Suomen uusi maskisuositus julki, oma harkinta korostuu – toisen rokoteannoksen kattavuus ylittänyt 70 prosenttia

3:12
Katso videolta, millainen on uusi maskisuositus.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos piti torstaina tilannekatsauksen, jossa kerrottiin muun muassa uudesta maskisuosituksesta.

Uudessa maskisuosituksessa korostuu henkilön oma harkinta. Maskin käyttöä suositellaan harkittavaksi etenkin, jos ei ole saanut koronarokotusta.

Maskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähekkäin sekä julkisessa liikenteessä. Julkinen liikenne saattaa ruuhkautua, kun valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15.10.

Erilaisten tapahtumien riskiarvioita voi tarkastella THL:n sivuilta löytyvästä taulukosta. Lisää maskisuosituksesta voit katsoa artikkelin videolta.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös toisen rokoteannoksen kattavuuden ylittäneen 70 prosenttia. Hallituksen tavoite on 80 prosentin rokotekattavuus yli 12-vuotiailla.

MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa.

10.56 Tiedotustilaisuus päättyy.

10.52 THL on ohjeistanut, että koronataudin jo sairastaneelle riittää vain yksi rokote. MTV Uutiset kysyy, vääristääkö ohjeistus 80 prosentin rokotekattavuuden lukua toisen rokotteen osalta. THL:n Kontio vastaa, että kyseisiä henkilöitä on noin 40 000, joka on noin alle prosentin luokkaa kaikista yli 12-vuotiaista. Luku ei siis suuresti vaikuta rokotekattavuuden saavuttamiseen.

10.48 THL:n Helven mukaan lähtökohta uudessa maskisuosituksessa on se, että korostetaan ihmisen omaa harkintaa siitä, milloin riski erilaisissa tilanteissa on suuri. Uusi ohjeistus on sidottu rokotekattavuuteen, jonka tavoitteen hallitus on asettanut 80 prosenttiin toisen rokoteannoksen osalta.

10.46 STM:n Taneli Puumalainen kommentoi, että epidemia ei ole vielä ohi. Pitkittyessään se aiheuttaa hankaluuksia. Hän mainitsee muun muassa hoitovelvan, jota korona-aikana on syntynyt.

10.42 Uusi maskisuositus julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin tänään. Hieman alempaa näet kuvakaappauksen yhteenvedosta siitä, mitä suositus tulee pitämään sisällään.

10.37 THL:n Helve jatkaa rajoituksista, että vaikka kahden rokotteen kattavuus on noussut, meillä on edelleen sairaalahoitoa vaativia tapauksia. Rajoitusten äkillinen purkaminen ei ole mahdollista.

Käsihygieniaan tai sairaana kotona pysymiseen liittyvät suositukset eivät tule hetkeen poistumaan, Helve sanoo.

10.36 STT kysyy koronarajoituksien purkamisesta. STM:n Pohjola vastaa, että rajoituksia on jo nyt purettu merkittävästi, muun muassa tapahtumien osalta. Etätyösuositus poistuu ja maskeista linjataan uudelleen, Pohjola mainitsee.

10.31 Maskisuositus on tapauskohtainen eri riskiluokan tapahtumien osalta. Helven mukaan apua riskien tarkastelussa saa THL:n verkkosivuilta, kun uusi maskisuositus julkaistaan.

10.30 MTV Uutiset kysyy, mikä maskisuosituksessa muuttuu. THL:n Helve vastaa, että ihmisen oman harkinnan osuus kasvaa.

10.27 Jos rokotekattavuus ei nouse selvästi, sairaala- ja tehohoidon tarve jatkunee nykyisellä tasolla useiden viikkojen ajan.

10.23 STM:n Pasi Pohjola kertoo nyt sairaalahoidossa olevista potilaista.

10.18 Alla näet kuvakaappauksen THL:n uudesta maskisuosituksesta.

10.16 Maskisuositus muuttuu.

10.14 Ottakaa ihmeessä ne rokotteet, joita tarjotaan ja pyrkikää ottamaan täysi rokotussarja, Helve vetoaa.

10.14 Kirkkaasti suurin osa tapauksista todetaan rokottamattomilla, Helve sanoo.

10.12 Koronaluvut eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempiin, sillä testausstrategia on muuttunut. THL kertoi myös tällä viikolla, että se ei enää julkaise jatkossa päivittäisiä tapausmääriä, sillä se ei ole oikea epidemian seurannan mittari.

10.11 Viime sunnuntaina sairaalahoidossa vuodeosastoilla oli Suomessa 56 potilasta ja 25 tehohoidossa. Kuolleisuus on tällä hetkellä matalalla tasolla.

10.10 EU:n osalta alueellisia eroja esiintyy tautitapausten ja menehtyneiden osalta huomattavan paljon.

10.09 THL:n Otto Helve kertoo nyt pandemian globaalista tilanteesta.

10.07 THL:n suositus kolmannen rokoteannoksen osalta on, että vaikeasti immuunipuutteiset henkilöt saavat rokotteen kolmannen annoksen. Muiden osalta kolmannen rokotteen tarvetta pohtii kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä parhaillaan.

10.05 Tämän päivän toisen rokoteannoksen kattavuuden prosentti Suomessa on 70,2. Hallituksen tavoite on 80 prosenttia.

10.04 Toisen rokoteannoksen kattavuus on Suomessa sairaanhoitopiireittäin 65–78 prosentin välillä. Erot alueittain ovat suuria, mutta varsin hyvässä tilanteessa ollaan, Kontio sanoo.

10.03 Suomessa on tällä viikolla päästy toisen rokoteannoksen kattavuudessa ohi Euroopan keskiarvon.

10.02 Mia Kontio THL:stä kertoo maailman rokotekattavuuden nousevan koko ajan. Maailmassa annetaan 20–30 miljoonaa annosta päivittäin.

10.00 Tästä alkaa MTV Uutisten reaaliaikainen seuranta infotilaisuudesta. Tervetuloa mukaan.

Muokattu artikkelia kello 10.25: Äänessä olleiden nimet oikeiksi. Toisena äänessä oli Otto Helve, ei Pasi Pohjola.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja