MTV seurasi: Tehohoidon tarve kasvanut huomattavasti viimeisten päivien aikana – "Lisätoimenpiteitä tarvitaan – ne ovat välttämättömiä"

STM ja THL tiedottivat koronatilanteesta EU-maissa ja Suomessa: Erityisesti Viron tilanne huolestuttava 3:32
STM ja THL tiedottivat koronatilanteesta EU-maissa ja Suomessa: Erityisesti Viron tilanne huolestuttava.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät aamupäivällä tilannekatsauksen Suomen koronavirustilanteesta.

Paikalla tilaisuudessa olivat STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja Fimean lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri.

MTV Uutiset seurasi tilaisuuden tässä artikkelissa.

11.14: Tilaisuus on päättynyt. Kiitoksia kaikille seuraajille.

11.12: Seuraava kysymys koskee Astra Zenecan koronarokotukseen liittyvää uutisointia ja kyseisen rokotteen käyttämisen keskeyttämistä.

Puumalainen kertoo, ettei hänellä ole tiedossa, kuinka paljon ihmiset ovat peruuttaneet koronarokotuksia, mutta epäilee, että peruutuksia on tapahtunut. Puumalainen muistuttaa, että kaikki koronarokotteet vaikuttavat hyvin tehokkailta.

11.09: Seuraava kysymys koskee Turussa ilmi tullutta uutta koronavarianttia.

THL:n Puumalaisen mukaan kyseisessä variantissa on piirteitä eteläafrikkalaisessa virusmuunnoksessa. Siinä on kuitenkin myös muita muutoksia, joiden merkitystä ei vielä tiedetä. Puumalainen kertoo, että lisätietoa siitä saadaan todennäköisesti vasta ensi viikolla.

11.08: Seuraava kysymys koskee nuorten osuutta rokotuksista. Pitäisikö nuoria priorisoida rokotuksissa, koska heidän keskuudessaan ilmaantuvuus on suurta.

THL:n Puumalainen vastaa, että koska rokotemäärät ovat rajallisia, niin lähes kaikki maat ovat valinneet sen strategian, että estetään kuolemantapauksia ja sairaalahoitoa tarvitsevien määrää sillä, että rokotetaan niitä henkilöitä, joilla on suurin riski.

Jos rokotusten painopistettä siirrettäisiin nuorempiin, niin ikääntyneitä ja riskiryhmäläisiä joutuisi sairaalahoitoon ja menehtyisi.

11.05: Seuraava kysymys koskee koronatestauksia. Kuinka usein korona todetaan vasta toisella tai kolmannella testillä.

THL:n Puumalaisen mukaan kysymykseen on vaikea vastata yksiselitteisesti. Toisella testillä koronan löytyminen voi olla huomattavasti suurempi kuin ensimmäisellä. Koronan löytyminen edes kolmannella testillä voi olla hyvin pieni henkilöllä, jolla ei ole mitään oiretta tai kontaktia sairastuneeseen henkilöön.

11.03: Seuraava kysymys koskee myös rajoituksia. Voiko pääsiäisenä tavata perhettä alueella, missä tautitilanne on parempi?

THL:n Puumalainen toivoo, että kaikki suomalaiset voivat viettää pääsiäistä. Pääsiäisen liikkuminen pitäisi tehdä vain terveenä. Omalle mökille voi mennä, mutta sinne ei pitäisi kutsua esimerkiksi sukulaisia. Pääsiäistä pitää viettää varovaisesti koko Suomessa, Puumalainen toteaa.

11.01: Seuraava kysymys koskee rajoitusten purkua. Millaiselle tasolle pitää päästä, että rajoituksia voidaan purkaa?

THL:n Puumalaisen mukaan epidemiatilanteeseen pitää saada hyvin selkeä käänne niillä alueilla, missä liikkumisrajoituksia otettaisiin käyttöön. Myös muun Suomen osalta pohditaan, olisiko rajoituksia lisättävä. Epidemiaan liittyy nyt pahenemisen uhka.

Tartuntatapausten määrää ja sairaalahoidon potilasmäärä pitää saada nyt alemmaksi.

10.58: Seuraava kysymys koskee tartuntojen lähteitä. Onko esimerkiksi rakennustyömailla tilanne parantunut?

THL:n Puumalaisen mukaan rakennustyömailla ja eri teollisuuden sektoreilla tapahtuu yhä tartuntoja. Helsingistä saatujen tietojen perusteella työmaatartunnat ovat kuitenkin viime viikkoina vähentyneet, mikä kertoo Puumalaisen mukaan siitä, että alan toimijat toimivat vastuullisesti ja hyvin laajat testauskäytännöt ovat käytössä.

Puumalaisen mukaan jokainen työnantaja joutuu käymään nyt läpi, kuinka välttämätöntä työpaikalle meneminen on ja olisiko etätyötä mahdollisuus tehostaa.

10.52: Seuraava kysymys koskee koronarokotuksia.

THL:n Puumalaisen mukaan tällä hetkellä 70-vuotiaiden rokottaminen etenee hyvin, ja sitä vanhempia on enemmän rokotettu. THL arvioi, että viikkojen 15-16 aikana kaikki 70 vuotta täyttäneet ovat saaneet halutessaan koronarokotteen.

Lääketieteelliset riskiryhmät on Puumalaisen arvion mukaan rokotettu noin 3-4 viikkoa myöhemmin.

Vielä ei ole päätetty, miten rokotukset jatkuvat siitä eteenpäin. Puumalaisen mukaan lääketieteellisesti perustelluinta olisi rokottaa seuraavaksi 60-70-vuotiaat. Arviointityö sen osalta jatkuu.

10.49: Seuraava kysymys liittyy liikkumisrajoituksiin.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastaa, että liikkumisten rajoittaminen on välillinen keino siihen, että pystytään välttämään niitä kohtaamisia, jotka tapahtuvat yksityistilaisuuksissa.

10.42: Puumalaisen mukaan nyt selvitetään alle 65-vuotiaiden rokotusten jatkoa Astra Zenecan koronarokotteella. Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin selvitykset jatkuvat.

Puumalaisen mukaan rokotukset jatkuvat Astra Zenecan rokotteella aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.

10.38: MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa kysyy Astra Zenecan rokotteen tilanteesta. THL:n Puumalaisen mukaan Astra Zenecan toisen rokotteen antaminen tulee ajankohtaiseksi viikolla 17.

Puumalaisen mukaan Suomessa todetut kaksi mahdollisesti rokotukseen liittyvää aivolaskimotukostapausta on alle 65-vuotiailla. Vielä selvitetään, löytyykö niissä syy-yhteyttä Astra Zenecan koronarokotteeseen.

10.36: Nyt siirrytään toimittajien kysymyksiin.

10.35: Fimeaan oli eiliseen mennessä ilmoitettu yhteensä 1155 haittavaikutusilmoitusta koronarokotteista. Näverin mukaan Astra Zenecan koronarokotteeseen liittynyt uutisointi on selkeästi lisännyt aktiivisuutta ilmoittaa haittavaikutuksista sen rokotteen osalta.

10.32: Näverin mukaan kaikkien rokotteiden turvallisuutta seurataan koko ajan. Hän puhuu haittavaikutusilmoitusten prosessista ja niiden seurannasta.

10.31: Seuraavaksi puhuu Fimean Liisa Näveri.

10.30: On selvää, että muuntovirukset ovat muuttaneet olennaisesti epidemian käyttäytymistä, Voipio-Pulkki kertoo. Epidemian kääntyminen uudelleen kasvuun on Voipio-Pulkin mukaan pienestä kiinni.

10.28: Kotimaisten tartuntojen tartunnanlähde saatiin viime viikolla selvitettyä noin 68 prosentissa tapauksista. Kolmannes uusista tartunnoissa todettiin jo karanteeniin asetetuilla.

Ulkomaisten tartuntojen osuus on melko pieni, noin prosentin luokkaa.

10.26: Pääkaupunkiseutu on tällä hetkellä epidemian vaikein alue. Husin ennusteen mukaan sairaalahoidon tarve kasvaa yhä lähitulevaisuudessa. Voipio-Pulkin mukaan hoidon tarve tulee vielä pitkään kasvamaan.

Eniten tehohoitoa tarvitsevia koronapotilaita on Hyksin erityisvastuualueella, 38 ihmistä. Kokonaiskuormitus Suomen tehohoito-osastoilla on nyt 70 prosentin luokkaa.

10.23: Nyt myös tehohoidon potilaiden määrä on kääntynyt nousuun. Tämä selittyy osittain sillä, että tehohoidossa on pitkäaikaisia hoitojaksoja.

10.22: Epidemian alati kiihtyvä kasvu on hidastunut, mutta Suomessa ollaan yhä korkealla tasolla, Voipio-Pulkki kertoo. Testejä tehdään viikkotasolla noin 150 000. Ihmisiä kehotetaan hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä.

10.18: Nyt tilanteesta kertoo STM:n Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

10.17: Lisätoimenpiteitä tarvitaan Puumalaisen mukaan, jotta sairaalahoidon ja tehohoidon huolestuttava kehitys ja tilanteen äkillinen pahemeninen voidaan torjua. Ne ovat välttämättömiä, Puumalainen toteaa.

10.16: Alueellisesti koronatilanne on huonontunut entisestään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Esimerkiksi Helsingissä ilmaantuvuus on nyt 483 / 100 000 asukasta viimeisen kahden viikon aikana.

10.11: Kaikkein vanhimpien ikäryhmien kohdalla taudin ilmaantuvuus on kehittynyt eri tavalla kuin muiden ikäryhmien kohdalla. Puumalaisen mukaan se kertoo, että suosituksia noudatetaan hyvin, ja rokotteet ovat toimineet.

Nuoret aikuiset ovat se ryhmä, jossa on korkein taudin ilmaantuvuus tällä hetkellä. Tämän jälkeen nuoret.

10.07: Tänään raportoidaan noin 730 uutta tartuntaa. Tarkka määrä varmistuu puoleen päivään mennessä. Ilmaantuvuus on Suomessa nyt reilut 170. R-luku on Suomessa edelleen yli 1 eli epidemia kiihtyy Suomessa.

Viime viikolla todettujen uusien koronatapausten määrät hieman laskivat ensimmäistä kertaa sitten helmikuun puolivälin jälkeen. Vaikka epidemian valtakunnallinen kasvu on toistaiseksi tasaantunut, tartuntoja todetaan edelleen hyvin runsaasti.

Maaliskuun aikana kuormitus erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla on kasvanut. Tehohoidon tarve on lisääntynyt huomattavasti, erityisesti viimeisten päivien aikana.

10.05: Puumalainen käy läpi lyhyesti Euroopan maiden epidemiologisen tilanteen. Puumalaisen mukaan tilanne on mennyt monessa maassa huonompaan suuntaan.

Puumalaisen mukaan Viron tilanne on huolestuttava. Tapauksia on päivittäin Puumalaisen mukaan erittäin paljon, ja ilmaantuvuus jatkaa edelleen EU-maiden ja ehkä koko maailman korkeimmalla tasolla.

10.02: Tilaisuus alkaa. Ensin puhuu THL:n Taneli Puumalainen.

9.58: Tilaisuus alkaa hetken kuluttua, tervetuloa seuraamaan!

Lue myös:

    Uusimmat