STM ja THL kertoivat Suomen koronatilanteesta: Tilanne kääntynyt huonoon suuntaan kaikilla mittareilla – rokotuskattavuus ei riitä estämään sairalaahoidon tarvetta

Tämä on Suomen koronatilanne juuri nyt – katso tiedotustilaisuus 1:00:15

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat tänään Suomen koronatilanteesta tiedotustilaisuudessa. Sekä tartuntamäärät että sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut. 

MTV Uutiset seurasi STM:n ja THL:n tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

10.58 Strategiajohtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä koronapassin käytöstä työpaikoilla: "Tähän liittyy paljon perusoikeuksiin ja työoikeuteen liittyviä kysymyksiä, joita käydään useissa ministeriöissä läpi. On vielä liian varhaista arvioida, mihin selvityksissä päädytään. Tämä ei ole helpoimmasta päästä lainsäädäntöä."

10.54 Helve: "Koronapassin tarkastaminen vasta puolilta öin on täysin vastoin ajatustamme. Koronapassin käytön pitäisi kattaa koko rajintolan aukioloajan."

10.52 Voipio-Pulkki pikkujouluista: On turvallista viettää pikkujouluja niiden ihmisten kanssa, joita muutenkin tapaa.

10.47 Helve: Rokotuskattavuuden teoreettista maksimia ei tiedetä. Mitään tavoitelukua tai odotusarvolukua ei voida tässä vaiheessa tai ehkä koskaan asettaa.

10.45 Voipio-Pulkki koronapassin vaikutuksesta epidemian hillitsemisestä Suomessa: "Seurata-aika ja käytön laajuus ovat olleet sellaisia, että suoranaista näyttöä ei ole."

10.42 Otte Helve vastaa kysymykseen siitä, miksi 80 prosentin rokotuskattavuus asetettiin alunperin rajoitusten purkamisen rajaksi: "Emme tunne vielä tarpeeksi koronaviruksen leviämistä. Emme tienneet vielä keväällä riittävän hyvin,  miten kaksi rokotusannosta saanut levittää tautia. Mahdollisuus on todennäköisempi kuin uskoimme."

10.38 Otto Helve: Sairaalahoidossa olevien, kaksi rokoteannosta saaneiden määrän kasvu johtuu siitä, että kaksi rokotusannosta saaneiden määrä on kasvanut. "Korostan, että rokotteen antama suoja on erittäin hyvä."

10.30 On ilmiselvää, että rokotukset ovat jarruttaneet voimakkaasti epidemiaa. "Rokotukset kannattaa edelleen ottaa".

10.28 "Sairaalahoidon tarpeessa ei ole odotettavissa laskua." Erikoissairaanhoidon kuormitus jakaantuu aiempaa tasaisemmin koko maahan. Erikoissairaanhoidon tarve todennäköisesti kasvaa vähän.

10.27 Voipio-Pulkki: Kaksi kertaa rokottettujenkaan ilmaantuvuus ei ole ihan olematon. "Siellä on henkilöitä, joiden rokotteen teho on syystä tai toisesta alkanut hiipua."

10.24 Voipio-Pulkki tartuntatilanteesta: Yleiskuva kaikilla alueilla valitettavasti selvästi ylöspäin.

10.23 Tartuntojen määrä hypännyt 5100 tartuntaan viikossa. Voipio-Pulkki: Rokotuskattavuus ei riitä estämään tartuntojen kasvua eikä pienentämään sairaalahoidon tarvetta.

10.21 Voipio-Pulkki: Epidemian tilanne on kääntynyt selvästi ja usealla mittarilla selvästi huonompaan suuntaan.

10.20 Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Turussa ja Tampereella koronaviruksen määrä jätevedessä oli korkein koskaan mitattu.

10.18 Helve: Ilmaantuvuudet ovat yhä korkeita kaikissa ikäluokissa.

10.16 Postitiivisia testejä on annettu viimeisen neljän täyden viikon aikana jokaisella entistä enemmän. Viime viikolla 6,2 prosenttia tehdystä testeistä oli positiivisia. "Meillä on huoli, tavoitetaanko kaikkia tartunnan saaneita."

10.14 Koronaan on nyt menehtynyt 1212 ihmistä.

10.12 Tapausmäärät ovat nousussa. Viime viikolla lähes 1000 koronatapausta enenmmän kuin toissa viikolla.

10.09. Helve: Rokotuskattavuus nousee nopeimmin tällä hetkellä nuorimmissa ikäryhmissä.

10.07 Helve kertoo, että ensimmäisten ja toisten rokotusannosten antaminen on vähentynyt huomattavasti. Toisia annoksia on annettu jopa 40 prosenttia vähemmän kuin edellisellä täydellä viikolla.

10.04. Tiedotustilaisuus alkaa. Mukana ovat ylilääkäri Otto Helve THL.stä ja johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Lue myös:

    Uusimmat