Suomalainen joukkue pelaa tänään merkittävästä Counter-Strike -turnausvoitosta – "Samanlainen temppu kuin jos Huuhkajat olisivat päässeet jalkapallon MM-kisojen finaaliin"

Suomalaisella e-urheilulla on tänään suuri päivä, sillä Suomea edustava ENCE-joukkue kamppailee voitosta ammuntapeli Counter-Striken Major-turnauksen finaalissa Puolassa.

Puolan Katowicessa pelattava Major-turnaus on yksi arvostetuimmista elektronisen urheilun saralla. Voittajajoukkueelle on luvassa lähes puoli miljoonaa euroa.

MTV Uutiset tavoitti suomalaisjoukkueen valmentajan Slaava Räsäsen kommentoimaan tunnelmia juuri ennen kahdeksalta Suomen aikaa alkavaa finaalia.

– Jokainen peli toki lähdetään voittamaan, mutta tämä on vain yksi peli muiden joukossa. Vaikka meitä on vastassa maailman paras joukkue, luulen, että meillä on aika hyvät mahdollisuudet yllättää ja voittaa, Räsänen toteaa.

Voitto vaatii henkistä kanttia

Räsäsen mukaan voiton tulee ratkaisemaan hyvän pelisilmän lisäksi joukkueen sisäinen tiimityö ja henkinen kantti.

– Jos saamme pidettyä pakan kasassa samalla tavalla kuin kahdessa aiemmassa pelissämme, voi tämä vahvuus ratkaista pelin.

ENCE on joutunut turnauksessa aiemmin jo useamman kerran ahtaalle, mutta yllättänyt aina lopulta.

– Toisella viikolla olimme hävinneet jo kaksi peliä, kun yllätimme ja nousimme. Olemme ottaneet takkiimme, mutta se lisää myös uskoa siihen, että voimme nousta korkealle, Räsänen kertoo.

Suomessa laji yhä tuntematon

Ammuntapeli Counter Strikella on maailmanlaajuisesti miljoonia pelaajia, mutta Suomen kilpajoukkueen menestys ei silti ole Suomessa ollut vielä kovin tunnettua.

– Tässä puhutaan samanlaisesta tempusta kuin jos Huuhkajat olisivat päässeet jalkapallon MM-kisojen finaaliin pelaamaan. Tässä on todella isosta turnauksesta kyse, toteaa HAVU gamingin toimitusjohtaja Lasse Salminen MTV Uutisille.

Myös Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL) puheenjohtajan Joonas Kapiaisen mukaan saavutus on jo nyt valtava, kävi finaalissa miten tahansa. Saavutuksen kansallista arvoa nostaa, että Counter-Strike on suomalaisille eräänlainen kansallispeli.

– Kaikista e-urheilun peleistä Counter-Strike tuntuu olevan suomalaisille hyvin suuressa suosiossa.

Suosio kasvaa

Toimitusjohtaja Lasse Salmisen mukaan finaalipeli tulee olemaan vaikea paikka Suomelle, joka on alkanut vasta nyt heräilemään elektronisen urheilun potentiaaleihin. 

– Meiltä löytyy todella paljon hyviä pelaajia. Haastetta on ollut, sillä  Suomessa ei e-urheilulle ole ollut tarpeeksi tukea, jolloin hyvät pelaajat sijoittuvat usein ulkomaalaisiin joukkueisiin, Salminen toteaa.

Hänen mukaansa tämänpäiväinen turnaus voi muuttaa tilanteen.

– Uskon, että suomalaiset kiinnostuvat nyt enemmän aiheesta.

Salmisen mielipiteeseen yhtyy SEUL:n puheenjohtaja Joonas Kapiainen.

– Suomeen on nyt tosi nopealla aikataululla perustettu useita kisakatsomoita eri paikkakunnille ja tänään sitä jännitetään sekä kotikatsomoissa että eri tapahtumapaikoissa.

Mennäänkö torille tänään, jos voitto tulee?

Joonas Kapiainen nauraa ennen kuin vastaa.

– Kyllä siinä jotain on järjestettävä. Katsotaan nyt, mitä tapahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat