Mainos

SS: Vainaja määrättiin korvauksiin pahoinpitelystä

Valtiokonttori määräsi kuolleen miehen korvauksiin pahoinpitelystä, vaikka tapausta ei koskaan viety oikeuteen. Asiasta kertoo Savon Sanomat.

Perikunnalle lähetettiin tänä syksynä yllättäen 2 800 euron lasku lähihoitajan kivusta ja särystä, kaksi ja puoli vuotta miehen kuoleman jälkeen. Vaatimuskirjeessä vainaja velvoitettiin maksamaan korvauksia rikosvahinkolain nojalla.

Miehen katsottiin syyllistyneen lievään pahoinpitelyyn kuolemansairaana.

Savon Sanomien mukaan aivosyöpää sairastanut mies oli käynyt kiinni sairaalassa hoitajaan kaksi viikkoa ennen kuolemaansa. Hoitaja oli hakenut korvauksia valtiolta kivusta ja särystä. Vainajan perikunnalla ei ollut koko prosessista tai sairaalassa tapahtuneesta välikohtauksesta mitään tietoa. 

– Olemme aivan ihmeissämme, mistä on kysymys. Mitään oikeudenkäyntiä miestäni kohtaan ei ole ollut, sanoo leski lehdelle.

Perhe on ollut järkyttynyt siitä, että kuolemansairas isä on katsottu korvausvelvolliseksi.

– Eihän hän mikään rikollinen ollut. Hän ei ollut enää tässä maailmassa, ei kyennyt kommunikoimaan, leski sanoo haastattelussa.

"Tämä on mennyt ihan väärin"

Savon Sanomien haastattelema Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää tapausta ennenkuulumattomana ja kohtuuttomana.

– Rikosta tässä ei ole tapahtunut. Mies on ollut vakavasti sairas ja siten syyntakeeton. Jos tapaus olisi mennyt oikeuteen, häntä ei olisi tuomittu korvauksiin, Tolvanen sanoo lehdelle.

– Asianomistajalle tapahtunut vahinko korvataan aina. Eri asia on, mikä taho korvaa. Tässä valtio on korvannut ja sitä nyt peritään jälkikäteen perikunnalta takaisin.

Tolvanen kummeksuu lehdessä sitä, miksi Valtiokonttori ei ole kuullut asiassa lainkaan kuolinpesän edustajia.

– Tämä on mennyt ihan väärin. Valtiokonttorin olisi pitänyt sen verran nähdä vaivaa, että olisi selvittänyt, mikä miehen tila on. Hänhän oli kuollut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.