MTV Uutiset seurasi Ukrainan tilannetta tässä artikkelissa 12. maaliskuuta 2025.
Ukraina hyväksyi tiistaina Yhdysvaltojen ehdotuksen 30 päivän tulitauosta.
Samalla Yhdysvallat kertoi jatkavansa Ukrainan tukemista asein ja tiedustelutiedoin.
Venäjä ei ole hyväksynyt tulitaukoehdotusta. Kreml on aikaisemmin vastustanut tulitaukoa ja rintaman jäädyttämistä.
23.01: Euroopan sotilasmahtien puolustusministerit vakuuttavat, että Ukrainaa ei demilitarisoida
Ranskan, Saksan, Britannian, Italian ja Puolan puolustusministerit tapasivat Pariisissa ja keskustelivat Euroopan turvallisuuden vahvistamisesta.
– On muotoutumassa hyvin laaja yksimielisyys siitä, että ensimmäinen turvatakuu Ukrainalle on Ukrainan armeija, sanoi Ranskan puolustusministeri Sebastien Lecornu.
– Sana demilitarisaatio on noussut esiin, mutta niin ei tapahdu. Päinvastoin, todellinen takuu pitkän aikavälin turvallisuudelle ovat ne kyvykkyydet, joita me pystymme antamaan Ukrainan armeijalle.
Lecornun mukaan Ukrainan tulevia turvallisuusjärjestelyjä ei pidä nähdä vain sinne mahdollisesti sijoitettavien eurooppalaisjoukkojen kautta, koska se on asia, josta päätetään vasta myöhemmin.
Puolan puolustusministeri Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kiitteli Euroopassa vallitsevaa yhtenäisyyttä.
– Kyse on Venäjän pitämisestä niin etäällä kuin mahdollista valtioistamme, ja siihen päästäksemme meidän täytyy auttaa Ukrainaa.
Saksan puolustusministerin Boris Pistoriuksen mukaan nykyinen epävarma ja nopeasti muuttuva tilanne voi jopa vahvistaa Eurooppaa pitkällä aikavälillä.
– Olen varma, että jos me toimimme nyt, jos valitsemme Euroopan turvallisuuden kansallisten intressien ajamisen sijaan, nousemme tästä tilanteesta vahvempina.
Britannian puolustusministerin John Healeyn mukaan Britannia liittolaisineen tietää, että Euroopan maiden pitää nousta tilanteen tasalle ja aseistautua.
– Pyrimme rakentamaan liittoumaan. Kiihdytämme tätä työtä. Lähiviikkoina näette eurooppalaisten liittolaisten lähestyvän toisiaan.
Healey sanoi myös, että Yhdysvaltain ehdottaman aselevon myötä Venäjän on nyt osoitettava olevansa tosissaan.
– Sanon presidentti (Vladimir) Putinille, että nyt on sinun vuorosi. Sanoit, että haluat neuvotteluja. Todista se. Hyväksy aselepo, aloita neuvottelut ja lopeta sota.
Yhteisessä lausunnossaan puolustusministerit vakuuttivat sitoutumistaan Natoon kollektiivisen puolustuksen kulmakivenä.
Puolustusministerien tapaaminen seurasi tiistaina Pariisissa pidettyä kokousta, johon osallistui asevoimien komentajia 34 maasta. Yhdysvallat ei ollut mukana kokouksessa.
(STT)
22.46: Putin vieraili Kurskissa
Venäjän presidentti Vladimir Putin on vieraillut Kurskissa taistelevien venäläisjoukkojen luona. Kyseessä on Putinin ensimmäinen vierailu Kurskissa sen jälkeen, kun Ukraina hyökkäsi rajan yli viime elokuussa ja valtasi yli tuhat neliökilometriä maa-alueita sekä kymmeniä asutuskeskuksia.
Venäjän valtiontelevision kuvissa näkyi, kuinka Putin istui maastokuvioisessa paidassa kuuntelemassa asevoimien komentajan Valeri Gerasimovin raporttia taisteluiden etenemisestä. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Putin vieraili yhdellä Kurskissa taistelevien joukkojen komentokeskuksista.
– Luotan siihen, että joukkomme täyttävät kaikki edessään olevat taistelutehtävät, ja että Kurskin alue vapautetaan pian kokonaisuudessaan viholliselta, Putin sanoi.
Gerasimov sanoi Putinille Venäjän saaneen vangiksi 430 ukrainalaista sotilasta Kurskin alueella. Putin sanoi, että vankeja tulisi kohdella Venäjän lakien mukaisesti terroristeina.
Lue lisää aiheesta: Putin vieraili Kurskissa
20.43: Erdogan toivoo Venäjältä rakentavaa vastausta aselepoehdotukseen
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että Venäjä vastaa "rakentavasti" Yhdysvaltain ehdotukseen 30 päivän aselevosta Ukrainaan.
Ukraina hyväksyi Yhdysvaltain ehdotuksen aselevosta tiistaina.
– Pidämme Ukrainan hyväksyntää aselevolle positiivisena ja tärkeänä. Nyt toivomme, että Venäjä vastaa rakentavasti, Erdogan sanoi Ankarassa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Puolan pääministerin Donald Tuskin kanssa.
– Turkin asenne tätä sotaa kohtaan on ollut hyvin selvä alusta lähtien. Me emme halua yhtään enempää verenvuodatusta ja toivomme, että kaksi naapuriamme lopettavat sodan oikeudenmukaiseen rauhaan.
Erdogan toisti Turkin tarjouksen toimia mahdollisten rauhanneuvottelujen isäntänä, jos viimeisimmät käänteet tuovat Venäjän ja Ukrainan neuvottelupöytään.
Turkissa vierailulla oleva Tusk sanoi toivovansa, että Turkki ottaa tärkeän roolin rauhan edistämisessä.
– Tein presidentti Erdoganille selkeän ehdotuksen, että Turkki ottaa mahdollisimman suuren vastuun rauhanprosessissa ja vakauden ja turvallisuuden varmistamisessa alueellamme, Tusk sanoi.
Tuskin mukaan on hyvin tärkeää, että Nato- ja Euroopan maat takaavat tehokkaasti Ukrainan ja Venäjän välisen rajan turvallisuuden, jos jonkinlaiseen sopimukseen päädytään.
– Turkin rooli voisi olla hyvin tärkeä tässä suhteessa.
Erdogan on sanonut aiemmin, että Turkki on valmis harkitsemaan rauhanturvaajien lähettämistä Ukrainaan.
(STT)
19.20: Trump: "Voimme tehdä Venäjälle hyvin pahoja asioita"
Trump sanoo toivovansa, että Venäjä suostuu tulitaukoehdotukseen.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että Yhdysvaltain neuvottelijat ovat parhaillaan matkalla Venäjälle.
Yhdysvaltain ja Venäjän on tarkoitus keskustella Yhdysvaltain ehdotuksesta 30 päivän tulitaukoon Ukrainassa. Ukraina suostui ehdotukseen tiistaina. Venäjä on toistaiseksi kommentoinut vain odottavansa ehdotuksesta yksityiskohtia Yhdysvalloilta.
Trumpin mukaan pallo on nyt Venäjällä. Trump sanoo toivovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin suostuu tulitaukoon.
– Toivottavasti voimme saada tulitauon Venäjältä, Trump sanoi medialle tavatessaan Valkoisessa talossa Irlannin pääministerin Micheal Martinin.
Trump painotti sodan aiheuttamia tuhoja syyksi sille, miksi Ukrainaan pitää saada rauha. Kun presidentiltä kysyttiin, millä keinoilla Yhdysvallat voisi painostaa Venäjää suostumaan aselepoon, hän sanoi toivovansa, ettei se ole tarpeellista. Trump kuitenkin kritisoi aiempia presidenttejä Venäjän pehmeästä kohtelusta.
– Olin Venäjälle hyvin kova, kovempi kuin kukaan, Trump sanoi ja viittasi vastarintaansa Nord Stream -kaasuputkia kohtaan.
– He (Venäjä) eivät koskaan ottaneet minulta mitään. He ottivat ne (Barack) Obamalta ja (George W.) Bushilta, ja he ottivat uniselta Joe Bidenilta. Bidenin kohdalla he halusivat ottaa kokonaisen maan, mutta luullakseni olen estänyt sen.
Trump sanoi että tarvittaessa hän voi tehdä Venäjälle asioita, jotka eivät olisi taloudellisesti miellyttäviä.
– Me voimme tehdä Venäjälle hyvin pahoja asioita. Se olisi tuhoisaa Venäjälle. Mutta en halua tehdä sitä, koska haluan nähdä rauhan.
18:25: Trump: Toivon, että tulitauko onnistuu
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut tulitaukoehdotusta. Trump toivoo, että tulitauko saadaan aikaan ja hänen mukaansa se riippuu nyt Venäjästä. Hän kertoo myös saaneensa positiivisia viestejä liittyen tulitaukoon.
– Meillä on ihmisiä matkalla Venäjälle juuri nyt, Trump kommentoi asiaa keskiviikkona toimittajille valkoisessa talossa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
17.51: Turkki valmis isännöimään neuvoteluja
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan näkee Ukrainan tuen tulitauolle positiivisena ja toivoo, että myös Venäjä tukisi suunnitelmaa.
Erdogan kommentoi myös Reutersin mukaan Turkin olemaan valmis isännöimään neuvotteluja, jos tulitauon avulla Venäjä ja Ukraina palaavat samaan neuvotelupöytään.
16.05: Venäjä ei aio suostua aselepoon Ukrainassa, ennustaa tutkija
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau ei usko, että Venäjä hyväksyisi Yhdysvaltain ja Ukrainan neuvotteluissa syntyneen ehdotuksen 30 päivän aselevosta. Hänen mukaansa Vladimir Putin on tehnyt useaan otteeseen selväksi, ettei hänelle riitä muu kuin Ukrainan täysi poliittinen antautuminen.
Nizhnikaun mukaan Putinin asema on vahva, eikä presidentti Donald Trumpilla ole sen enempää mahdollisuuksia painostaa Venäjää rauhaan kuin edeltäjällä Joe Bidenilla.
15.58: Ulkoministeri Valtonen odottaa Venäjältä luottamusta lisääviä toimia, jos se hyväksyy tulitauon
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) odottaa, että Venäjä ryhtyy luottamusta lisääviin toimiin, jos se hyväksyy tulitauon Ukrainassa. Esimerkkeinä hän mainitsee siviilivankien vapauttamisen ja kaapattujen ukrainalaislasten palauttamisen perheisiinsä.
Valtosen mukaan Ukrainan tilanne on kaikkea muuta kuin toivoton. Siten ei ole kiire hyväksyä rauhaa, joka ei olisi lopulta pysyvä ja oikeudenmukainen.
Valtonen kommentoi asiaa eduskunnan täysistunnossa, jossa pääministeri Petteri Orpo (kok.) antoi eduskunnalle ilmoituksen Euroopan turvallisuudesta sekä hallituksen EU-politiikasta.
15.48: Zelenskyi odottaa Yhdysvalloilta voimakkaita toimia, jos Venäjä kieltäytyy aselevosta
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo odottavansa Yhdysvalloilta voimakkaita toimia, jos Venäjä kieltäytyy aselevosta.
Zelenskyi kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa Kiovassa.
Esimerkkeinä voimakkaista toimista hän antoi pakotteet Venäjää vastaan sekä Ukrainan vahvistamisen.
Zelenskyin mukaan Ukraina ei luota Venäjään, vaikka Ukraina suostuikin Yhdysvaltojen kanssa ehdottamaan Venäjälle 30 päivän aselepoa.
(STT – AFP)
15.46: Zelenskyi: Venäjä lisännyt painetta Ukrainan joukkoja kohtaan Kurskissa
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on lisännyt painetta Ukrainan joukkoja kohtaan Kurskin alueella.
Zelenskyi puhui asiasta tänään lehdistötilaisuudessa Kiovassa.
Venäjän puolustusministeriö kertoi aiemmin tänään, että Venäjä on ottanut takaisin hallintaansa viisi kylää Kurskin alueella.
Useiden medioiden mukaan taisteluja on tänään käyty strategisesti tärkeässä Sudzhan kaupungissa. Ukraina ei toistaiseksi ole vahvistanut tietoa.
(STT – AFP)
15.32: EU-parlamentti: EU on nyt Ukrainan ensisijainen liittolainen
EU-parlamentin mukaan EU on nyt Ukrainan ensisijainen strateginen liittolainen, jonka on autettava maata puolustamaan itseään. Tämä johtuu Yhdysvaltojen kannan muutoksesta.
EU-parlamentti äänesti asiaa koskevasta päätöslauselmasta tänään täysistunnossa Strasbourgissa. Parlamentin mukaan EU:n jäsenvaltioiden täytyy lisätä Ukrainaan suunnattua apuaan merkittävästi.
EU-parlamentti pitää tervetulleena ehdotettua 30 päivän tulitaukoa Venäjän ja Ukrainan välillä. Se odottaa hyökkääjävaltion eli Venäjän sitoutumista tulitaukoon. Parlamentti ilmaisi niin ikään olevansa tyrmistynyt Yhdysvaltojen hallinnon politiikasta, jossa myötäillään Venäjää ja arvostellaan omia liittolaisia.
15.24: Venäjältä varastettiin aloite – tutkijalta huomio Ukrainan neuvottelijan asusta
Neuvotteluissa aloite ei ole enää Venäjällä.
Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin Venäjä, EU:n itäinen naapurusto ja Euraasia -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Arkady Moshes.
Moshesin mukaan aloite on nyt Yhdysvalloilla ja Ukrainalla. Ukraina hyväksyi tiistaina Yhdysvaltojen esittämän 30 päivän tulitaukoehdotuksen.
Venäjä ei ole hyväksynyt tulitaukoehdotusta.
Moshesin mukaan on pikemminkin epätodennäköistä kuin todennäköistä, että Venäjä hyväksyy tulitaukoehdotuksen.
Saudi-Arabian neuvotteluissa Moshes kiinnitti huomiota Ukrainaa edustaneen presidentinkanslian päällikön Andri Jermak asuvalintaan.
Ukrainan johtavat poliitikot ovat sodan aikana pukeutuneet sotilaallisesti, mutta Yhdysvaltojen ulkoministeri Marco Rubion tavatessaan Jermakilla oli yllään tumma puku.
Yhdysvaltojen johto kritisoi UKrainan presidentin Volodmyr Zelenskyin asuvalintaa tämän vieraillessa Valkoisessa talossa.
– Ymmärrän, miksi Zelenskyi pukeutuu, kuten pukeutuu, mutta tuolloin se toimi häntä vastaan. Jermakin päätös laittaa puku päälle oli symboli. Ukraina on valmis neuvottelemaan, eikä vain sotimaan, jos Washington näin haluaa, Moshes sanoo.
Lue lisää: Venäjältä varastettiin aloite – tutkijalta huomio Ukrainan neuvottelijan asusta
Tutkija kiinnitti huomiota Ukrainan neuvottelijan Andri Jermakin asuvalintaan. Jermak vaihtoi sotilaallisen vaatetuksen tummaan pukuun.AFP / Lehtikuva
15.22: Suomalaisasiantuntija: Ukraina on hävinnyt Kurskin taistelun – syynä romahdukseen erikoinen hyökkäys
Ukrainan puolustus Kurskissa on murtunut lopullisesti maaliskuun aikana.
Taistelut Venäjän Kurskin alueella ovat päättymässä Ukrainan tappioon.
Venäläisjoukot etenevät vauhdilla ja Ukraina keskittyy lähinnä vetäytymään viime elokuun yllätyshyökkäyksessä valtaamiensa alueiden rippeiltä.
Näin arvioi avoimista lähteistä sotaa seuraavan suomalaisen Black Bird Groupin analyytikko Pasi Paroinen.
– Kurskin taistelu on Ukrainan osalta taputeltu. Näin romahdukset yleensä tapahtuvat, Paroinen kertoo puhelimitse MTV Uutisille.
Venäjä on viimeisen vuorokauden aikana murtautunut Sudzhan kaupunkiin keskustaan.
Ukrainalaisen Deep State -ryhmän kartan mukaan Ukraina on kokonaan vetäytynyt kaupungista.
Sudzha on suurin Ukrainan Kurskin alueella valtaamista asutuskeskuksista.
Lue lisää: Suomalaisasiantuntija: Ukraina on hävinnyt Kurskin taistelun – syynä romahdukseen erikoinen hyökkäys
Venäjän Kurskin alueen rintamatilanne 12. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia ja siniset Ukrainan vetäytymissuuntia. Vaaleamman sinisellä merkityt alueet olivat Ukrainan hallussa syyskuun alussa elokuun yllätyshyökkäyksen jälkeen. Kartta: Black Bird Group.Black Bird Group
15.06: Peskov: Venäjä odottaa Yhdysvalloilta lisätietoja ehdotetusta aselevosta
Venäjä odottaa Yhdysvalloilta tarkempia tietoja Ukrainan sotaan ehdotetusta aselevosta, kertoo Kremlin edustaja Dmitri Peskov.
Peskovin mukaan Venäjä odottaa Yhdysvaltojen ulkoministerin Marco Rubion ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Waltzin olevan yhteydessä eilen Saudi-Arabiassa käytyjen neuvottelujen tuloksista.
Peskovin mukaan on myös mahdollista, että aselevosta keskustellaan korkean tason puhelinkeskustelussa Yhdysvaltain ja Venäjän välillä.
14.36: Yhdysvaltain ulkoministeri: Euroopan oltava mukana, kun Ukrainasta päätetään
Euroopan maiden on oltava mukana, kun Ukrainan sodasta neuvotellaan, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio. Rubion mukaan tämä on tarpeen senkin vuoksi, että Venäjä tulee vaatimaan Euroopan asettamien pakotteiden poistamista.
Rubion mukaan mahdollinen mineraalisopimus Yhdysvaltain ja Ukrainan välillä johtaisi siihen, että Ukrainan turvallisuus palvelisi myös Yhdysvaltain omaa etua. Hän ei kuitenkaan edelleenkään luvannut Ukrainalle suoranaisia turvatakuita.
Rubio puhui toimittajille, kun häntä kuljettanut lentokone teki välilaskun Irlantiin. (STT)
12.09: Venäjä on vallannut takaisin kyliä Kurskissa
Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä on ottanut takaisin hallintaansa viisi kylää Kurskin alueella.
Ukraina hyökkäsi Kurskiin viime elokuussa ja otti haltuunsa yli tuhat neliökilometriä maa-alueita sekä kymmeniä asutuskeskuksia.
Yhdysvaltalainen ISW-ajatushautomo arvioi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän joukot valmistautuvat hyökkäämään lähipäivinä Kurskin alueella sijaitsevaan Sudzhan kaupunkiin. Strategisesti tärkeä kaupunki sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Ukrainan ja Venäjän väliseltä rajalta.
11.42: Kreml kommentoi tulitaukoehdotusta
Kreml on kommentoinut ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen tulitaukoehdotusta, jonka Ukraina on hyväksynyt.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan he eivät ota tarkemmin kantaa ehdotukseen ennen kuin ovat olleet suoraan yhteydessä ulkoministeri Marco Rubioon ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltziin. Kreml odottaa heidän kertovan sopimuksen yksityiskohdista lähipäivinä.
Kremlin mukaan on myös mahdollista, että presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump ovat puhelimitse yhteydessä. Tämä puhelu voitaisiin Peskovin mukaan järjestää hyvinkin nopeasti. (Reuters)
9.55: Venäjän iskussa Odessaan kuoli neljä ihmistä
Venäjän iskussa Odessan satamaan on kuollut neljä ihmistä, kertovat Ukrainan viranomaiset.
Viranomaisten mukaan Venäjä iski satamaan ballistisella ohjuksella ja vaurioitti Barbadoksen lipun alla seilaavaa rahtilaivaa. Hyökkäyksen aikaan laivaan oltiin viranomaisten mukaan lastaamassa vehnää Algeriaan vietäväksi.
Iskussa kuolleet olivat Kyiv Independent -lehden mukaan kauppalaivan miehistöön kuuluneita syyrialaisia. (STT – AFP)
8.58: USA:n ja Venäjän tiedustelupalvelujen johtajat puhelinkeskustelussa
Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja John Ratcliffe ja Venäjän ulkomaan tiedustelupalvelun SVR:n johtaja Sergei Naryshkin ovat keskustelleet puhelimitse, kertoo Venäjän media.
Kyseessä on ensimmäinen kerta vuosiin, kun tiedustelupalvelut ovat olleet tällä tasolla yhteydessä.
Median mukaan johtajat sopivat keskustelussaan eilen muun muassa säännöllisestä yhteydenpidosta kansainvälisen vakauden ja turvallisuuden lisäämiseksi sekä Yhdysvaltain ja Venäjän välisen vastakkainasettelun vähentämiseksi.
Yhdysvallat ei ole toistaiseksi kommentoinut tietoa yhteydenpidosta. (STT)
8.51: Jarmo Lindberg: Trumpilla paljon painostuskeinoja
Puolustusvoimien entinen komentaja, kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) katsoo, että Yhdysvallat on pakotettu reagoimaan, mikäli Venäjä tyrmää sen tulitaukoehdotuksen.
Yhdysvallat voisi lisätä painostusta Venäjää tai Venäjän öljy- ja kaasutuotannon asiakkaita kohtaan.
Lisäksi Yhdysvallat voisi antaa Ukrainalle enemmän asetukea taloudellisen tuen lisäksi.
Lue koko juttu tästä.
8.12: Mika Aaltola: Tästä syystä Putin ei "lähtökohtaisesti" suostu tulitaukoon
Venäjän presidentti Vladimir Putin ei "lähtökohtaisesti" suostu tulitaukoon, jonka Ukraina on hyväksynyt.
Näin arvioi europarlamentaarikko ja Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja Mika Aaltola (kok.).
– Suostuuko Putin tulitaukoon? Lähtökohtaisesti ei, koska se kokee, ettei sodan päämäärää, Ukrainan itsenäisyyden lopettamista, ole saavutettu.
– Mutta jos neuvottelut amerikkalaisten kanssa johtavat tuloksiin, jotka heikentävät länttä ja tukevat Venäjän etupiiriä, saattaa hän suostuakin.
Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.
8.10: Analyysi: Putin syö sanansa, jos Venäjä hyväksyy tulitauon
Venäjä on järjestelmällisesti väittänyt vastustavansa tulitaukoa ja rintamalinjan jäädyttämistä. Nyt nähdään, pitääkö linja, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.
Jotta Venäjä hyväksyy tulitauon, vaatii se Kremliltä sanojen syömistä.
Vielä maaliskuun alussa ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova totesi Venäjän nimenomaisesti vastustavan tulitaukoa.
Helmikuussa Zaharovan pomo ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti Venäjän vastustavan sodan jäädyttämistä nykyiselle rintamalinjalle.
Lavrov ja Zaharova ovat lopulta vain Venäjän viestinviejiä.
Linjaukset ovat peräisin presidentti Vladimir Putinilta, joka tekee myös lopulliset päätökset.
Ja joulukuussa Putin totesi, että Venäjä tarvitsee kestävän rauhan, ei väliaikaista aselepoa.
Lue lisää: Analyysi: Putin syö sanansa, jos Venäjä hyväksyy tulitauon
8.05: Stubb kommentoi tulitaukoehdotusta
Suomen presidentti Alexander Stubb pitää Ukrainan hyväksymää tulitaukoehdotusta "tervetulleena".
– Suomi toivottaa tervetulleeksi Ukrainan ja Yhdysvaltojen Saudi-Arabian Jeddahissa tekemän aselepoehdotuksen, Stubb kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
– Se on tärkeä ensimmäinen askel kohti rauhanneuvotteluja.
Stubb onnittelee Ukrainan ja Yhdysvaltojen presidenttejä Volodymyr Zelenskyitä ja Donald Trumpia "pyrkimyksistä kohti oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa".
– Nyt sodan aloittaneen Venäjän on osoitettava sitoutumisensa sodan päättämiseen. Suomi tukee Ukrainan itsenäisyyttä, itsemääräämisoikeutta ja suvereniteettia.
Ukraina suostui eilen Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen.
Tulitauko kestäisi 30 päivää ja kattaisi eturintaman lisäksi ilma- ja meritaistelut.
Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.
8.06: Venäjän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja: Sopimukset tehdään Moskovan ehdoilla
Venäjän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Konstantin Kosatshevin mukaan kaikki sopimukset täytyy tehdä Moskovan, ei Washingtonin ehdoilla.
Kosatshevin mukaan "todellisia sopimuksia kirjoitetaan rintamalla", jossa poliitikko totesi Venäjän etenevän.
Se pitää ymmärtää myös Washingtonissa, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja jatkoi.
Venäjän ulkoministeriö piti tiistaina mahdollisena, että se ottaa lähipäivinä yhteyttä Yhdysvaltoihin.
Yhdysvaltojen presidentti Trump puolestaan sanoi keskustelevansa Venäjän kollegansa Vladimir Putinin kanssa tulitauosta.