Suojamaskisoppa sakenee: Sarmasteen yrityksestä tehty tutkintapyyntö eivätkä maskit täytä standardeja, liikemies kaikesta eri mieltä – "Ei pelota minua, koska en ole tehnyt mitään rikosta"

Epäonnistuneet suojainkaupat, liikemies Onni Sarmasteen versio tapahtumista 9:06
Katso videolta mitä Onni Sarmaste puhui suojainkaupoista eilen Uutisaamussa.

VTT:n raportin mukaan liikemies Onni Sarmasteen valtiolle myymät hen­gi­tys­suo­jai­met eivät yltäneet lähellekään väitettyä suojaustasoa. MTV Uutisten tavoittaman Sarmasteen mukaan hän toimitti Suomeen juuri niitä suojamaskeja, mitä häneltä tilattiin, mutta VTT:llä ei ole hänen mukaansa edes sertifikaattia niiden testaamiseen.

Kohu liikemies Onni Sarmasteen suojamaskikaupoista Huoltovarmuuskeskuksen kanssa ei ota laantuakseen. Eilen Huoltovarmuuskeskus piti tiedotustilaisuuden, jossa hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström kertoi HVK:n tehneen tutkintapyynnön poliisille Sarmasteen yrityksestä koskien petosepäilyä.

Keskusrikospoliisi (KRP) vahvisti tänään saaneensa kaksi tutkintapyyntöä, jotka liittyvät Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikauppoihin. Toinen näistä on HVK:n eilen julkistama tutkintapyyntö ja toinen on tullut yksityiseltä taholta.

Sarmaste itse kuuli tutkintapyynnöstä tiedotustilaisuutta seuratessaan.

– En säikähtänyt, mutta yllätyin isosti. Olen itse ollut yhteydessä KRP:hen ja tavoitellut tutkijaa, mutta en ole saanut ketään sieltä kiinni. Asia ei kuitenkaan pelota minua, koska en ole tehnyt mitään rikosta, Sarmaste kertoo.

Raportti julkaistiin

Sarmaste näkee tutkintapyynnöllä selvän tarkoituksen.

– Viranomaiset ja poliitikot pesevät tässä omat kätensä ja minusta tehdään syntipukki. Minä olen kuitenkin toimittanut kaikki suojamaskit kuten tilattu, joten en ole tehnyt mitään väärää, hän sanoo.

Huoltovarmuuskeskus osti maaliskuun lopulla allekirjoitetulla sopimuksella Sarmasteen yritykseltä 1,1 miljoonaa kappaletta sisäänhengitysilmaa puhdistavia hengityssuojaimia ja 2 miljoonaa kappaletta kevyempiä kirurginmaskeja eli suu-nenäsuojuksia, joiden tarkoitus on estää taudinaiheuttajia leviämästä uloshengitysilman ja syljen mukana.

Hengityssuojainten kohdalla dokumenteissa mainitaan standardit FFP2 ja KN95, ja kirurginmaskien kohdalla vähemmän vaativa standardi FFP1.

HVK on julkaissut nettisivullaan tilaamansa testitulokset, jotka oli alun perin leimattu luottamuksellisiksi.

Tuloksista käy selvästi ilmi, että hengityssuojaimet eivät täyttäneet läheskään KN95- tai FFP2-suojaimien vaatimuksia, vaikka ne oli myyty sellaisina.

– Tulosten perusteella hengityksensuojaimen KN95 Truworths läpäisyprosentti oli 25,2 % ja se ei täytä standardin EN 149 enimmäisläpäisyvaatimusta edes luokan FFP1 mukaan, raportissa sanotaan.

"Tulokset kaukaa haettuja"

Sarmaste ei luota VTT:n raporttiin.

– VTT ei pysty edes testaamaan näitä kunnolla, koska VTT:llä ei ole kunnon sertifikaattia näiden testaamiseen. Tulokset ovat kaukaa haettuja, Sarmaste väittää.

– Lisäksi nämä minun toimittamani maskit on jo otettu käyttöön, joten kyllä ne hyvin kelpasivat. Ne on nyt käytössä ympäri Suomea vanhustenhuollossa ja kotihoidossa.

Sarmaste kertoo itse pyytäneensä VTT:ltä raportteja suojamaskeista useita kertoja, mutta hänelle ei ole niitä toimitettu.

– Olen toimittanut Suomeen juuri ne maskit, jotka lukevat ostotilauksessa. Maskien kohdalla lukee “legal”, mikä tarkoittaa siviilikäyttöä, ei sairaalakäyttöä. Ja olen toimittanut siviilikäyttöön soveltuvia maskeja. Ei ole minun vikani, jos tilaaja tilaa vääriä tavaroita.

MTV Uutiset on nähnyt ostotilauksen, ja siinä lukee “Hengityssuojain FFP2 KN95 Legal” ja “Kirurginen maski FFP1 Legal”.

Kaikkea ei ole vielä toimitettu

Sarmasteen mukaan hän olisi voinut toimittaa Kiinasta Suomeen myös sairaalatason maskeja, mutta niitä häneltä ei tilattu.

– FFP2-tason maskit ovat sellaisia, joita voi ostaa rautakaupasta pölysuojaimiksi. Sellaisia minulta tilattiin.

Sarmasteen tilauksesta osa on vielä toimittamatta Kiinasta. Hän sanoo kuitenkin ilmoittaneensa useaan kertaan HVK:lle, että hän toimittaa loputkin häneltä tilatut maskit, mutta kukaan ei ole vastannut hänelle.

– Olen tarjoutunut toimittamaan loppuosan tästä tilauksesta sairaalatasoisia hengityssuojaimia. Ne ovat kalliimpia, mutta voin samaan kauppahintaan toimittaa laadukkaampaa tavaraa. Erotus menee minun vahingokseni.

– Olen hyvässä hengessä ja yhteistyössä valmis toimittamaan kaiken, mitä minulta on tilattu ja vielä parempaakin tavaraa, mutta HVK:sta yritetään luoda tilanne, jossa en pysty täyttämään jälkitoimitusta.

"Ei haluta myöntää virhettä"

Sarmasteen mukaan tilanteessa on kyse vain siitä, että HVK:ssa ja ministeriössä ihmiset yrittävät väistää vastuutaan asiasta.

– Ei haluta myöntää, että on tilattu väärin ja väärää tavaraa. Minä olen kuitenkin valmis hyvittämään heidän tekemänsä virheen ja voin toimittaa sairaalamaskeja tänne. Mutta vaikeaa se on, kun kukaan HVK:sta ei vastaa. Tämä on todella kummallinen tilanne, liikemies sanoo.

Kaupan purkua on vaadittu

Toissapäivänä eli maanantaina 13. huhtikuuta Sarmaste sai HVK:n asianajotoimistosta sähköpostin, jossa häntä vaaditaan purkamaan suojamaskikauppa.

– Tämä on ainut yhteydenotto, jonka olen saanut sieltä. He pyytävät kaupan purkua, mutta se on perusteetonta. Kaupan purkamiseen ei ole mitään perusteita ja olen sen vastannut heille. Kaiken lisäksi toimittamani maskit ovat jo käytössä.

Sarmaste toivoo nyt vain, että HVK antaisi hänen toimittaa loputkin häneltä tilatut tavarat Suomeen ja kauppa saataisiin päätökseen.

– Kalliimmaksi se tulee valtiolle, jos minun ei anneta toimittaa jälkitoimitusta, koska haen sitten vahingonkorvauksia. Tässä yritetään kaikin keinoin kampittaa minun liiketoimintaani, vaikka en ole tehnyt mitään väärää, Sarmaste sanoo.

MTV Uutiset kysyi Sarmasteelta myös hänen autohankinnoistaan suojamaskikaupan jälkeen, mutta niistä hän ei puhu sanallakaan.

– Autot eivät kuulu lainkaan tähän asiaan. Minun nimissäni ei ole Porchea tai Bentleya, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat