Mainos

Summanen oikeudessa: "Kielenkäyttö jäällä on kovaa"

Jääkiekkopersoona Raimo Summasen ja Iltalehden urheilutoimittajan näkemykset Summasen kunnian loukkaamisesta poikkesivat täysin tänään Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä vaatii urheilutoimittajalle sakkoja kahdesta törkeästä kunnianloukkauksesta. Syytteet liittyvät kahteen Iltalehdessä vuonna 2006 julkaistuun juttuun, joissa toimittaja ruoti Summasen ihmissuhdetaitoja, käyttäytymistä ja uraa jääkiekkokuvioissa.

Kiistanalainen kysymys oikeudenkäynnissä on, onko arvostelussa menty liian pitkälle.

Kesä- ja joulukuussa 2006 julkaistuissa kolumneissa on toimittajan mukaan ollut kyse normaalista kritiikistä, joka on liittynyt ajankohtaisiin aiheisiin. Toimittaja kertoo perustavansa jutut 28,5 vuotta kestäneen uransa aikana saamiinsa tietoihin.

- Kiistaton fakta on se, että Summanen on saanut neljät potkut 12 ja puolen vuoden aikana erimielisyyksien takia, ei urheilumenestyksen johdosta, toimittaja sanoi oikeudessa.

- Jääkiekkokulttuuriin liittyvät roolit sekä tietty kieli ja kulttuuri. Kielenkäyttö on kovaa. En ole samanlainen jäällä kuin siviilissä. Uskon, että olen ihmissuhdetaidoissa keskinkertainen, Summanen perusteli.

Mitä tarkoitetaan diktaattorilla?

Julkaistussa tekstissä toimittaja kuvasi, että Summanen on ihmissuhdetaidoiltaan kyvytön ja käyttäytyy diktaattorimaisesti.

- Kirjoittelu on osa suurempaa kontekstia. Diktaattori sanana kuvaa johtamistapaa. Se ei ole moitittavaa, sillä jääkiekossahan on oltava tällainen henkilö, toimittaja sanoi.

- On täysin mahdotonta, että itsevaltainen henkilö voisi toimia valmentajana, Summasen asianajaja Merituuli Lukkari perusteli.

Summanen kokee kirjoittelusta aiheutuneen kärsimystä, ja sanoo julkaistujen juttujen vaikuttaneen hänen työnsaantimahdollisuuksinsa.

- En ole uskaltanut ottaa valmentajan pestiä Suomesta, Summanen perusteli.

- Menestyksestä huolimatta Summasella on ollut pimeä puoli, joka on herättänyt keskustelua, toimittajan avustaja asianajaja Antti E. Hemmo perusteli.

Vanhat käsirysyt arvioitavana

Summanen pohti oikeuskäsittelyssä, että kirjoittelun taustalla saattaa olla kosto parin vuoden takaisesta riidasta, jossa Summanen oli käynyt toimittajaan käsiksi.

Hemmo esitti oikeudelle joitain jääkiekkovaikuttajien ja Summasen välillä tapahtuneita, kovia sanoja pidemmälle johtaneita tilanteita. Toimittajan mukaan ne viestivät Summasen aggressiivisuudesta.

Syyttäjä patisti osapuolia sopimaan asian jo marraskuussa pidetyssä valmisteluistunnossa, mutta Summanen halusi viedä juttua eteenpäin. Summanen ei koe olevansa jääkiekkovalmentajana julkinen henkilö, koska hänelle ei esimerkiksi makseta palkkaa julkisista varoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.