Mainos

Suomalainen korjaa autoaan viimeiseen asti - romutusikä nousee

Romutettavan auton keski-ikä on Suomessa yli 20 vuotta, kun se EU:ssa keskimäärin on 15 vuotta, kertoo Autotuojat ry tiedotteessaan.

Autotuojien laskelmien mukaan autojen romutusikä on viime vuosikymmenen aikana kasvanut lähes kahdella vuodella. 

– Maassamme on EU:n toiseksi korkein autovero. Se toimii kuluttajalle kannustimena pitää ja korjata autoa mahdollisimman pitkään. Romutusiällä ja romutettavien ajoneuvojen määrällä on yhteys ensirekisteröintien määrään – mitä enemmän uusia ajoneuvoja hankitaan, sitä enemmän kannasta myös poistuu vanhoja autoja.

Autot vanhenevat vauhdilla

Autokannan keski-ikä on kasvanut viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana lähes 4 prosentin vuosivauhdilla.

Vuosina 2000 - 2008 ensirekisteröitiin keskimäärin 135 000 uutta henkilöautoa, mutta vuoden 2008 jälkeen uusia autoja on hankittu selvästi vähemmän, keskimäärin 110 000 vuodessa. Viime vuonna ensirekisteröintien määrä laski alle 104 000:n.

Autokannan keski-ikä on kasvanut vuosina 2008–2013 noin 10 %. Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä oli vuoden 2013 lopussa 11,2 vuotta. Alueellisesti autokannan ikäerot ovat suuria, esimerkiksi monissa Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Itä-Lapin kunnissa yli 40 % autoista on yli 15-vuotiaita. Liitteenä olevissa kartoissa on kuvattu tarkemmin autokannan ikää eri alueilla.

Autokannan keski-ikä kääntyy laskuun vasta kun ensirekisteröintien määrä kasvaa noin 150 000:een, Autotuojat ry arvioi.

 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.