Mainos

St1 tuplaa etanolituotantonsa, uusi laitos nousee Jokioisiin

Suomalainen energiayhtiö St1 aikoo kaksinkertaistaa etanolituotantonsa, kun yhtiö käynnistää ensi vuoden alussa uuden laitoksen Lounais-Hämeessä.

MTV:n uutisten tietojen mukaan Jokioisten laitos tulee käyttämään raaka-aineena tärkkelystä, jota jää yli entisen Suomen Sokerin tehtaan tuotannosta. Tehdasta pyörittää nykyään entsyymejä valmistava Genencor, joka on toimittanut tärkkelysjätteensä kemianteollisuudelle.

St-ykkösen johto ei halua vielä tässä vaiheessa kommentoida hanketta.

Tärkkelyksen hyödyntäminen on uusi aluevaltaus biopolttoaineiden valmistuksessa, sillä tähän asti St1 on tehnyt etanolia kaupan ja leipomoiden jätteistä.

Jokioisten laitoksesta tulee viisi kertaa suurempi kuin yhtiön nykyiset etanolilaitokset. St1 valmistaa etanolia viidellä paikkakunnalla Lappeenrannassa, Haminassa, Närpiössä, Vantaalla ja Lahdessa.

St1 etsii nyt aktiivisesti uusia raaka-aineita etanolinvalmistukseen. Ennen kesää valmistuu Hämeenlinnan laitos, jossa etanolia tehdään kotitalouksien ja suurkeittiöiden biojätteistä.

Työntekijöiden palkkaaminen Jokioisten ja Hämeenlinnan laitoksiin on jo käynnissä. Etanolinvalmistus onnistuu pienellä miehityksellä, joten työpaikkoja syntyy melko vähän.

Uusia laitoksia ja raaka-aineita tarvitaan, sillä Suomi on sitoutunut EU:n biopolttoainetavoitteisiin. Tänä vuonna autojen tankeissa pitää olla jo vajaa kuusi prosenttia biopolttoainetta.

St1 on oman valmistusmenetelmänsä ansiosta saanut paljon julkisuutta, mutta aivan toisen kokoluokan toimija on Neste Oil. Palmuöljyä käyttävä Neste Oil rakentaa kahta jättitehdasta Singaporeen ja Rotterdamiin. Neste Oil pyrkii nousemaan maailman johtavaksi biodieselin valmistajaksi.

Katso Jussi Kärjen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.