Suomalainen luksuslentoyhtiö lennättää koronaviruspotilaita kovalla rahalla: ”Emme haluaisi tästä puhua”

Koronakriisi koettelee nyt ihmisten maksukykyä – asiantuntija kertoo, miten oman velkaantumisen voi estää 7:05
Video: LIVE Koronakriisi koettelee nyt ihmisten maksukykyä – asiantuntija kertoo, miten oman velkaantumisen voi estää

Kotimaisella tilauslentoyhtiöllä liikematkailu on vähentynyt, mutta potilaslennot yleistyneet. Halvalla ei lennetä.

Kotimainen tilauslentoyhtiö Jetflite tarjoaa koronapandemian takia maailmalle jumiin jääneille ihmisille ambulanssilentoja ja kotiutuslentoja. Yhtiön omiin lentokoneisiin mahtuu 1–18 matkustajaa, mutta yhtiön kautta voi tilata myös suurempia lentokoneita yksityiskäyttöön.

Aivan pikkurahalla koronapotilas tai lomakohteeseen jumiin jäänyt turisti ei Jetfliten lennolle kuitenkaan pääse, sillä yhtiön myyntijohtajan Jan Lindholmin mukaan lentokoneen vuokraus yhdelle lennolle kustantaa vähintään kymmeniä tuhansia euroja. Tämän tarkemmin lentojen hinnoista eri kohteisiin Lindholm ei kuitenkaan suostu kertomaan.

– Emme haluaisi tästä puhua, koska lentojen hinnat riippuvat ihan päivän tilanteesta ja niihin vaikuttaa monta tekijää, Lindholm sanoo.

Lindholm kertoo, että tilauslentojen hintoihin vaikuttavat esimerkiksi lentomatkustajien määrä, lentomatkan pituus ja lentokohde. Ambulanssilennoilla lisähintaa tuo lennolla mukana oleva lääkintähenkilöstö.

Jetflite toimii yhteistyössä terveyspalveluita tuottavan EMA Finlandin kanssa, joka vastaa ambulanssilennoilla potilaan hoidosta.

– COVID-evakuointeja tehdään eristysyksiköissä, jossa potilas on koko lennon ajan eristettynä muusta henkilökunnasta, Lindholm kertoo.

Eristysyksikkö on käytännössä valoa läpäisevä kapseli, jonka aukoista potilasta voidaan hoitaa. Ambulanssilennoilla on paikalla aina yksi hoitaja ja lääkäri. Jetfliten lisäpalveluihin kuuluu myös koronavirustesti, joka voidaan tehdä lennolla tai kohteessa.

Lindholm sanoo, että Jetflite on lentänyt maaliskuussa viikoittain niin kotiutuslentoja kuin ambulanssilentoja ja näitä palveluja ovat hyödyntäneet myös suomalaiset.

Koronavirus ei ole aiheuttanut Jetfliten palveluissa kysyntäpiikkiä, mutta koronapandemia on kääntänyt päälaelleen sen, mihin tarkoituksiin asiakkaat yritykseltä yksityislentoja tilaavat.

– Nyt on ollut enemmän ambulanssipuolen kyselyä ja ihmisten evakuointi- tai kotiutuslentoja. Liikelentoja on taas ollut vähemmän, Lindholm sanoo.

Jetflite toimii kansainvälisesti ja lentää tällä hetkellä kaikkiin niihin maihin esimerkiksi työmatkalentoja, jotka eivät ole vielä sulkeneet rajojaan.

Lue myös:

    Uusimmat