Puolan Tusk: En hyväksy mitään väsymystä Ukrainan tukemisessa – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Zelenskyi kiitti vuolassanaisesti Suomea Ukrainan tukemisesta 0:25
Zelenskyi kiitti vuolassanaisesti Suomea Ukrainan tukemisesta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 13. joulukuuta 2023.

  • Zelenskyi vierailee tänään 13. joulukuuta Norjassa Oslossa osana Pohjoismaiden johtajien kokousta. 

  • Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että lännen 500-vuotinen maailmanhallinta on päättymässä.

  • Kiel Institute -ajatushautomon mukaan länsimaiden apulupaukset Ukrainalle ovat vajonneet alimmalle tasolleen sitten sodan alkamisen.

  • Zelenskyin mukaan Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa yhdessä kumppaneidensa kanssa.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

 

20.22: Puolan pääministeriksi palannut Tusk: En hyväksy mitään väsymystä Ukrainan tukemisessa

Puolassa pääministeriksi palannut EU-myönteinen Donald Tusk ei peitellyt iloaan keskiviikkona Brysselissä.

– Olen erittäin iloinen siitä, että olen täällä taas. Olen kaivannut teitä, Tusk vitsaili toimittajille.

Tusk on Puolan entinen pääministeri ja palaa nyt virkaan. Hän vannoi keskiviikkona virkavalansa ja matkusti heti sen jälkeen Brysseliin EU-maiden ja Länsi-Balkanin huippukokoukseen.

Tusk osallistuu myös EU-maiden johtajien torstaina alkavaan huippukokoukseen eli Eurooppa-neuvoston kokoukseen, jossa pääosassa on Ukrainan tukeminen. Kokouksessa Unkari on asettunut vastahankaan Ukrainaa koskevissa päätöksissä.

– Yritän löytää uuden ratkaisun avaimen (Unkarin) pääministeri Viktor Orbanin kanssa. Hän on erittäin pragmaattinen poliitikko, Tusk sanoi.

Tusk sanoo haluavansa osoittaa Euroopan päättäväisyyttä Ukrainan tukemisessa.

– En voi hyväksyä minkäänlaista apaattista mielialaa tai väsymystä Ukrainan tukemisessa. Se ei ole mitenkään hyväksyttävää. (STT)

17.38: Biden: Ukrainan jättäminen ilman tukea rohkaisisi Putinia

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vakuutti jälleen kerran Valkoisessa talossa vierailleelle Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, ettei Yhdysvallat hylkää Ukrainaa.

Bidenin mukaan Ukrainan häviö rohkaisisi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja sen jälkeen kaikkia mahdollisia tulevia hyökkääjiä ympäri maailmaa.

– (Putin) uskoo, että Yhdysvallat pettää Ukrainan odotukset. Meidän on ehdottomasti, aivan ehdottomasti todistettava, että hän on väärässä, Biden sanoi presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Zelenskyin vetoomukset tuen hyväksymisen puolesta kaikuivat kuitenkin vielä kuuroille korville. Kongressin republikaanit ovat kieltäytyneet antamasta uutta 60 miljardin dollarin apupakettia Ukrainalle, jos demokraatit eivät sitä ennen vastaa republikaanien vaatimuksiin maahanmuuton ja Meksikon rajan turvallisuuden tiukentamisesta. 

Myös kongressin johtajien kanssa puhunut Zelenskyi sanoi kuitenkin saaneensa positiivisia signaaleja Yhdysvaltojen tuen jatkumisesta.

– Sain signaaleja. Ne olivat enemmän kuin positiivisia. Mutta tiedämme, että meidän on erotettava sanat ja tietyt tulokset, Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa. (STT)

15.43: Zelenskyi: Ukraina hidastaa sotilasoperaatioitaan talvisin

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta. Zelenskyi vastasi näin kun häneltä kysyttiin, onko Ukrainan sotilaallinen tilanne niin kriittinen, että tärkeintä on nyt puolustaa hallitsemiaan alueita.

Zelenskyi korosti Pohjoismaiden ja Ukrainan huippukokouksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että joka tapauksessa kyse ei ole kriisistä. (STT)

15.39: Scholz: Kestävä EU:n talousapu Ukrainalle tärkeä tavoite Saksalle

Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupasi tänään, että hän ponnistelee EU:n budjettiin liittyvissä keskusteluissa loppuviikolla kestävän taloudellisen tuen saamiseksi Ukrainalle. Hänen mukaansa Ukraina tarvitsee myös taloustukea Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi.

Scholz vakuutti Saksan parlamentissa, että hän puoltaa tuleville vuosille kestävää ja luotettavaa taloudellista tukea Ukrainalle. Liittokansleri painotti, että kyse on Euroopan turvallisuudesta, joka on ensiarvoisen tärkeää Saksalle.

EU-johtajat keskustelevat budjettiasioista kokouksessaan torstaina ja perjantaina.

(STT)

15.05: Tanskalta miljardin uusi apupaketti

Pohjoismaiden pääministerit, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ovat pitäneet yhteisen lehdistötilaisuuden Oslossa. Voit lukea tarkemmin infon annista tästä jutusta:

Tilaisuudessa Tanskan pääministeri esitti maan uuden, miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Paketti sisältää panssarivaunuja, lennokkeja sekä ammuksia.

12.21: Norja lahjoittaa Ukrainalle apua yli 250 miljoonalla eurolla

Norja lahjoittaa Ukrainalle kolmen miljardin kruunun eli noin 253 miljoonan euron arvosta uutta apua, kertovat norjalaisviestimet

Apu ohjataan muun muassa sairaaloiden ja koulujen toiminnan varmistamiseen sekä sähkö- ja vesijohtoverkoston pitämiseen kunnossa talven aikana.

Norjan ulkoministeriö julkisti avun samaan aikaan kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui Osloon. Hän kiitti pääministeri Jonas Gahr Störeä kahdenvälisen tapaamisen aluksi Ukrainan tukemisesta.

Myöhemmin Zelenskyi osallistuu Ukrainan ja Pohjoismaiden huippukokoukseen. Suomea Oslon tapaamisessa edustaa presidentti Sauli Niinistö.

11.28: Pääministeri Orpo: Eurooppa-neuvoston on sovittava vahvan tuen jatkamisesta Ukrainalle

EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa torstaina ja perjantaina on poikkeuksellisen kovat panokset Ukraina-avun toteutumisesta. Suomea edustaa huippukokouksessa pääministeri Petteri Orpo (kok.). Hänen mukaansa tämän Eurooppa-neuvoston kokouksen tärkein asia on vahvistaa EU:n vahvan tuen jatkuminen Ukrainalle niin kauan kuin on tarpeen.

– Ukraina tarvitsee taloudellista ja sotilaallista tukea. Keskeistä on myös avata neuvottelut unionin jäsenyydestä. Päätöksiä ei kannata lykätä. Ukrainalla ei ole aikaa odottaa, hän toteaa tiedotteessa.

Unkari on jumittanut toistaiseksi useita Ukrainaan liittyvää päätöskokonaisuuksia. Näitä ovat olleet muun muassa EU:n laajentumisen seuraavat askeleet erityisesti Ukrainan kanssa, rahallinen 50 miljardin euron tukipaketti Ukrainalle ja Euroopan rauhanrahaston pääomittaminen 20 miljardilla eurolla.

Brysselissä Unkarin vastustuksen on tulkittu liittyvän myös rahaan. Unkarilta on tällä hetkellä jäädytettynä mittava määrä EU-rahoitusta maan oikeusvaltion heikon tilan takia.

STT uutisoi eilen tietoihinsa pohjaten, että Unkari olisi ollut valmis hyväksymään uuden Venäjän vastaisen pakotepaketin, mutta Itävalta ei ollut valmis hyväksymään sopua. Aiemmin juuri Unkarin on sanottu olevan esteenä pakotepaketin syntymiselle.

Syy pakotteille ja muulle Ukraina-avulle on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Orpo osallistuu myös myöhemmin tänään järjestettävään EU-maiden ja Länsi-Balkanin huippukokoukseen.

Orpo kertoo Suomen tavoitteista kokouksien alla toimittajille aamupäivällä. (STT)

10.28: ISW: Venäjällä pitkän tähtäimen suunnitelmana sota Natoa vastaan

Jättitappioistaan huolimatta Venäjällä ja Putinilla on pidemmän tähtäimen suunnitelma: Sota Natoa vastaan. Näin arvioi yhdysvaltalainen ajatuspaja ISW.

Sen keskiviikkoraportin mukaan Ukrainassa olisi yhä 420 000 venäläistä miehittäjää, ja Venäjän rajuja menetyksiä on kompensoitu liikekannallepanoilla sekä salatuilla liikekannallepanoilla.

Tavoitteena on kasvattaa reservejä niin, että maa olisi valmis mahdolliseen suureen sotaan puolustusliitto Natoa vastaan. Näitä pyrkimyksiä heikentävät kuitenkin Ukrainassa kärsityt mies- ja kalustotappiot lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä.

10.02: Orbán vaatii välitöntä tulitaukoa Ukrainaan

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin mukaan Ukrainaan tarvitaan tulitauko ja rauhanneuvottelut niin pian kuin mahdollista.

– Yhä useammat ihmiset ovat arvioineet, että Ukraina ei voita taistelua rintamalla, Orbán sanoi unkarilaislehti Mandinerille antamassaan haastattelussa.

Orbán esitti myös tiukkoja mielipiteitä Ukrainan pyrkimyksistä Euroopan unionin jäseneksi.

Pääministerin mukaan Ukrainan mahdollisesta EU-jäsenyydestä ei pitäisi enää neuvotella, ja Unkari aikoo pitää tästä linjasta kiinni. EU:n olisi silti tehtävä strateginen yhteistyösopimus Ukrainan kanssa. (Reuters)

9.14: Zelenskyi Norjaan, jossa myös Niinistö paikalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään Norjassa, Norjan hallitus kertoo. (Reuters).

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu tänään Pohjoismaiden päämiesten tapaamiseen Norjassa. Tapaamisen aiheena on pohjoismainen turvallisuus- ja puolustusyhteistyö.

Niinistön lisäksi Oslon tapaamisessa ovat mukana Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir.

Niinistö kertoo viestipalvelu X:ssä keskustelleensa jo eilen Oslossa kahdenvälisesti pääministeri Stören kanssa.

Edellisen kerran Niinistö ja muiden Pohjoismaiden pääministerit olivat koolla lokakuussa JEF-maiden kokouksessa Ruotsin Gotlannissa.

Sitä ennen samat johtajat tapasivat Helsingissä heinäkuussa, jolloin pidettiin Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain huippukokous presidentti Joe Bidenin kanssa.

Niinistö ja pääministerit tapasivat Helsingissä myös viime toukokuussa. Myös tuolloin paikalla oli Ukrainan presidentti Zelenskyi.

Kaikki Pohjoismaat Ruotsia lukuun ottamatta ovat puolustusliitto Naton jäseniä. Ruotsin jäsenyys on jäänyt jumiin odottamaan Turkin ja Unkarin ratifiointeja. (STT)

6.24: Yli 50 loukkaantunut ohjusiskussa Kiovaan 

Kiovan kaupunkin sotilashallinnon mukaan ainakin 51 ihmistä on loukkaantunut venäläisten ohjusiskun seurauksena. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kaupungin pormestari Vitali Klitshko on kertonut, että myös lastensairaala vaurioitui iskussa. 

Kaupungissa ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi kuulleensa useita räjähdyksiä, joiden jälkeen ilmahälytykset alkoivat soida.

6.09: Yhdysvallat: Yli 315 000 venäläistä sotilasta kuollut tai haavoittunut Ukrainan sodassa

Yli 315 000 venäläistä sotilasta on kuollut tai haavoittunut Ukrainassa sen jälkeen, kun sota alkoi viime vuoden helmikuussa, kertoivat Yhdysvaltain kongressin lähteet tiistaina. Määrä vastaa lähes 90 prosenttia Venäjän joukkojen vahvuudesta ennen sotaa. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän armeijan arvellaan niin ikään menettäneen noin 2 200 hyökkäysvaunua niistä 3 500:sta, joita sillä oli ennen sotaa.

Luvut perustuvat Yhdysvaltojen tiedustelun hankkimiin tietoihin, joita kongressille on kerrottu.

Wall Street Journal -lehti kertoi samoihin tiedustelulähteisiin viitaten, että Ukrainan sota on viivästyttänyt Venäjän pyrkimyksiä modernisoida jalkaväkeään noin 15 vuodella. 

5.55: Ainakin 25 ihmistä haavoittunut ohjusiskussa Kiovaan

Ainakin 25 ihmistä haavoittui Ukrainan pääkaupunkiin varhain aamulla tehdyssä ohjushyökkäyksessä, sanoo kaupungin pormestari Vitali Klitshko.

Pormestari sanoi sosiaalisessa mediassa, että kyseessä oli vihollisen hyökkäys. Pormestarin mukaan myös lastensairaala vaurioitui iskussa. 15 asukasta evakuoitiin yhdestä vaurioituneesta asuinrakennuksesta.

Kaupungissa ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi kuulleensa useita räjähdyksiä, joiden jälkeen ilmahälytykset alkoivat soida.

5.08: Zelenskyi luottavainen Yhdysvaltojen tuen jatkumiseen

Ukrainan Presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvistaa saaneensa "enemmän kuin positiivisia" signaaleja Yhdysvaltain tukivirran jatkumisesta.

– Sain signaaleja. Ne olivat enemmän kuin positiivisia. Mutta tiedämme, että meidän on erotettava sanat ja tietyt tulokset, Zelenskyi sanoi Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa Bidenin vierellä.

Aiemmin uutistoimisto AFP kuvaili Zelenskyin vetoomusten tuen hyväksymisen puolesta kaikuneen kuuroille korville. Kongressin republikaanit ovat kieltäytyneet antamasta uutta 60 miljardin dollarin apupakettia Ukrainalle, jos demokraatit eivät vastaa republikaanien vaatimuksiin maahanmuuton ja Meksikon rajan turvallisuuden tiukentamisesta.

– Bidenin hallinto näyttää pyytävän miljardeja lisädollareita ilman selkeää näkemystä tulevasta, ilman strategiaa voittaa (Venäjä) ja ilman vastauksia kysymyksiin, joita Yhdysvaltojen kansalaisilla varmasti on, edustajainhuoneen puhemiehenä lokakuusta asti toiminut republikaani Mike Johnson sanoi sen jälkeen, kun hän oli tavannut Zelenskyin.

Tiistai 12.12.2023

23.21: Biden kuvailee Ukrainan apupaketin jumia joululahjaksi Putinille

Jos Yhdysvaltain kongressi ei hyväksy uutta lisäapupakettia Ukrainalle, se olisi kuin joululahja Venäjän presidentti Vladimir Putinille, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden totesi Valkoisessa talossa Washingtonissa tiistaina.

Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi neuvottelivat kongressiin jumittuneesta apupaketista Zelenskyin kolmannella vierailulla Valkoiseen taloon sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa viime vuonna.

Biden vakuutti Yhdysvaltojen seisovan Ukrainan rinnalla, vaikka republikaanipuolue on asettunut poikkiteloin uuden 60 miljardin dollarin apupaketin tielle. (STT)

22.10: Biden: Yhdysvallat pysyy Ukrainan rinnalla, toivoa ei saa menettää

Yhdysvallat aikoo pysyä Ukrainan rinnalla, vakuutti Ukrainan presidentin Washingtonissa tavannut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. 

Presidentti Biden sanoi Volodymyr Zelenskyille, ettei Ukraina saa menettää toivoaan taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan. Presidentti Joe Bidenin ajama kuudenkymmenen miljardin dollarin apupaketti on juuttunut kongressiin osana sisäpoliittista kiistaa. 

Biden ilmoitti tänään myös 200 miljoonan dollarin sotilaallisesta erillisavusta Ukrainalle. (Reuters)

18.25: Yhdysvaltain mukaan Venäjä kärsinyt Ukrainassa 315 000 hengen tappiot

Yhdysvaltain tiedustelu arvioi Venäjän kärsineen Ukrainan sodassa valtavat tappiot. Julkiseksi tulleen tiedusteluraportin mukaan sota on maksanut Venäjällä 315 000 kuollutta ja haavoittunutta sotilasta. 

Raportin mukaan tappiot sekä miehistön että kaluston osalta viivyttävät Venäjän armeijan modernisointiprosessia 18 vuodella. (Reuters)

16.33: Valkoisen talon mukaan Biden ei hyväksy Ukrainan käyttämistä panttivankina 

Jos Yhdysvaltain apu Ukrainalle hyytyy, se heikentää Ukrainan kykyä pitää kiinni alueestaan sekä vaikeuttaa alueiden takaisinvaltaamista, sanoo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan. 

Republikaanien oikeistosiipi on kytkenyt avun Ukrainalle laajoihin siirtolaisuutta ja turvallisuutta koskeviin muutoksiin Meksikon rajalla. Republikaanien oikeistosiipi suhtautuu muutenkin nuivasti Ukrainan tuen jatkoon. 

Jake Sullivanin mukaan presidentti Biden on valmis etsimään ratkaisuja Meksikon vastaisen rajan tilanteeseen, muttei hyväksy Ukrainan käyttämistä panttivankina neuvotteluissa. (STT-Reuters)

Lisää tiistain 12.12. seurannasta voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat