Mainos

Suomalainen verkko maailman puhtaimpia

Suomalainen internetin käyttäjä voi surffailla kohtalaisen turvallisin mielin, sillä Suomesta lähtöisin olevat tietoturvavaarat ovat maailman vähäisimpiä.

Suomi luokitellaan tietoturvavaaroiltaan samaan luokkaan Afrikan kanssa. Afrikan vaarattomuus johtuu koneiden puutteesta, Suomessa kyse on ainakin osittain viranomaisten toimista ja käyttäjien valistuneisuudesta. Uhkaavimpia maita tietoturvakartalla ovat Yhdysvallat ja Kiina.

Liikaan tyytyväisyyteen ei kuitenkaan kannata tuudittautua, sillä netti on maailmanlaajuinen ja niin ovat sen ongelmatkin. Vaikka Suomesta tehdyt tietoturvahyökkäykset pysyisivät vähäisinä, muualta maailmasta voidaan hyvin hyökätä tänne.

TNS Gallupin suorittaman tutkimuksen mukaan suomalaiset surffailevat netissä varsin luottavaisesti. Kaksi kolmesta vastaajasta piti internetissä asiointia turvallisena. Luottavaisimpia olivat nuoret ja miehet, pelokkaimpia yli 60-vuotiaat.

Yli puolet jättää ostoksia tekemättä

Suomalaiset eivät kuitenkaan mellasta internetissä varomattomasti ainakaan jos kyseessä ovat raha-asiat. Yli puolet kyselyyn vastanneista oli jättänyt usein tai silloin tällöin ostamatta netin kautta tavaroita tai palveluita, koska ei luottanut palvelun tarjoajaan. Varovaisimpia olivat iäkkäät vastaajat.

Tietoturvahankkeen puheenjohtaja Anna Lauttamus-Kauppila Viestintävirastosta katsoo, että varovaisuus on välillä perusteltua, mutta toisinaan ostokset voivat jäädä tekemättä turhaan.

- Kysely osoittaa, että ihmiset kaipaavat enemmän tietoa siitä, miten netissä voi turvallisesti asioida, hän toteaa.

Kyselyyn vastasi 500 suomalaista 15-79-vuotiasta internetin käyttäjää.

Suomessa vietetään ensi viikolla kansallista tietoturvaviikkoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.