Mainos

Stora Enson Kemijärven tehtaalle useita ostajia

Kemijärven kaupunginjohtaja sanoo, että tehtaalle olisi useampia ostajaehdokkaita. Kemijärveläiset perustivat tänään peräti kansanliikkeen Stora Enson sellutehtaan puolesta.

Kemijärven kaupungin mukaan Stora Enson sellutehtaalle olisi tiedossa lähes varma ostaja. Kaupunginjohtaja Timo Korvan mukaan ehdokkaita on useampia, jos yhtiö suostuisi myymään tehtaan. Kemijärvellä vierailleen Stora Enson toimitusjohtajan Jouko Karvisen mukaan tehdasta ei myydä.

Nyt taistellaan Itä-Lapin puusta

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala sanoo Stora Enson Lapin puukaupan muuttuvan rajusti, jos tehdasta ei myydä.

Kansanliike tehtaan puolesta

Kemijärveläiset laittoivat jälleen voimansa yhteen perustamalla tänään kansanliikkeen Stora Enson sellutehtaan puolesta.

Kansanliikkeen päätavoite on, että Stora Enso suostuisi myymään Kemijärven tehtaan mahdolliselle jatkajalle. Kaupungin mukaan ostajakin on jo tiedossa. Sen tarkemmin asiaa ei kaupungista suostuta kommentoimaan.

- Meidän tavoitteemme on se, että tehtaalle tulee omistaja. Haluamme sitouttaa uuden omistajan paikkakunnalle. Sitä tukeaksemme voimme esimerkiksi turvata puun hankinnan tehtaan käyttöön, lupailee Kemijärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala.

Kemijärvellä on kuitenkin yksi ongelma. Stora Enso ei aio edelleenkään myydä tehdasta.

Kemijärvellä vieraillut yhtiön toimitusjohtaja Jouko Karvinen toi tänään hyvin selvästi esille sen, ettei yhtiöllä ole mitään aikomusta myydä lakkautettavia tehtaita.

- Keskustelussa tuli hyvin selväksi tämä erimielisyys meidän ja Stora Enson välillä. He eivät hyväksy tehtaalle jatkajaa, joka käyttää puuta omassa toiminnassaan, kaupunginjohtaja Timo E. Korva sanoo.

Kiistakapulana puu

Stora Enson perustelut Kemijärven sellutehtaan lopettamiseksi on se, että yhtiö haluaa turvata puun saannin sen muille yksiköille.

- Olemme sanoneet tehtaan johdolle, että tämä strategia osoittautuu vääräksi. Jos tehdas lakkaa, me tulemme synnyttämään täällä kysyntää Lapin puulle, joka käytännössä estää puun kuljettamisen muualle, Korva sanoo tiukasti.

- Ihmiset ovat tällä hetkellä niin suuttuneita, että se tulee radikaalisti vaikuttamaan puun hankintaan niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä, Nivala sanoo.

Nivala toteaa, että he ovat saaneet vihaisia ja periksiantamattomia yhteydenottoja Lapin lisäksi eri puolelta Suomea. Nyt perustetun kansanliikkeen ensimmäinen tavoite on päästä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Jyri Häkämiehen (kok.) puheille.

Kansanliikkeen perustamistilaisuudessa Kemijärvellä oli paikalla kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.).

- Olemme valmiit koviin joukkotoimenpiteisiin tämän asian puolesta, Nivala sanoo.

Kemijärveläiset järjestivät tänään hiljaisen mielenosoituksen tehtaansa puolesta. Mielenilmaisuun osallistui satoja lappilaisia.

Kymenlaaksoon rakennemuutosohjelma Stora Enson supistusten vuoksi

Kotkan-Haminan seudulla toimiva kehittämisyhtiö Cursor Oy valmistelee rakennemuutosohjelmaa ja nopeita toimia Stora Enson ilmoittamien supistusten vaikutusten minimoimiseksi. Ohjelman tärkeimpänä tehtävänä on pitää Stora Ensolta vapautuva työvoima perheineen Kymenlaaksossa.

Stora Enso ilmoitti viime viikolla, että se sulkee Summan paperitehtaan ja aikakauslehtipaperikoneen Anjalankoskella. Yksistään Summan tehdas työllistää suoraan yli 400 ihmistä ja välillisesti huomattavasti enemmän.

Ohjelmalla autetaan työttömiksi jääviä löytämään uusia työpaikkoja ja selvitetään mahdollisuudet siirtyä yrittäjiksi. Lisäksi tarkoitus on etsiä vapautuviin toimitiloihin uusia yrityksiä. Ohjelman avulla aiotaan myös tukea pienten ja keskisuurten yritysten kehittymistä ja kasvua.

Cursorin lisäksi ohjelman toteuttamiseen osallistuvat muun muassa Haminan kaupunki, Stora Enso, Kymenlaakson liitto, Kaakkois-Suomen TE-keskus, työvoimaviranomaiset ja Finnvera.

Cursor on yli 90 prosenttisesti kuntien omistama kehittämisyhtiö. Sen tavoitteena on saada toimialueelleen Etelä-Kymenlaaksoon pysyvää ja kannattavaa liiketoimintaa ja sellaisia palveluja, jotka tukevat alueen teollisuutta.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.