SPR:n asiantuntijat: Moni ei uskalla antaa ensiapua

Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin terveydenhuollon suunnittelija Pirkko-Liisa Laitinen sekä vapaaehtoistyötä tekevä Jari Penttilä kertoivat Studio55.fi-ohjelmassa ensiavusta.

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut vapaaehtoistyöntekijä Jari Penttilä arvelee, että harva suomalainen uskaltaa tosipaikan tullen toimia hätätilanteessa.

– Usein tilanteen sattuessa, kun menemme paikalle, moni on vain vieressä katsomassa eikä auttamassa ollenkaan. Ei uskalleta mennä apuun, Penttilä sanoo.

– Se ei varmaan ole osaamisesta kiinni, eikä tiedosta tai taidosta, vaan juuri siitä uskalluksesta auttaa. Useimmilla ensiapukursseilla ensimmäinen kysymys on, että miten uskallan mennä tilanteeseen, jos teenkin väärin? terveydenhuollon suunnittelija Pirkko-Liisa Laitinen sanoo.

Laitinen haluaakin rohkaista jokaista suomalaista auttamaan.

– Väärin ei voi tehdä, voi vain auttaa, Penttilä komppaa.

Kaikkein keskeisintä Laitisen mukaan on harjoitella hätäensiapua ja osata auttaa siihen saakka, kunnes ammattilaiset saapuvat paikalle.

– Vaikka ammattiapua tulisi jo muutamassa minuutissa, se voi joissakin tilanteissa olla liian pitkä aika ilman tiettyjä ensiaputoimenpiteitä.

Klikkaa kuvaa ja katso lähetyksestä, mitä SPR:n asiantuntijat neuvoivat.

Studio55.fi

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat