Soulissa mellakoita

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa puhkesi tänään mellakoita, kun poliisi yritti hajottaa kyynelkaasun avulla noin tuhannen ihmisen mielenosoituksen. Ay-liike on järjestänyt protesteja Soulissa liki päivittäin siitä saakka, kun parlamentti hyväksyi uuden kiistellyn työlain joulukuun lopussa. Myös hallituksen vastainen lakkoliike on kaiken aikaa laajentunut.

Presidentti Kim Young Sam antoi tänään pidätysmääräyksen useista ay-johtajista saadakseen laittomaksi julistetut lakot loppumaan. Korean ammattiliittojen keskusjärjestö on kehottanut 1,2 miljoonaa jäsentään kahden päivän lakkoon ensi viikolla. Lakko vaikeuttaa mm. sähköntuotantoa sekä satama- ja laivaliikennettä.

Ay-liikkeen johto ilmoitti eilen lakkojen huomattavasta laajenemisesta myös julkiselle sektorille, mikäli johtajia pidätetään. Uutta työlakia koskevan kiistan kummatkin osapuolet ovat viime päivinä saaneet arvovaltaista taustatukea. Presidentti Kim Young-sam on asettunut tukemaan hallitusta ja työntekijöiden oikeuksia kaventavaa lakia sanoen sen lisäävän maan taloudellista kilpailukykyä.

Kansainvälinen ay-liitto tuomitsi työlain

Kansainvälinen ammattiliittojen yhdistys ICFTU puolestaan tuomitsi eilen Etelä-Korean uuden työlain. Järjestö sanoi, ettei uusi laki korjaa aiempien lakien puutteita, ja että se rikkoo kansainvälisesti tunnustettuja ammattiyhdistysoikeuksia.

YK:n alainen Kansainvälinen työjärjestö ILO pyysi eilen Etelä-Korean hallitukselta vastausta valitukseen, jonka ICFTU on tehnyt. Viime vuonna ILO kehotti Etelä-Koreaa tunnustamaan kielletyn KCTU-ammattiliiton.

Vienti tukossa

Lakkoaalto on lamauttanut suuren osan maan keskeistä vientiteollisuutta. Myös useiden pankkien ja vakuutusyhtiöiden työntekijät antoivat eilen tukensa ay-liikkeen vaatimuksille, joiden mukaan äskettäin hyväksytty työlaki on kumottava.

Lakot käynnistyivät hallitsevan Uusi Korea puolueen ajettua parlamentissa läpi lain, joka antaa työantajille oikeuden lomauttaa työntekijöitä, palkata määräaikaista työvoimaa ja korvata lakkoilijoita muilla työntekijöillä.

Lakossa on ay-liikkeen mukaan tällä haavaa noin 220 000 mm. autotehtaiden, telakoiden ja sairaaloiden työntekijää. Laajoja vastalauseita nostattanut työlaki lisää työnantajien mahdollisuuksia irtisanoa ja lomauttaa työntekijöitä sekä solmia lyhytaikaisia työsuhteita.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat