Mainos

Sri Lanka järjestää kansanäänestyksen tulitauosta

Sri Lankan hallitus syyttää vuonna 2002 solmittua tulitaukosopimusta tamilisissien suosimisesta. Yli 35 vuotta jatkuneet yhteydenotot ovat surmanneet yli 60 000 ihmistä.

Sri Lanka aikoo järjestää kansanäänestyksen tulitaukosopimuksesta tamilisissien kanssa. Presidentti Mahinda Rajapakse haluaa kuulla kansan mielipiteen viisi vuotta sitten solmitusta sopimuksesta.

- Mikäli kansa vastustaa tulitaukosopimusta, hallitus vetäytyy siitä, hallituslähde sanoi valtion sanomalehden mukaan.

Norjan vuonna 2002 välittämä tulitaukosopimus ei näy Sri Lankassa. Ilmahyökkäykset, taistelut ja väijytykset ovat lähes päivittäisiä.

Levottomuuksia on lisännyt entisestään tamilisissien viikko sitten tekemä ensimmäinen ilmaisku. Sri Lankan joukot jatkoivat tamilisissien tukikohdiksi epäiltyjen kohteiden pommittamista saaren koillisosissa tänään.

- Tulitaukosopimuksen oli määrä lopettaa vihamielisyydet -- nyt haluamme ratkaista koko konfliktin, emme vain lopettaa taisteluja, ulkoministeri Palitha Kohona sanoi.

Sri Lankan hallitus syyttää, että tulitaukosopimus suosii tamilisissejä. Osapuolten väliset rauhanneuvottelut päättyivät tuloksettomina viime vuoden lokakuussa.

Tamilisissit vaativat tulitaukosopimuksen säilyttämistä pohjana uusille neuvotteluille.

- Jos hallitus kieltäytyy noudattamasta tulitaukosopimusta, tulkitsemme sen sodanjulistukseksi, tamilien poliittisen siiven johtaja S. P. Thamilselvan sanoi.

Yli 60 000 ihmistä on saanut surmansa 35 vuotta jatkuneissa yhteenotoissa hallituksen ja tamilisissien välillä. Tamilit haluavat perustaa itsenäisen valtion maan pohjoisosaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.