Mainos

Stora Enso myy metsiään

Stora Enso myy metsiään. Järjestelyn tavoitteena on vapauttaa pääomaa ja lisätä taloudellista liikkumavapautta.

Stora Enso myy metsiään.

Stora Enso luopuu suurimmasta osasta metsäomistuksistaan Suomessa ja Yhdysvalloissa. Omistusjärjestely koskevat yhteensä noin 730 000 hehtaaria metsää, jonka kirjanpitoarvo on noin 500 miljoonaa euroa. Järjestelyiden tavoitteena on vapauttaa pääomaa ja lisätä taloudellista liikkumavapautta ydinliiketoimintojen kehittämiseen.

Stora Enso aikoo heinäkuussa 2002 siirtää omistamansa noin 600 000 hehtaaria metsää Suomessa ja niihin liittyvän liiketoiminnan uuteen yhtiöön, joka tullaan nimeämään Tornator Oy:ksi. Vuoden 2002 loppuun mennessä osakkeita myydään institutionaalisille sijoittajille niin, että Stora Ensolle jää Tornatorissa vähemmistöosuus. Yhtiöitettävien metsien kirjanpitoarvo on noin 400 miljoonaa euroa ja markkina-arvo yli 500 miljoonaa euroa.

Yhdysvalloissa Stora Enso tarjoaa ostettavaksi noin 130 000 hehtaaria metsää Wisconsinin, Michiganin ja Minnesotan osavaltioissa. Metsät myydään suoraan institutionaalisille sijoittajille vuoden 2002 aikana. Myytävien metsien kirjanpitoarvo on noin 100 miljoonaa euroa.

Omistusjräjestelyt vahvistavat Stora Enson tasetta ja alentavat velkaantumisastetta 0,08. Velkaantumisaste oli vuoden 2001 lopussa 0,53. Velkaantumisastetavoite on edelleen 0,80 tai sitä pienempi. Sijoitettu pääoma pienenee noin 500 milj. euroa ja sijoitetun pääoman tuotto nousee 0,2 prosenttiyksikköä. Sijoitetun pääoman tuotto oli 10,8 prosenttia vuonna 2001. Sijoitetun pääoman tuottotavoite on 13 % suhdannekierron aikana. Taloudelliset vaikutukset on laskettu nykyisten kirjanpito- ja markkina-arvojen perusteella. Kaupasta saatavasta voitosta maksetaan myyntivoittovero paikallisen verolainsäädännön mukaisesti.

Nyt tehtävät järjestelyt eivät koske Stora Enson omistamia metsiä Ruotsissa, Portugalissa ja Kanadassa. Ruotsissa tutkitaan eri vaihtoehtoja metsiin sitoutuneen pääoman vapauttamiseksi. Stora Enso omistaa Ruotsissa 1,9 miljoonaa hehtaaria metsää, jonka kirjanpitoarvo on noin 700 miljoonaa euroa. Omien metsien osuus Stora Enson vuotuisesta puunhankinnasta Ruotsissa on noin neljännes, minkä vuoksi puun saatavuuden turvaaminen on mahdollisten järjestelyjen ehdoton edellytys ja vaikeuttaa toteutusta.

Stora Enson Suomessa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa sijaitsevien metsien kirjanpitoarvo on yhteensä noin 1,3 miljardia euroa ja markkina-arvo noin 2,5 miljardia euroa.

Omistusjärjestelyt eivät vaikuta Stora Enson tulevaisuuden puunhankintaan, yhtiö kertoo. Omien metsien osuus Stora Enson vuotuisesta puunhankinnasta Suomessa on noin kuusi prosenttia ja Yhdysvalloissa noin kymmenen prosenttia.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja