Mainos

SP: Pankeilla hyvät tappiopuskurit

Lyhyen ajan riskitekijänä Suomen Pankki pitää kansainvälisen talouden huonoa kasvua.

Suomessa pankkien pitkän ajan selkein riskitekijä liittyy yritysten pysymiseen elinvoimaisina ja kasvukykyisinä. Suomen Pankin tänään julkistamien laskelmien mukaan suomalaiset pankkien tappiopuskurit kestäisivät kuitenkin myös ennustettua selvästi heikomman talouskehityksen.

Lyhyen ajan riskitekijänä Suomen Pankki pitää sitä, että kansainvälinen talous ei kasvaisi odotetusti ja se heijastuisi Suomeen.

- Suomen pankkisektorin lyhyen aikavälin riskinäkymät ovat varsin hyvät ja sektorin voidaan odottaa pysyvän vakaana, Suomen Pankki arvioi.

Kotitalouksien kasvavat velat suurin huolenaihe

Matti Louekoski

Rahoitusjärjestelmän vakaus -raportista selviää, että kotitalouksien velat ovat kasvaneet käytettävissä olevaa tuloa nopeammin vuodesta 1998 lähtien. Asuntoluottojen osuus kaikista veloista on kasvanut tasaisesti jo kymmenen vuoden ajan, kun korot ovat laskeneet ja asuntojen hinnat nousseet. Muita luottoja suomalaisilla on vähemmän kuin 80-luvun lopussa.

- Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet ja lainamäärät selvästi kasvaneet, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Matti Louekoski sanoi tiedotustilaisuudessa. Kahden viima vuoden aikana otettujen uusien lainojen maksuaika on keskimäärin 16 vuotta ja koko 80 000 euroa.

Louekoski muistutti, että vaihtuvakorkoiset lainat altistavat korkoriskille. Louekosken mukaan tilanne ei kuitenkaan näytä hälyttävältä. Nyt kotitalouksien velkaantumisaste on varsin kohtuullinen kansainvälisesti ja historiallisesti vertaillen, Louekoski arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.