Onni Sarmaste epäilee, että KRP haluaa hänet kuulusteluihin: "Poliisit saattavat myös tulla hakemaan minut yllättäen" – tyrmää väitteet maskien allergia- ja hajuhaitoista

Liikemies Onni Sarmaste kohutusta suojavarustekaupasta: Tuotteet olivat tilatun mukaiset 3:49
Liikemies Onni Sarmasteen mukaan häneltä tilatut suojamaskit olivat tilatun mukaiset.

Maskijupakan keskiöön joutunut liikemies Onni Sarmaste kertoo MTV Uutisille, että hän arvelee joutuvansa KRP:n kuulusteluihin.

Keskusrikospoliisi tiedotti perjantaina aloittavansa esitutkinnan Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojamaskikaupoista. KRP kertoi tutkivansa muun muassa epäiltyä törkeää petosta, mutta poliisista ei kerrottu vielä sitä, ketä tai keitä rikoksesta epäillään.

Suojamaskeja Suomeen toimittanut ja valtavan kohun keskelle joutunut liikemies Onni Sarmaste arvelee, että rikosepäily koskee ainakin häntä.

– Olen itse ollut yhteydessä keskusrikospoliisin ja kysynyt heiltä asiasta, mutta minulle ei ole vastattu mitään. Olen ilmoittanut olinpaikkani ja kertonut olevani valmis tulemaan kuulusteluihin. Toistaiseksi kutsua ei ole tullut.

– Asianajajani arveli, että poliisit saattavat myös tulla hakemaan minut yllättäen, Sarmaste kertoo MTV Uutisille.

Valmis kuulusteluihin

Sarmaste sanoo olevansa täysin valmis poliisikuulusteluihin, koska hän haluaa selvittää asian omalta osaltaan. Sarmaste pysyy tiukasti kannassaan, että hän ei ole tehnyt mitään väärää eikä syyllistynyt mihinkään rikokseen.

– Olen toimittanut lyhyessä ajassa Suomeen hengitysmaskeja, joita minulta on tilattu. Toimitus on ollut tilauksen mukainen. Nyt vain jonkun ministeriössä tai Huoltovarmuuskeskuksessa pitäisi myöntää, että he ovat tehneet virheen tilausvaiheessa, kun eivät vaatineet sairaalatasoisia maskeja, Sarmaste sanoo.

Sarmasteen suojamaskeista nousi kova kohu, kun VTT totesi, että maskit eivät ole sairaalatasoisia. Sarmasteen mukaan maskit menivät kuitenkin käyttöön vanhustenhuollossa ja kotihoidossa.

Sarmasteelle on jo maksettu viisi miljoonaa euroa maskeista, mutta noin kaksi miljoonaa euroa on jäädytetty hänen tililtään. Liikemies on sanonut HVK:lle, että perusteita kaupan purkuun ei ole, koska tavara on toimitettu ja se on otettu käyttöön.

Tyrmää VTT:n raportin

Viime viikolla julki tuli myös VTT:n raportti, jonka mukaan liikemies Onni Sarmasteen valtiolle myymät hen­gi­tys­suo­jai­met eivät yltäneet lähellekään väitettyä suojaustasoa.

Sarmasteen mukaan hän toimitti Suomeen juuri niitä suojamaskeja, mitä häneltä tilattiin, mutta VTT:llä ei ole hänen mukaansa edes sertifikaattia niiden testaamiseen.

– VTT ei ole pätevä taho testaamaan näitä hengitysmaskeja, joten heidän raporttinsa asiassa ei ole luotettava, Sarmaste väittää.

Käyttäjät valittivat allergia- ja hajuhaitoista

Viime torstain ja perjantain aikana Huoltovarmuuskeskukselle ilmoitettiin kaiken lisäksi havainnoista, joiden mukaan kyseiset, Sarmasteen toimittamat suu- ja nenäsuojat aiheuttivat käyttäjilleen muun muassa allergiareaktioita. Lisäksi käyttäjät ilmoittivat suojiin liittyvistä poikkeavista hajuhavainnoista.

Havainnot koskivat vain osaa jaetusta suojainmateriaalista, mutta havaintoja tuli useasta eri käyttöpaikasta.

Huoltovarmuuskeskus pyysi tällöin kaikkia lopettamaan näiden suojainten käytön.

Sarmaste tyrmää allergia- ja hajuväitteet.

– Ei ole ihme, jos maski aiheuttaa allergisia oireita yksittäisille henkilöille, jos kertakäyttöistä maskia komennetaan käyttämään 6-8 tuntia putkeen. Tiedän, että tällaisia ohjeita on annettu hoitohenkilökunnalle.

– Oikeasti maskin suositeltu käyttöaika on noin puoli tuntia, mutta niitä on käsketty käyttää tuntitolkulla. Jos maskeja ei käytetä kuten tarkoitettu, ei ole ihme, jos tulee allergiareaktioita, hän sanoo.

Sarmasteen mukaan maskien haju selittyy sillä, että ne ovat niin tuoreita.

– Hengitysmaskit tulivat suoraan tehtaalta nopeasti Suomeen. Niissä haisee vielä aine, jota niihin laitetaan tehtaalla. Mitään muuta hajuhaittaa niissä ei ole.

Hoitajia ohjeistettu käyttämään jopa talouspaperia

Sarmaste on hieman huvittuneenakin lukenut hoitohenkilökunnalle annettuja ohjeita, joissa hoitohenkilökuntaa on ohjeistettu suojautumaan jopa sadetakkiin tai käyttämään talouspaperia maskina.

Näitä ohjeistuksia on luettavissa Sairaanhoitajaliiton sivuilla.

– Aivan takuulla minun toimittamani maskit toimivat paremmin kuin talouspaperi. Tämä asia saa jo täysin absurdeja piirteitä.

Liikemies itse on saanut todella paljon yhteydenottoja myös tuntemattomilta suojamaskikauppojensa jälkeen. Valtaosa soittajista on ollut kiitollisia.

– Olen saanut kenttätasolta paljon kiitosta siitä, että toimitin maskit nopeasti käyttöön.

Odottaa vastausta HVK:sta

Nyt Sarmaste odottaa levollisin mielin, mitä tuleman pitää ja milloin kutsu poliisikuulusteihin käy.

Toistaiseksi hän ei ole saanut ketään vastaamaan Huoltovarmuuskeskuksesta hänen kysymykseensä siitä, miten asiassa edetään ja saako hän toimittaa Suomeen jälkitoimituksena maskeja, jotka häneltä on tilattu.

Sarmaste on luvannut tuoda seuraavaksi sairaalatasoisia maskeja, vaikka niitä ei ole häneltä tilattu.

– Minulla pyörii kustannukset jatkuvasti Kiinassa, joten tarvitsisin vastauksia nopeasti. Aion vaatia vahingonkorvauksia tästä, että liiketoimintaani hankaloitetaan todella pahasti.

Lue myös:

    Uusimmat