STUK tekee jättimäisen ihmiskokeen - mukana 70 000 suomalaista

70 000 suomalaista saa lähiaikoina kutsun matkapuhelimen käytön terveysvaikutuksia selvittävään tutkimukseen.

Säteilyturvakeskus STUK selvittää matkapuhelimen käytön mahdollisia terveysvaikutuksia mittavassa tutkimuksessa, johon kutsutaan kolmen vuoden aikana yhteensä 100 000 kansalaista. Tänä vuonna kutsun saa noin 70 000 matkapuhelimen käyttäjää.

Selvitys on maailman laajuisessa mittakaavassa ensimmäinen väestötutkimus, johon saadaan luotettavaa tietoa matkapuhelimen käytön määrästä. Aiemmat tutkimukset ovat perustuneet käyttäjien muistitietoon.

Tutkimusprofessori Anssi Auvisen mukaan tutkimukseen nyt kutsuttavat on valittu Elisan ja TeliaSoneran asiakasrekistereistä.

- Pyydämme tutkimukseen osallistuvilta ihmisiltä tietoja matkapuhelimen käytöstä. Kysymme kuinka paljon he ovat aiemmin käyttäneet puhelinta ja heiltä pyydetään myös lupa, että matkapuhelinoperaattorit saavat antaa meille tiedon puhutuista minuuttimääristä. Ja sen jälkeen näiden ihmisten terveystietoja seurataan Suomen terveydenhuollon rekistereistä, sairaaloiden hoitoilmoitusrekistereistä ja syöpärekisteristä. Keräämme tiedot siitä, ketkä ovat sairastuneet ja vertaamme niitä puhelimen käytön määrään.

Matkapuhelimen käytön mahdollisia terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Tutkimuksista saadut tulokset eivät kuitenkaan selkeästi osoita suurentunutta aivokasvaimen riskiä mutta eivät myöskään riitä sulkemaan pois aivokasvaimen mahdollisuutta.

Kuumotusta korvalla

Säteilyturvakeskuksen niin kutsuttu Cosmos-hanke (cohort study of mobile phone use and health) alkoi viime vuonna. Tähän mennessä viime vuonna aloitetun tutkimuksen kyselyyn on vastannut noin 3300 henkilöä.

Heistä hieman yli puolet käyttäjistä koki ajoittain lämmön tunnetta korvan alueella tai kasvoilla puhuessaan matkapuhelimella. Selvästi harvinaisempaa oli korvien soiminen, jota kertoi kokevansa aina tai lähes aina käytön yhteydessä kaksi prosenttia vastaajista.

Yli puolet kyselyyn vastanneista oli huolissaan matkapuhelimen käytön vaikutuksesta omaan terveyteen, mutta suurin osa koki huolensa vähäiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat