Mainos

Sunnuntaiaukioloja halutaan vähentää

Erikoisliikkeet keskittäisivät sunnuntaikaupan joulun alle. Nykyisiä sunnuntaiaukioloja laajentaisi vain murto-osa.

Erikoisliikkeet haluaisivat tuoreen kyselyn mukaan sallia kauppojen sunnuntaiaukiolot vain joulun alla. Vähittäiskaupan yrityksille tehdyssä kyselyssä sunnuntaiaukiolon sallimista vain marras- ja joulukuussa kannattaa selvästi suurempi joukko kuin esimerkiksi nykyisten aukioloaikojen lyhentämistä.

Erikoiskaupan liiton toimitusjohtajan Tiina Oksalan mukaan ainakin nykyisistä kesäsunnuntaiden aukioloajoista halutaan luopua, koska ne eivät ole olleet erikoisliikkeille kannattavia.

-Kokemus on osoittanut, että oikeasti kannattavat sunnuntait erikoiskaupalle ovat ennen joulua marraskuun lopussa ja joulukuun alussa. Sunnuntaityö on niin kallista, että ostamisen määrä kesällä ei erikoiskaupassa kata kustannuksia, Oksala perustelee.

Maksimiaukioloihin sitouduttava

Kyselyyn vastanneista noin 40 prosenttia haluaisi supistaa kaupan sunnuntaiaukioloja, ja heistä kesäkaupan lopettamista kannattaa vajaa kolmannes. Esimerkiksi nykyisten aukioloaikojen supistamista 12-18:een nykyisinä aukiolokuukausina kannattaa vajaat kymmenen prosenttia heistä, jotka supistaisivat nykyisiä aukiolokuukausia.

- Jo se, että nykykuukaudet säilyisivät, mutta aukioloaika supistuisi loppupäästä, olisi meille hyvä asia. Esimerkiksi lähes kaikissa uusissa kauppakeskuksissa liikkeet joutuvat sitoutumaan nykyisiin maksimiaukioloaikoihin, Oksala huomauttaa.

Kaupan sisällä näkemyseroja

Kauppojen sunnuntaiaukioloajoista on taitettu peistä jo pitkään, ja varsinkin suuret marketit ovat ajaneet aukioloaikojen täyttä vapautta. Erikoiskauppa puolestaan on vastustanut sunnuntaiaukioloaikojen laajentamista kiivaasti, ja myös tämänkertaisessa kyselyssä laajentaminen saa lähes täystyrmäyksen.

Aukiolojen laajentamista kannattaa vastanneista vain 3 prosenttia, kun nykyisiin aukioloaikoihin tyytyisi noin 36 prosenttia vastaajista. Vapauttamisen kannalla on noin viidennes.

"Pyhämyynti ei kasvata markkinoita"

Yrittäjät perustelevat penseää suhtautumista sunnuntaikauppaan sillä, että pyhäpäivien myynti ei heidän mukaansa kasvata kokonaismarkkinoita, vaan vähentää muiden päivien myyntiä. Lisäksi aukioloaikojen vapauttaminen olisi yrittäjien mielestä lähinnä suurten markettien etu.

Kyselyyn vastanneista yrittäjistä 45 prosenttia arvioi, että sunnuntain aukioloaikojen vapauttaminen heikentäisi oman yrityksen kannattavuutta. Kannattavuus taas nousisi 10 prosentissa yrityksistä.

Suomen yrittäjien ja Erikoiskaupan liiton torstaina julkistettuun kyselyyn vastasi vajaat 1300 yritystä elokuussa. 90 prosenttia vastaajista oli erikoiskauppoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.