E-urheilu jo kolmanneksi suosituin laji suomalaisten nuorten miesten keskuudessa – pelaajien arki kuin huippu-urheilijoilla

Miljoonabisnes e-urheilun ympärillä 9:05

E-urheilu eli elektroninen urheilu on Suomen elektronisen urheilun liiton mukaan jo suomalaisten nuorten miesten kolmanneksi suosituin laji heti jääkiekon ja jalkapallon jälkeen. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa, katso yllä oleva video!

Suomalaiset e-urheilijat Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen voittivat lauantaina Dota 2 -pelin suurturnauksen Kanadan Vancouverissa, uutisoi muun muassa Yle sunnuntaina. Voittajat nappasivat itselleen pelistä lähes 10 miljoonan euron potin.

– Se on valtavan kova voitto. Se on yksi maailman arvostetuimmista yksittäisistä turnauksista ja rahallisesti todella mittava. Kaksi suomalaista kaikkien niiden miljoonien pelaajien edessä näyttää todella isolta tännepäin katsottuna, sanoo Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen.

E-urheilun ympärillä liikkuu jo miljoonabisnes, ja Suomesta löytyy alan huippuja. NHL-pelin vuoden 2018 maailmanmestari Erik Tammenpää sanoo, että e-urheilijoiden "nimmarijonot ovat jo aivan samanlaisia lajia seuraavien keskuudessa kuin tavallisilla huippu-urheilijoilla".

"Se täyttää kaikki urheilun lainalaisuudet"

Aiemmin Suomen Kapiainen sanoo, että yleisin kysymys aiheesta oli se, onko elektroninen urheilu oikeaa urheilua ja miksi se on urheilua.

Elektroninen urheilu eli e-urheilu on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua. Sitä voi harrastetaa niin joukkue- kuin yksilömuodossakin riippuen pelistä ja pelimuodosta. Tavallisimmat pelit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä.

Lähde: SEUL

– Se täyttää kaikki urheilun lainalaisuudet. Huippupelaajien takana on suuri tukijoukko, he treenaavat valtavia määriä, käyvät erilaisia prosesseja läpi ja rutinoivat elämäänsä sitä varten.

Huippu-urheiljoiden tavoin myös e-urheilun huiput joutuvat viettämään useita päiviä vuodessa ulkomailla ja pelaamaan tuhatpäisten liveyleisöjen ja miljoonien katselijoiden edessä.

Myös Tammenpää kuvailee, että treenata täytyy ennen kisoja ”aina kuin mahdollista”.

– Se on sama kuin urheilussa, että sinun täytyy treenata enemmän kuin muut, jotta voit voittaa. Tiedän, että nämä Dota-pelaajatkin vain nukkuvat, syövät ja pelaavat, varsinkin ennen tuota turnausta, Tammenpää selittää.

Aletaan arvostaa pikkuhiljaa enemmän, kasvuun vielä varaa

Kapiaisen mukana Suomessakin aletaan pikkuhiljaa ymmärtää jatkuvasti kasvavan alan merkitys.

– Muutaman viime vuoden aikana on alettu ymmärtämään suomalaisessa yhteiskunnassa, että meillä on taitavia pelaajia, heillä on intohimo ja halu kilpailla.

Suomalaisten joukosta löytyy jo monia menestystarinoita, mutta vielä on varaa kasvuun.

– Meillä on todella kovia e-urheilijoita, jotka ovat nousemassa ylös ja ovat jo huippuja. Nyt suomalaisia joukkueita on näkynyt vähemmän, enemmän suomalaiset ovat menneet ulkomaille pelaamaan. Totta kai tänne rakennetaan koko ajan kasvua, Kapiainen sanoo.

Myös perinteiset urheiluseurat ovat tulleet mukaan alalle. Mistä se kertoo? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat