Aiheuttaako parisuhde sinulle stressiä? Pidä silmällä varoittavia merkkejä!

Tutkimusten mukaan avioliitossa olevat henkilöt elävät muita kauemmin. Tilanne voi kuitenkin olla täysin päinvastainen, jos suhde aiheuttaa jatkuvasti stressiä ja surua.

On aivan normaalia, että pitkässä parisuhteessa koetaan runsaasti iloja ja suruja. Jokaisen avioliitossa elävän kannattaa kuitenkin pitää silmällä viittä varoittavaa merkkiä. 

1. Kommunikaation puute

Aviopuolison tulisi olla sellainen henkilö, jolle voi puhua lähes kaikesta. Puhumattomuus kumppanin kanssa aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, lihassärkyä sekä masennusta.

Parisuhdeasiantuntija Rachel DeAlton mukaan naiset hoitavat parisuhteen takia ilmenevää stressiä esimerkiksi alkoholin ja lääkkeiden avulla. Tällainen käyttäytyminen ei kuitenkaan tuo ratkaisua ongelmiin, vaan lisää niitä. Kannattaakin pitää huoli siitä, että kumppanin kanssa keskustellaan arkisista asioista ja ajoittain esimerkiksi muistellaan lämpimästi ensitapaamista ja muita ihania hetkiä matkan varrelta.

2. Jatkuva riitely

Parisuhteen kannalta on välillä hyvä puhdistaa ilmaan riitelemällä. Päivittäiset riidat kuitenkin lisäävät sydänsairauksien riskiä. Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että avioliiton aiheuttamasta stressistä kärsivät naiset palasivat sairaalaan sydänongelmien takia kolme kertaa todennäköisemmin kuin muut. Jatkuva riitely nostaa myös korkean verenpaineen sekä korkean kolesterolin riskiä.

3. Unohdat pitää huolta itsestäsi

Asetatko kumppanisi tarpeet aina ennen omiasi? Parisuhteen aikana ei koskaan tule unohtaa omaa hyvinvointiaan, sillä siitä voi seurata esimerkiksi terveysongelmia, stressiä ja väkivaltaista käytöstä.

Erään tutkimuksen mukaan kannattaa esimerkiksi käydä hierojalla, sillä se alentaa stressiä ja ahdistuneisuutta. Samainen tutkimus osoittaa myös, että itsestään huolta pitäminen alensi sydänkohtauksien riskiä sekä väkivaltaista käyttäytymistä. Terveen parisuhteen kannalta onkin äärimmäisen tärkeää muun muassa hemmotella itseään.

4. Univaje

Pitääkö kumppanin kuorsaaminen tai stressi sinut valveilla? Psykologi Elizabeth Lombardon mukaan jatkuva univaje aiheuttaa muun muassa masennusta, ahdistuneisuutta ja useiden erilaisten tautien riskin kasvamista. Hyvistä yöunista kannattaa siis todella pitää huolta.

5. Syöpöttely

US National Library of Medicine National Institutes of Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ylipainon riski nousee noin 3,9 prosenttia kaikilla avioliiton satamaan astelleilla naisilla. Samainen ongelma koskee myös miehiä. Heillä ylipainon riski nousee jopa 6,1 prosenttia sinkkumiehiin verrattuna. Psykologin mukaan kumppanit mukailevat yleensä toistensa ruokailutottumuksia. Kannattaakin pitää huoli siitä, että ei tule syöpöteltyä joka päivä.

Lähde: Cosmopolitan 

Lue myös:

    Uusimmat