Mainos

SPR:n kenttäsairaala avasi ovensa Bamissa

Suomalainen pelastusryhmä on palannut takaisin kotimaahan. Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalan ensimmäiset potilaat on puolestaan otettu vastaan Bamissa.

Kaksikymmenvuotias Nusrat Moradzadeh oli nukkumassa tapaninpäivän aamuna, kun maanjäristys romahdutti hänen kotinsa osittain. Nusrat selvisi järistyksestä hengissä, mutta sai erilaisia vammoja ja lisäksi häntä huimaa koko ajan. Tänään hänestä tuli Suomen Punaisen Ristin Bamiin pystytetyn kenttäsairaalan ensimmäinen potilas.

-Hänellä on ainakin aivotärähdys ja kipua olkapäässä ja lantion seudulla, kertoi suomalaisten avustustyöntekijöiden tiedottaja Lasse Kylänpää puhelimitse Bamista.

Kenttäsairaala on pystytetty ripeästi, sillä tarvikkeet saapuivat maanjäristyksen tuhoamaan kaupunkiin tiistaina. Kaikki ei ole vielä aivan valmista, mutta potilaita voidaan jo ottaa vastaan.

-Ja tarve on suuri. Tässä lähistöllä on muutamia ulkomaisten avustusjärjestöjen klinikoita, joista on tarkoitus tuoda meille noin satakunta potilasta, kun avustusjärjestöt lähtevät täältä lähiaikoina, sanoi sairaalaryhmää johtava suomalainen sairaanhoitaja Rea Noponen.

Sairaala toimii pääosin suomalaisen ja norjalaisen työvoiman varassa. Itävallan Punainen Risti tekee työtä varmistaakseen veden saamisen sairaalaan. Myös Saksan Punainen Risti on sairaalahankkeessa mukana.

Yhteistyö iranilaisten kanssa hyvää

-Yhteistyö iranilaisten kanssa on sujunut erittäin hyvin. Yhteistyö sekä Iranin terveysministeriön ja Punaisen Puolikuun kanssa on ollut erittäin joustavaa. Molemmat ovat olleet kiitettävällä tavalla mukana sairaalan rakentamisessa, Kylänpää kertoo.

Ministeriön kanssa on myös sovittu, että kenttäsairaalasta tulee Bamin kaupungin ykkössairaala.

Suomalaispelastajat palasivat Iranista

Suomalainen komennuskunta on palannut pelastustöistä Iranin maanjäristysalueelta illansuussa. Ryhmänjohtaja Simo Wecksten luonnehti suomalaisten panosta operaatiossa hyvin merkitykselliseksi.

- Annoimme erittäin ratkaisevaa tukea YK:n koordinoimistoiminnalle paikan päällä. Bamin lentokentälle perustettu koordinointikeskus käynnistyi oikeastaan vasta saapumisemme jälkeen. Luovutimme muun muassa tekniset johtovälineet sinne, Wecksten kuvaili Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Suomalaisten lähtö Iraniin viivästyi Ukrainasta tilatun rahtikoneen myöhästymisen vuoksi. Niin palomiesten kuin pelastusylijohtaja Pentti Partasen toiveissa onkin saada Suomeen oma rahtikone, jotta pelastustehtäviin päästäisiin aina mahdollisimman nopeasti.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 02.01.2004).

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.