työn. Toisin on kantaväestön laita.

"Kaikki eivät voi olla toimitusjohtajia"

Syrjäytyminen jää pysyväksi olotilaksi, jos halukkuutta hypätä työmarkkinoille ei ole. Seuraavan työpaikan haku kuitenkin helpottuu, kun papereissa on merkintä työsuhteesta.

Yrittäjä Nurmi tapasi vastikään 24-vuotiaan naisen, joka ei päivääkään ollut tehnyt töitä. On luonnollista, ettei tässä tapauksessa ole ymmärrystä edes työn vaatimista aikatauluista.

Tilannetta ei tietenkään helpota keskustelu niin sanotuista paskaduuneista.

– Kaikki eivät voi olla toimitusjohtajia, mutta jostain pitää lähteä liikkeelle. Alemman palkkatason työt ovat ponnahduslauta, koska työmarkkinat eivät ole staattiset, yrittäjä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat