Mainos

Stubb: Suomen lumiosaamisesta vientituote

Suomi alkaa kaupata ulkomaille osaamistaan lentokenttien lumenraivaamisessa. Ulkoministeri Alexander Stubb, Joulupukki, Finavia ja Finnair ovat käynnistäneet kampanjan, jonka tarkoitus on saada Suomen lumiosaamisesta vientituote.

Stubbin mukaan idea syntyi Suomen maabrändityöryhmässä eilen. Työryhmä päätti, että Suomi voi ottaa nyt kansainvälistä näkyvyyttä.

Stubbin mukaan suomalaiset pärjäävät hyvin lumen kanssa.

- Olemme säntillistä porukkaa ja tottuneet vaikeisiin olosuhteisiin.

Finavian toimitusjohtaja Samuli Haapasalo kertoo, että Finavialle on jo tullut useita hätääntyneitä avunpyyntöjä Keski-Euroopan lentokentiltä, joilla tuhannet matkustajat ovat olleet päiväkausia jumissa lumiongelmien vuoksi.

Helsinki-Vantaan lumettomuuden turvaa huolellinen suunnittelu: kunnossapitäjillä on 20 valmista toimintamallia, joista valitaan kelin mukaan sopiva. Lennonjohtajat ohjaajat paitsi lentoliikennettä myös lumiauroja, jotta aikataulut pelaavat mahdollisimman hyvin yhteen. Säätä tarkkaillaan jatkuvasti.

Haapasalon mukaan Finavialla on kehitteillä keskieurooppalaisille suunnattu lumikoulutus, jossa opetetaan monipuolisesti lentokentän kunnossapitoa vaikeissa talvioloissa. Hän uskoo, että ensimmäiset vierailijaryhmät tulevat tutustumaan Helsinki-Vantaan lentokentän lumenraivaukseen vielä tänä talvena.

- Uskon, että voimme auttaa keskieurooppalaisia toimijoita niin, että liikenne sujuu heidän päässään paremmin. Se on meidän kaikkien etu.

Auraharjapuhaltimet tehdään Suomessa

Keski-Euroopan markkinat kiinnostavat myös Fortbrand Services -yhtiön kansainvälisen myynnin johtajaa Veikko Möttöstä, joka vastaa suomalaisvalmisteisten auraharjapuhaltimien myynnistä. Yhtiön laitteet ovat käytössä muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Möttönen kertoo tarjonneensa auraharjapuhaltimia viime talvena eräälle keskieurooppalaiselle kentälle, mutta tulleensa silloin torjutuksi.

- He sanoivat, että tuskin sellaista talvea tulee toista 20 vuoteen, joten he eivät uusi kalustoa. Tänä talvena on vähän hymyilyttänyt, kun muistan sen keskustelun.

Möttönen suunnittelee tarjoavansa suomalaista osaamista Keski-Eurooppaan tänä talvena uudelleen.

- Kyllä Euroopan liikenteen solmukohtina toimivien kenttien pitäisi osata varautua myös lumeen. Jokaisella kentällä on palokalustoa, vaikka tulipaloja on harvoin. Miksei siis lumikalustoa?

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Katso Mari Haaviston juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.