Mainos

Suharto ja IMF allekirjoittivat kriisiohjelman

Indonesian presidentti Suharto ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF allekirjoittivat tänään seitsenkohtaisen kriisiohjelman Indonesialle. Ohjelman tarkoituksena on estää Indonesian talouden täydellinen romahtaminen. Ohjelman allekirjoittamisesta kertoi Suharto suorassa tv-lähetyksessä sekä IMF:n pääjohtaja Michel Camdessus lehdistötilaisuudessa.

Ohjelman keskipisteessä on Suharton suvun hallussa olleiden monopolien murtaminen, energiatukiaisten vähentäminen ja kalliista hankkeita luopuminen. Ohjelmassa suositellaan myös pankkien yhteenliittämistä. Suharto suostui myös tarkistamaan tulevaa budjettia, jota alkuperäisessä muodossaan pidettiin yleisesti epärealistisena.

Erityisen rankasti kriisiohjelma koettelee kiisteltyä hanketta kehittää kansallinen automalli. Suharton poika Hutomo Mandalaputra johtaa hanketta, joka ohjelman myötä menetti veroetuisuutensa. Lisäksi ohjelma poisti kaikki etuisuudet ja tukiaiset valtiolliselta lentokonetehtaalta IPTN:ltä, ja myös Suharton perheen neilikkamonopoli kumottiin.

Suharto sanoi tv-lähetyksessä, että ohjelma auttaa Indonesian voittamaan "luottamuskriisinsä".
-Olemme parhaillaan tilanteessa, jossa kaikki on vaikeaa niin taloudessa kuin muuallakin yhteiskunnassa, Suharto sanoi.

Indonesia ajautui vakavaan talouskriisiin jo kesällä, kun sen valuutta romahti. Maa joutui turvautumaan IMF:n apuun ja järjestö lupasikin noin 40 miljardin dollarin avustuspaketin talouden nostamiseksi jaloilleen. Paketin saamisen ehdoksi Indonesialta vaadittiin kriisiohjelmaa.

Camdessus ylisti kriisiohjelmaa ja huomautti, että on hyvin harvinaista, että valtion päämies allekirjoittaa kyseisenlaisen asiakirja. Tämä viittaa Camdessusin mukaan siihen, että Suharto on valmis tukemaan täysin ohjelmaa. Kriisiohjelman julkistaminen vakautti heti Indonesian valuutan arvon suhteessa dollariin. Iltapäivällä se oli noin 7750 rupiaa dollariin nähden.
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.