Suksimyynnin hurja vuosi - hiihtämisestä tuli helppoa

Tänä talvena on hiihdetty täyttä häkää, mistä voi kiittää runsasta lumentuloa ja ennen kaikkea pitopohjasuksea: hiihtämisestä on tullut yksinkertaisesti helpompaa.

- Harrastajaksi on tullut iso joukko ihmisiä, joille suksien voitelu oli kynnyskysymys. Ymmärrettävästi esimerkiksi kaupunkilaisilla ei ole ollut sopivia tiloja rautoineen ja parafiineineen. Nyt ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin lähteä hiihtämään, sanoo Peltonen Skin toimitusjohtaja Juhani Eskelinen.

Hänen mukaansa etenkin naiset ovat löytäneet hiihtoharrastuksen.

Karhu Skin Kiteen tehtaanjohtaja Harri Kirvesniemi toteaa, että pitopohjasuksi on johtanut myös perinteisen tyylin lisääntymiseen.

- Perinteinen onkin useimmille kuntoilijoille ja harrastehiihtäjille huomattavasti helpompaa kuin luistelu, joka vaatii enemmän teknisiä ja lihaskunnon taitoja, Kirvesniemi sanoo.

Hän huomauttaa, että pitopohjasuksen houkuttelevuutta lisää sen toimivuus hyvinkin leudoilla keleillä.

Hittisuksi viedään ulkomaille

Kauppalehti kertoo tänään, että suomalaiset suksitehtaat pyörivät nyt kapasiteettinsa äärirajoilla. Valmistusmäärät ovat yli kaksinkertaistuneet.

- Emme valitettavasti pysty vastaamaan kysyntään, Eskelinen toteaa.

- Kaikki menee mitä ehditään tehdä, sanoo Kirvesniemi.

Karhu Ski ei ole tehnyt päätöksiä lisäinvestoinneista, mutta harkitsee yövuoron käyttöönottoa. Peltosella lisäinvestoinnit ovat jo käynnissä.

- Tänä talvena Hartolan tehtaalla valmistetaan reilut 70 000 suksiparia. Tiedämme, että välillä tulee huonompia talvia, mutta keskimääriä laskien tiedetään, että lisätiloille on tarvetta. Me uskomme lajin tulevaisuuteen, Eskelinen sanoo.

Hän toteaa, että kaksi talvea porskuttaneen pitopohjasuksen kysyntä voi tasaantua kotimaassa, mutta ulkomaille niitä menee yhä kovenevaan tahtiin.

- Vientiin menee puolet tehtaan tuotannosta. Valtavan suuria markkinoita on esimerkiksi Venäjällä ja Norjassa, lisäksi Saksan märät talviolosuhteet ovat otollisia pitopohjalle.

Lue myös:

    Uusimmat