Mainos

Sucros ajaa sokerinviljelijät ahtaalle

(MTV3-Anne Sjöholm)

Sucros aikoo leikata tuotantoaan ainakin yli kymmenellä prosentilla. Päätöksen myötä viljelijöiden lopettamistukihakemukset hylätään.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan Säkylässä toimiva Suomen ainoa sokeritehdas Sucros aikoo hakea luopumistukea. Virallisen päätöksen luopumistuen hakemisesta Sucros tekee ensi viikonloppuun mennessä.

Sucroksen ratkaisusta seuraa, että viljelijöiden tukihakemukset hylätään.

Tukea haettiin ripeästi

Viljelijöiden hakuaika alkoi tänään, ja lopettamistukihakemuksia saapui jo ensimmäisenä päivänä 574, koska tukea oli luvassa vain nopeimmille. Tukea haki 30 prosenttia kaikista sokerijuurikkaan viljelijöistä.

Mitä todennäköisimmin viljelijöiden hakemukset olivat kuitenkin turhia, koska ne mitätöidään, jos Sucros leikkaa tuotantoaan yli kymmenellä prosentilla.

- On hyvin todennäköistä, että Sucros ottaa aloitteen käsiinsä ja luopuu - ei merkittävästi suuremmasta, mutta pikkuisen suuremmasta määrästä kuin kymmenen prosenttia. Päätös siitä tehdään varmaankin ensi viikon loppuun mennessä, Sucroksen toimitusjohtaja Päivi Paakkarinen sanoi MTV:n Uutisten haastattelussa.

Sucroksen peliinpuuttumisesta seuraisi siis, että viljelijöille ei jaettaisikaan lopettamistukea nopeusjärjestyksessä. Silloin päätettäisiin uusista perusteista, vaikkapa etäisyydestä.

Sucros haluaa tietenkin jatkaa tuotantosopimuksia niiden viljelijöiden kanssa, jotka sijaitsevat mahdollisimman lähellä tehdasta. Näin kujetuskustannukset jäävät mahdollisimmat pieniksi.

- Sucros voi käynnistää MTK:n kanssa neuvottelut siitä, miten viljelystä luopumisia voidaan kohdentaa esim. niille alueille, jotka ovat kauimpana Säkylän tehtaasta. Jatkon kannalta olisi erittäin tärkeää, että luopuminen tapahtuisi sellaisilla alueilla, jotka ovat kaukana tehtaasta, Paakkarinen toteaa.

Paakkarisen mukaan neuvottelut käydään kolmen osapuolen: valtion, teollisuuden ja tuottajien kanssa.

Neuvottelut eivät takaa sokeritehtaan jäämistä Suomeen

- Tammikuun loppuun mennessä kaikki on kuitenkin selvää. Silloin tiedetään lopullinen vieljelyhalukkuus ja lopulliset kannattavuuslaskelmat, Paakkarinen vahvistaa MTV:n uutisille.

Kannattavuuden kannalta on tärkeää se, millaisesta raaka-ainehinnasta Sucros pääsee sopimukseen viljelijöiden kanssa. Hintaneuvottelut ovat venyneet ja niitä käydään edelleen.

Jos Sucros päättää sulkea tehtaan ovet, tehtaan omistajat saavat EU:lta lopettamistukea noin 50 miljoonaa euroa. Myös viljelijät saavat tässä tapauksessa tukea.

MTK pitää tilannetta epäreiluna

MTK:n sokeriasiamies Antti Lavonen on sitä mieltä, että viljelijöiden näkökulmasta ratkaisu on varsin hankala ja epäreilu. Lavonen uskoo myös, että kuljetusetäisyyden merkitys painottuu luopumisrahan jaossa. Sen avulla viljely halutaan tuoda lähelle tehdasta.

- Viimeisessä uudistuksessa annettiin tämän ratkaisun kaikki avaimet teollisuudelle. Aikaisemmin kyseessä oli jäsenmaavetoinen sokerireformi, mutta nyt viimeinen uudistus antoi kaikki avaimet teollisuudelle, Lavonen huomauttaa.

Lue myös:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.