SS: Samin uskomaton tarina – ponnisti ammattikoulusta lääkikseen lukemalla 6-9 tuntia päivässä

Sami Halmela opiskeli ensin ammattioppilaitoksessa sähköasentajaksi, mutta sitten haaveet lääkärin urasta heräsivät jälleen, kertoo Savon Sanomat.

Sami Halmela, 21, opiskelee parhaillaan Itä-Suomen yliopistolla Kuopion kampuksella lääketiedettä. Halmela ei ole käynyt lainkaan lukiota, vaan hän opiskeli ensin ammattioppilaitoksessa sähköasentajaksi.

Nuoren miehen tarina ei ole perinteisimmästä päästä, sillä suurimmalla osalla lääketieteen opiskelijoista on ylioppilastutkinto. Halmela näkikin unelmansa eteen paljon vaivaa.

Savon Sanomien mukaan Halmela oli miettinyt lääkärin ammattia jo yläasteella, mutta oli pitänyt lääketieteelliseen pääsemistä liian vaikeana.

– Jo toisena opiskeluvuonna ammattikoulussa aloin miettiä, haluanko oikeasti olla tällä alalla seuraavat 40 vuotta. Aika nopeasti tulin siihen tulokseen, että en halua. Viimeisenä opiskeluvuonna työharjoittelupaikan työkaveri haki hammaslääkikseen. Ajattelin, että miksi ei.

Savon Sanomat kertoo, että Halmela alkoi heti lukea lääkiksen pääsykokeisiin, kun hän valmistui ammattikoulusta.

– Luin kesästä 2014 lähtien puoli vuotta ja tein samalla osa-aikaisena töitä. Silloin luin joka päivä 6–8 tuntia. Sitten tuli intti, joka keskeytti lukemisen.

Uurastus palkittiin

Ensimmäisellä kerralla pääsykokeissa keväällä 2015 ei vielä tärpännyt vähäisen lukemisen vuoksi, mutta jo samana kesänä Halmela alkoi uudelleen päntätä pääsykokeisiin.

Halmela luki koko vuoden noin 6–9 tuntia joka päivä. Uurastus palkittiin ja Vantaalta kotoisin oleva Halmela pääsi sisään. Nuori mies pääsi opiskelemaan siinä porukassa, jolta noteerattiin vain pääsykokeen tulokset.

Savon Sanomien mukaan vuonna 2015 Suomen yliopistoissa opiskeli 160 725 opiskelijaa, joista vain 3 712 eli 2,3 prosenttia oli sellaisia, joilla oli aiemmin suoritettuna ammatillinen tutkinto, mutta ei ylioppilastutkintoa.

Samana vuonna lääketieteen opiskelijoita oli 6 275, joista vain 0,37 prosentilla oli aiemmin suoritettuna ammatillinen tutkinto, mutta ei ylioppilastutkintoa.

Lue myös:

    Uusimmat