Stressaako? Pidä huolta, että syöt näin

Työurat kestävät pidempään kuin ennen ja samalla yhä useampi kärsii työperäisestä stressistä. Hyvinvointiasiantuntija Hanna Skyttä neuvoo, miten omaa hyvinvointia ja jaksamista voi edistää pahassa paikassa.

Eläketurvakeskuksen tuoreen selvityksen mukaan suomalaisten työurat ovat pidentyneet 2000-luvulla. Naisilla töissä vietetty aika on pidentynyt jopa nopeammin kuin elinaika, eli työn osuus elämässä on kasvanut. Miehillä työllinen aika on pidentynyt samaa tahtia kuin elinaika.

Samaan aikaan, kun työurat pitenevät, yhä useampi kärsii työperäisestä stressistä. Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston mukaan miljoonat eurooppalaiset työntekijät eri työaloilla ovat stressaantuneita töidensä takia. Jo vuonna 1996 tehdyssä kartoituksessa 28 prosenttia, melkein kolmannes eli noin 41 miljoonaa EU-maiden alueella työskentelevää, ilmoitti kärsivänsä stressistä ja sen aiheuttamista työongelmista.

miten kiireisen ja stressaantuneen kannattaa pitää huolta itsestään ja tukea omaa hyvinvointiaan.

1. Kaikki lähtee oikeasta ruoasta

– Stressaantuneena ruoansulatus hidastuu ja vatsa oirehtii. Pyri syömään mahdollisimman luonnonmukaisia raaka-aineita, mutta myös soseuttamaan ruokaa ja tekemään vaikkapa smoothieita – suosi esipureskeltua ruokaa, Skyttä vinkkaa.

Kun ruoka on helpompaa käsitellä, saa elimistömme siitä tehokkaammin irti ravintoaineet, joita se tarvitsee stressaantuneena.

Muista myös: Syö säännöllisesti ja vähähiilihydraattisesti, nauti runsaasti kasviksia, luonnon rasvoja ja hyvälaatuisia proteiineja. Vältä kahvia, kofeiinia ja alkoholia!

2. Apua lisämunuaisille

– Jos olet kroonisesti stressaantunut, lisämunuaiset saattavat uupua, ja se on vaarallista. Älä epäröi kääntyä asiantuntijan puoleen, Hanna Skyttä kertoo.

Lisämunuaisten toimintaa voi tukea oikeilla ruoka-aineilla, joita kutsutaan adaptogeeneiksi. Kyse on täysin luonnollisista aineksista, joita on käytetty lääkinnällisesti jo tuhansien vuosien ajan.

Adaptogeenisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi maca-juuri, ginseng ja pakurikääpä.

– Suomalaiset taitavat olla vähän pillerikansaa. Mennään mieluummin hakemaan apteekista jotain kuin odotetaan. Nämä adaptogeenit eivät välttämättä vaikuta saman tien, vaan siinä saattaa mennä viikkokin ennen kuin jotain rupeaa tapahtumaan, Skyttä muistuttaa.


Kaikki eivät jaa Skytän näkemystä lisämunuaisten vajaatoiminnasta ja sen yleisyydestä. Moni terveysalan ammattilainen on liittänyt sen ainoastaan Addisonin tautiin, joka on harvinainen. Terveellinen ja luonnonmukainen ruokavalio ei kuitenkaan tee hallaa kellekään!

Lue myös:

AVAn Lukupiirissä arvosteltiin Hanna Skytän Detox-kirja:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lähteet:Kilpirauhanen, Eläketurvakeskus, Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto, Terveyskirjasto, Hanna Skytän haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat