Ministeriö MTV Uutisille: Tänä vuonna kaikkien aikojen ennätys uusien avoimien työpaikkojen määrässä – "Laarin pohjia aletaan kaivella"

Tänä vuonna rikkoutuu kaikkien aikojen ennätys uusien avoimien työpaikkojen määrässä 2:21
Tänä vuonna tehdään ennätyksiä avoimien työpaikkojen määrässä. Katso aiheesta lisää uutisjutusta!

Tänä vuonna rikkoutuu kaikkien aikojen ennätys uusien avoimien työpaikkojen määrässä, kerrotaan ministeriöstä MTV Uutisille. Yksi rekrytointivaikeuksien keskeisistä aloista on sosiaali- ja terveyssektori. Uusien avoimien lähihoitajatyöpaikkojen määrä on kasvanut viidessä vuodessa 250 prosenttia ja sairaanhoitajienkin 200 prosenttia. Ja isompiakin lukuja on. 

Alla esimerkki siitä, että tilastojen (OECD) valossa Suomi pärjää. Silti eri puolilla sote-sektoria tuskaillaan vajaamiehityksellä.

"Työolot ja palkkaus..."

Kävimme Suomen Diakoniaopistolla, josta valmistuu työelämään satoja lähihoitajia vuosittain. Luokasta lähtee maailmalle tuttu viesti.

– Kyllä me tarvittaisiin paremmat työolot ja palkkausta pitäisi miettiä paremmaksi, toteaa Minnakaisa Tuurala, joka opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella ja tuntee jo alan arkea ruohonjuuritasolla.

Ja arkeen mahtuisi lisää tekijöitä, sillä työpaikkoja riittää. Voidaan puhua työntekijän markkinoista. Kesäkuussa lähihoitajan uusia avoimia työpaikkoja oli yli 4000, sairaanhoitajilla 2000. 

Tässä luvut siitä, kuinka paljon uusia avoimia työpaikkoja on tullut näihin ammatteihin viidessä vuodessa. 

Mutta jäävätkö työpaikat täyttymättä? Alkaako reservi olemaan käytetty?

– No kyllä näinkin voi sanoa. Vähän niin kuin laarin pohjia monessa mielessä aletaan kaivella, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen.

"Alkuvuosi ollaan menty 45 prosenttia yli viime vuoden"

Nyt monilla aloilla työnantajilla on suuria rekrytointivaikeuksia ja työpaikkamäärät sen kuin jatkavat kasvamistaan. Suomi saa tänä vuonna uuden ennätyksen, kerrotaan ministeriöstä MTV Uutisille.

– Yksin julkisessa työnvälityksessä oli viime vuonna yli miljoona työnantajien ilmoittamaa uutta avointa työpaikkaa. Ja alkuvuosi ollaan menty 45 prosenttia yli viime vuoden tason eli ennätys tullaan rikkomaan myös tänä vuonna, sanoo Räisänen.

MTV Uutiset kävi tapaamassa valmistuvia lähihoitajia Diakoniaopiston Alppilan kampuksella.

Ministeri Aki Lindén uskoo, että hoiva-avustajien määrä voitaisiin moninkertaistaa ja täten helpottaa iäkkäiden asemaa. Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen ei usko, että hoiva-alan kriisi ratkeaa lisäämällä hoiva-apulaisten määrää.

– Minusta on epärealistista ajatella, että pystyttäisiin hoiva-apulaisia sellaista määrää löytämään tekemään sitä raskainta työtä vielä pienemmällä palkalla löytämään, toteaa Lehtonen. 

"Tilanne pahenee koko ajan"

Jos nyt on tukalaa, edessä on tukalampaa, sanoo professori.

– Tilanne pahenee koko ajan, koska edelleenkin vanhusväestön määrä lisääntyy koko seuraavan vuosikymmenen ja työvoiman tarjonta vähenee entisestään.

– Ja niin kuin sanottu jos kaupan kassalla saa saman palkan suurin piirtein kuin vanhusosastolla fyysisesti raskaammassa työssä, niin aika moni vaihtaa sitten alaa. 

"Koulutuksen määrä on iso pullonkaula"

Ekonomisti valoi uskoa alan vetotoimaan torstain Uutisaamussa.

– Koulutuksen määrä on iso pullonkaula. Tulijoita koulutuksiin kyllä tulisi, mutta paikkoja on rajallinen määrä, niin rajoittuu se, kuinka paljon ammattilaisia saadaan, toteaa KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho.

Koulutuspaikkoja pitäisi saada lisättyä, penää Ruskoaho. 

– Jotta voisimme vastata ikääntymiseen haasteeseen 2030-luvulla.

Ei niin yksinkertaista, toteaa THL.n tutkimusprofessori.

Pelkästään palkkaamalla ja kouluttamalla lisää henkilöstöä tätä asiaa ei ratkaista, vaan tarvitaan muutoksia henkilöstöpolitiikkaan ja johtamiseen sekä rakenteellisia muutoksia siihen, millaisia palveluja tuotetaan, Ilmo Keskimäki arvioi. 

"Miesten työllisyys on kansainvälisesti aika alhaista"

Vaikeasti täytettävien työpaikkojen määrä on myöskin erityisen korkealla tasolla ja ilmiö on levinnyt laajasti talouteen. Kesäkuussa oli yli 70 000 uutta avointa työpaikkaa, joista yli 50 000 oli vaikeasti täytettäviä työpaikkoja.

Se, että reservi harvenee, kertoo, että työllisyys on melko korkealla tasolla. Ja erityisesti sote-ala on naisvaltainen. Ministeriössä ollaan huolissaan miesten työllisyydestä.

– Kyllä meillä edelleenkin miesten työllisyys kokonaisuutena on kansainvälisesti aika alhaista. Naisten työllisyys meillä on erittäin korkealla tasolla, toteaa TEM:n Räisänen.

Lue myös:

    Uusimmat